» » » » Як дізнатися групу крові?

Як дізнатися групу крові?

Як дізнатися групу крові?

Знання групи крові, властивою вам, необхідно в разі, якщо раптом доведеться її переливати. В даний час займаються переливанням тільки одногруппной крові, щоб зменшити ризики несумісності і потенційні ускладнення. А ви знаєте свою групу крові? Чи зможете розповісти, як дізнатися групу крові дитини, наприклад? Якщо ще немає, швидше за читайте, як можна дізнатися групу крові!

Дізнаємося групу крові людини

Насправді, все просто, в рамках шкільної програми. Сама група крові являє собою якийсь ідентифікатор індивіда. Вона не змінює свій склад протягом усього життя, передається від батьків до дитини.

У наші дні відкрито колосальну кількість груп крові. Але основний і досі залишається система «а-бе-нуль» (АВ0). В еритроцитах крові містяться антигени, в плазмі - антитіла.

Отже, запам`ятайте, що в еритроцитах людської крові, слідуючи цій системі, можуть бути антигени А і В або ж взагалі можуть бути відсутніми (0). У плазмі крові можуть міститися антитіла до антигенів a і b.

Існує 4 основних групи крові за системою АВ0:

  1. I група (0) - в еритроцитах агглютиногенов взагалі немає, в плазмі же присутні аглютиніни a і b;
  2. II група (А) - в еритроцитах міститься А, в плазмі - b;
  3. III група (В) - в еритроцитах знаходиться В, в плазмі - a;
  4. IV група (АВ) - в еритроцитах А і В, в плазмі аглютиніни абсолютно немає.

Є також поняття резус-фактора (теж система антигенів, які не притаманна всім людям). Резус-фактор може бути або позитивним, або негативним. Людей з негативним резусом-фактором менше, ніж з позитивним. Позначення крові, таке як II (A) Rh +, наприклад, вказує на наявність другої групи крові з позитивним резус-фактором. Все це пізнається, коли ви здаєте спеціальний аналіз крові.



Як дізнатися свою групу крові, знаючи групи крові батьків?

Трохи математики. Так як кожен з нас отримує по одному гену від батьків: один від батька і один від матері (тобто, якщо у матері група крові - четверта (АВ), а у батька - друга (А0), то спробуйте скомбінувати варіанти, одержувані у дитини. Беріть по одному гену від кожного, і ви побачите, що у таких батьків діти можуть мати всі групи крові, але з різним шансом, друга група в цьому випадку перемагає по ймовірності.

У нашому світі найчастіше люди мають першою або другою групою крові. Найрідкісніша - четверта, вона зустрічається в середньому у 4 з 100 чоловік, а в світі людей з 4 групою крові налічується всього 5-7% від загальної чисельності.

Як дізнатися групу крові, яка у вас? Досить здати аналіз на групу крові, результат чекати недовго. До того ж, якщо ви раніше здавали аналізи (перед операцією або для переливання), то подивіться в документах, тепер ви знаєте, як визначити групу крові по латинським буквах-ідентифікаторів. Тим, хто служив в армії, ще простіше, - згадайте бирочку на грудях, на ній було вказано ваш резус-фактор і група крові. Як у пісні Віктора Цоя, тільки тепер не на рукаві, а на грудях.

Ось бачите, дізнатися свою групу крові не так складно. Досить здати аналіз або відслужити в армії, всього-то делов! =)

Будьте здорові і не нехтуйте такою важливою інформацією, як знання своєї групи крові.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!