» » » » Коли здавати аналіз на гормони?

Коли здавати аналіз на гормони?

Коли здавати аналіз на гормони?

Організм людини являє собою складний механізм різних реакцій і процесів. Особливо цікавими є біологічно активні речовини (гормони), які в процесі своєї взаємодії впливають на роботу наших органів, будова і особливості зовнішнього вигляду і поведінки.

Різні відхилення гормонального фону можуть спровокувати важкі хвороби. Тому важливо вчасно зробити спеціальні аналізи і виявити проблему на ранніх стадіях. Для найбільш достовірного і точного результату слід знати, коли здавати аналіз на гормони.

Загальні правила

  • Здавати аналізи потрібно в ранковий час з 7 до 9 години ранку. При цьому повинно пройти не менше 4 - 5 годин з моменту останнього прийому їжі.
  • Якщо ви приймаєте будь-які лікарські препарати, надайте лікаря їх повний список.
  • Перед здачею необхідно трохи часу побути в стані спокою. Навіть невеликі хвилі чи фізичне навантаження можуть серйозно спотворити отримані результати.

Також аналізи заборонено здавати при наступних факторах:

  • наявність інфекційного захворювання (аналізи можна здавати тільки після 4-5 тижнів після одужання);
  • підвищена температура.

Правила здачі аналізів безпосередньо залежать від статі людини і виду гормону, який необхідно перевірити.

Для жінок

  • Аналізи гормонів щитовидної або паращитовидної залоз здаються також натщесерце. Допускається прийом їжі за 5 годин до здачі аналізу. Чи не бажаний прийом будь-яких лікарських препаратів за кілька годин до здачі.
  • Статеві гормони здаються в строгій залежності від початку менструального циклу. Андростендіон і пролактин перевіряються з 2 по 5 день циклу. А прогестерон (іноді і пролактин) на 21 - 22 день. Для дигидротестостерона підходить абсолютно будь-який день циклу. Прийти на аналіз потрібно натщесерце через 1 - 2 години після пробудження. Перед здачею гормону потрібно не менше 2-х діб утримуватися від інтимного життя, вживання спиртного і наявності великих фізичних навантажень.


Перелік всебічних аналізів ви зможете знайти тут: Які аналізи здають на гормони.

Для чоловіків

На щастя, для чоловіків відсутні конкретні терміни для здачі аналізів. Рівень гормонів можна перевірити в будь-який зручний день, дотримуючись загальні правила часу здачі.

Більше інформації про особливості здачі аналізів ви дізнаєтеся у статті Як здавати аналізи на гормони.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!