» » » Як лікувати міому?

Як лікувати міому?

Міома - захворювання матки, доброякісна пухлина в міометрії. Вузли міоми бувають різних розмірів і можуть важити кілька кілограм. Багато жінок впевнені в тому, що в репродуктивному віці міому матки лікувати не потрібно. Вони впевнені, що вона зникне сама. Чи це правда? Невже міома сама виліковується згодом?

Чому виникає міома?

  • Запальні захворювання органів таза тісно пов`язані з виникненням міоми матки, але не завжди.
  • Велика кількість статевих партнерів.
  • Велика кількість абортів в анамнезі.
  • Пізніше настання першої менструації.
  • Тривале використання внутрішньоматкової контрацепції або неправильно призначених гормональних контрацептивів.
  • Кесарів розтин та ін. Операції на матці та придатках.

Міома - це знак того, що в жіночому організмі стався збій. Щоб вона виникла, не обов`язково відноситься до перерахованим вище груп ризику, нею може захворіти абсолютно здорова жінка.

Як виявити захворювання?

У віці від 27-ми років, міома зустрічається частіше, незважаючи на «омолодження» даного захворювання. Порушується функція дітонародження, у жінки не відбувається зачаття, і вона починає обчислювати дні овуляції. Виникають складнощі через порушеного менструального циклу. На прийомі у гінеколога, за допомогою пальпації, відразу ж виявляється освіту горбів. Далі лікар повинен дати направлення на ультразвукове, гістероскопічні або лапароскопічне дослідження. На ньому і ставиться діагноз.

спостереження захворювання

  1. Хвора повинна періодично спостерігатися в жіночій консультації. Максимум раз в 6 місяців, після поставленого діагнозу, проводити ультразвукове дослідження.
  2. Щоб з`ясувати величину, локалізацію і структуру міоми, а також наявність можливих ускладнень і патологій, слід обстежитися більш детально. Тільки тоді можна з`ясувати, як лікувати міому.
  3. Вибір методів лікування. Це може бути безоперационная тактика, проведення операції з подальшим медикаментозним лікуванням або без нього.
  4. Профілактика зростання пухлини за допомогою консервативної терапії.
  5. Лікування, оздоровлення організму від запальних захворювань в малому тазу. Усунення причин можливих ускладнень.

Отже, як лікувати міому матки? Існують різні схеми усунення пухлини.

консервативне лікування

Після того, як встановлена повна картина хвороби, можна говорити про метод лікування. Пацієнт повинен відверто говорити з гінекологом, довіряти йому, не приховувати інформацію, для того, щоб лікар зміг надати потрібну допомогу. Консервативне лікування спрямоване на уникнення операції. Воно зупиняє ріст вузлів міоми. Проводять таке лікування до початку періоду менопаузи, тільки в цей час вона може зменшитися.

Такий метод необхідний також тоді, коли присутні патології, при яких оперативне лікування неможливо. Операцію з наявністю патології, проводять тільки в екстремальних випадках (відкриття сильної кровотечі від народжується міоматозного вузла, некроз вузла).



Слідкуйте за харчуванням! Щоб знати, як лікувати міому матки, проконсультуйтеся з лікарем. Він порадить вам харчуватися білковою їжею, при цьому обмеживши надходження в організм вуглеводів і жирів. Якщо у вас порушений шлунково-кишковий тракт, лікар порекомендує пити соки з овочів (морквяний, буряковий, картопляний, капустяний) і фруктовий свіжовичавлений яблучний сік вранці на голодний шлунок.

Вживайте продукти, що містять в собі йод (кальмари, морська капуста, креветки тощо). Корисними будуть вітаміни групи В, соєві і рослинні масла, в яких містяться ненасичені жирні кислоти, арахідонова кислота.

Що стосується фітотерапії, то не можна лікувати міому тільки нею. Фітотерапія повинна виступати, як доповнення до основного методу лікування. Використовуйте мухомор, болиголов, чистотіл, аконіт. У них є отруйні речовини, які зупиняють ріст міоми. Подрібніть коріння лопуха, змішуючи їх з медом і спиртом в однаковій пропорції. Якщо ви вирішили лікувати міому відразу декількома видами трав, то обов`язково чергуйте їх не частіше ніж кожні 2 тижні. Рекомендується препарат Милайф на основі гриба фузаріуму, що володіє імуномодулюючою дією. Корисні для лікування пухлини фізіотерапевтичні процедури, вітамінотерапія та курортне лікування.



Ще зовсім недавно, жінкам призначали гормональні препарати, які негативно позначалися на функції яєчників. Міома зменшувалася, але при відміні препарату, її розмір знову збільшувався. На сьогоднішній день, замість андрогенів, виписують гестагени, які регулюють менструальну функцію. Це Утрожестан і Дюфастон. Їх призначають в певні дні циклу (16-25 дні).

Емболізація маткових артерій - альтернативна процедура в лікуванні міоми матки, припиняє кровотік в вузлі пухлини. Вона полягає в керуванні речовини в ліву артерію матки, яке заклинює просвіт між судинами пухлини. Після цього вузол регресує. Жінка не відчуває болю і на наступний день вже може виписуватися.

Ускладнення, що виникають іноді при емболізації:

  • гематоми від проколу судин,
  • алергічні реакції,
  • відсутність менструації,
  • дуже рідко буває омертвіння маткових тканин (некроз).

Переваги емболізації:

  • відсутність втрати крові,
  • мінімальне втручання в органи людини,
  • найчастіше, міома; не повертається,
  • високий відсоток ефективності,
  • швидка реабілітація після завершення процедури,
  • місцевий наркоз,
  • після лікування, немає протипоказань до виношування і народження дитини,
  • не потрібно операція.

хірургічне лікування

Хірургічні методи застосовуються тільки тоді, коли всі перераховані вище способи лікування не допомогли або у пацієнтки є до них протипоказання. Хірургічне лікування міоми - це вискоблювання або ампутація матки. Ампутацію роблять в залежності від віку жінки. Якщо жінка молода і не родили, втручання буде невеликим. Видалення роблять тоді, коли немає можливості виділити вузол міоми.

Існують нетрадиційні способи лікування пухлини. Але, якщо ви обираєте такий метод, то повинні розуміти, що ризикуєте. Краще звернутися за допомогою до компетентного лікаря.

Народні засоби

Так, як лікувати міому народними засобами? Ось кілька рецептів:

  • 1 ст. л. суниці залити окропом (1 склянка), закутати на 3 години, потім процідити. Приймати 3 рази на день по третині склянки.
  • 1 ст. л. насіння льону залити окропом (0,5 л). Ніч настояти в термосі. Пити 15 днів 3 рази на день (по 150мл).

У будь-якому випадку, народні засоби можуть використовуватися тільки в комплексі з медичним лікуванням. І то, тільки після консультації з лікарем з цього приводу.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!