Як здавати аналіз калу?

Як здавати аналіз калу?

Аналіз калу найчастіше проводиться для виявлення паразитів, а також різних мікроорганізмів, що провокують інфекційні захворювання. Призначає його проведення лікар. Щоб отримати найбільш точні результати аналізу калу, необхідно знати, як його правильно здавати.

Загальні правила здачі калу

Існує загальні правила зі збору калу. Ось їх список:

  • Зразок для аналізу необхідно отримувати за допомогою мимовільної дефекації. Це означає, що не можна приймати для цього будь-які проносні і робити клізми.
  • Протягом декількох днів перед збором зразка рекомендується дотримуватися правильного харчування і здорового способу життя. Не варто вводити в раціон продукти, що сприяють газоутворення, виникненню запору або діареї, вживати алкоголь і фаст-фуд. Також не слід вживати буряк та інші продукти, які можуть вплинути на колір калу.
  • Напередодні збору калу рекомендується відмовитися від прийому наступних ліків: активоване вугілля, вісмут, ректальні супозиторії, пілокарпін.
  • Не можна за 2 дні до здачі зразка проводити рентгеноконтрастні дослідження, оскільки вони мають на увазі прийом сульфату барію. Він надає калових мас білий колір і змінює їх склад.
  • У період менструації жінкам рекомендується відмовитися від здачі калу. Якщо ж це неможливо, то під час збору зразка необхідно скористатися тампоном. Це дозволити запобігти потраплянню крові в кал.
  • Перед збором зразка необхідно спорожнити сечовий міхур. Тоді сеча не потрапить в калові маси. Після цього ретельно вимийте промежини водою з милом, а потім гарненько витріть.
  • Зверніть увагу, що кал для аналізів не повинен стикатися з поверхнею унітазу, інакше він буде мати інший хімічний склад. Тому перед дефекацією слід розмістити перед анальним отвором великий чистий пакет або контейнер. Після збору зразка обов`язково надіньте гумові рукавички (в калових масах дуже часто містяться хвороботворні бактерії). Потім перекладіть необхідну кількість калу в ємність, в якій буде проводитися його здача в лабораторію.
  • У разі, коли потрібно зібрати кал у маленької дитини, то можна робити це безпосередньо з підгузника, але важливо, щоб до цього часу нього малюк не мочився.
  • Здавати пробу калу (1-2 чайних ложки) необхідно якомога швидше (бажано не пізніше 6 годин після дефекації) в закупореній чистої посуді. Адже через час мікробіологічний склад зразка змінюється.
  • Якщо на контейнері для збору зразка присутня наклейка, то вкажіть на ній свої дані (вік, ПІБ і так далі).

зберігання зразків



Як було сказано раніше, відносити кал на аналіз необхідно якомога швидше. Але якщо з якихось причин це неможливо, то слід знати, як правильно зберігати зразки. Робити це потрібно в герметичній посуді при температурі від +3 до +5 градусів. Це означає, що поміщати кал необхідно в холодильник. При цьому тримати в ньому зразки можна не більше 48 годин. Якщо ж залишити кал при кімнатній температурі, то в ньому почнуть розмножуватися бактерії, які вплинуть на результат аналізів.

здача зразків



Тепер зупинимося на тому, як здавати аналіз калу в лабораторію. Вони приносяться в скляній або пластиковому посуді. Можна попередньо взяти спеціальний контейнер в лабораторії. Як правило, прийом зразків починається з 7 ранку і триває до 10-11 годин. Результати аналізів зазвичай готові вже через 1-2 дні. З ними необхідно йти до лікаря, який призначив вам аналіз. Він допоможе їх правильно розшифрувати і при необхідності призначить ефективне лікування.

Також рекомендуємо прочитати ці статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!