» » » Що таке кров?

Що таке кров?

Що таке кров?

Кров є рідкою тканиною організму людини. Причому у кожної людини кількість крові індивідуально і становить 4,5-5 літрів. Для того щоб краще зрозуміти, що таке кров, потрібно дізнатися її складу. В даний час кожна сучасна людина має розбиратися в цьому питанні, так як можуть виникнути різні ситуації.

З чого складається кров

  • Кров здорової людини складається на 55% з плазми і на 45% з різних елементів. Сам процес кровотворення відбувається в кістковому мозку, тому при захворюваннях кісткового мозку або будь-яких зовнішніх впливах на нього порушується процес кровотворення, а значить, змінюється кількісний і якісний склад крові. Майже всі елементи, що входять до складу крові, змінюються протягом життя людини і постійно оновлюються. Склад крові:
  • Еритроцити. Це червоні кров`яні клітини, що відповідають за транспортування кисню до органів людини. Еритроцити містять гемоглобін, який має в своєму складі залізо.
  • Лейкоцити. Це білі кров`яні клітини. Вони відіграють велику роль у захисті організму від різного роду отруйних речовин, інфекцій, чужорідних для організму тканин і клітин. Лейкоцити під час знищення чужорідних тіл гинуть у великих кількостях. Тривалість життя лейкоцитів коливається від декількох діб і до декількох десятків років.
  • Тромбоцити. Вони відповідають за згортання крові. Це охороняє організм людини від летальної крововтрати при різних порізах і травмах. Тромбоцити є безбарвними тілами неправильної форми, що циркулюють в крові.
  • Плазма. Плазма сприяє переміщенню кров`яних клітин. На 90% вона складається з води і є важливим компонентом крові.

Для чого потрібна кров

Кров має наступні функції: - дихальна (доставляє кисень до органів і тканин з легких, а також сприяє виведення з організму вуглекислого газу) - транспортна (доставляє до органів і тканин поживні речовини) - виділення (сприяє виведенню з організму людини продуктів розпаду) - захисна (захищає імунітет людини)

Що таке група крові



Під групою крові мають на увазі сукупність імуно-генетичних ознак, а також антигенних характеристик еритроцитів, що знаходяться в крові кожної людини. Розподіл крові на групи здійснюється за загальними ознаками: система AB0 і резус-система. У свою чергу, резус-фактор являє собою особливий білок, який знаходиться на поверхні еритроцитів. Варто зауважити, що 85% людей є резус-позитивними, а інші 15% людей не мають його і відповідно є резус-негативними. В даний час вчені навчилися визначати по групі крові характер її носія, а також перелік його можливих захворювань. Існує припущення, що на зорі появи людства у всіх наших предків була єдина О-група (або перша група крові). Сьогодні вона неофіційно називається «мисливської», тому що в стародавні часи її володарі промишляли полюванням. Сьогодні, власникам першої групи крові слід споживати в їжу м`ясо. Ці люди схильні до хвороб шлунково-кишкового тракту. Представників другої групи крові називають «хліборобами». Їм рекомендується звертатися до вегетаріанського харчування. Люди з цією групою крові часто схильні до повноти, у них можуть розвиватися цукровий діабет і пухлини. Володарям третьої групи крові протипоказані солодощі. Також їм не можна і перевтомлюватися. Хоча в цілому люди, з третьою групою крові, є найбільш здоровими. Рідкісна четверта група крові є тільки у 4% населення всієї земної кулі. Здоров`я цих людей постійно піддається загрозам: тромбозів, гіперемії і атеросклерозу. 

Ну ось, тепер ви з упевненістю можете сказати, що знаєте, що таке кров. При виникненні поганого самопочуття або швидкої стомлюваності, обов`язково зверніться до лікаря. За аналізом крові ви зможете відразу виявити, що з вами не так. Будьте уважні до себе!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!