Як виправити поставу?

Як виправити поставу?

Порушення постави - це зміна будови хребта. У нормальному стані він має фізіологічні вигини: вперед - назад в поперековому і грудному відділі. У разі будь-яких впливів, ці вигини можуть порушуватися - згладжуватися або посилюватися. В результаті цього купуються сколіоз, кіфоз та інші неприємності, пов`язані з хребтом. Лікувати і усувати порушення постави краще в підлітковому або дитячому віці, коли кістки і хрящі м`які, а м`язи еластичні. Дорослим виправити поставу набагато важче, але можливо.

Регулярні і щоденні вправи, що тренують м`язи черевного преса і спини, зміцнюють м`язовий корсет, є запорукою рівною спини. Вони прості, але зажадають завзятості і наполегливості. Хтось користується послугами лікувального масажу, але його ефект може зникнути без регулярних вправ.

Як виправити поставу: вправи

  • Лежачи на спині, зігнувши ноги в колінах, одну руку покласти на живіт іншу на груди. Дихаємо животом. Видих і вдих «фіксуємо» затримкою дихання. Далі дихайте на повні груди. Розводимо на вдиху руки в сторони, а на видиху обхоплюємо грудну клітку. Далі, піднімаємо на вдиху руки вгору, а на видиху опускаємо і кладемо уздовж тіла. Повторіть кілька разів.
  • Для наступної вправи потрібно мішечок з піском близько 1 кг або будь-які сипкі продукти харчування (цукор, дрібне пшоно). Встаємо біля стіни. Мішечок кладемо на голову і, не утримуючи руками, стоячи рівно, притискаємося до стіни спиною для фіксації постави. Руки по швах.
  • Лежачи на животі, підніміть голову, руки і ноги, утримуйте їх, не торкаючись підлоги. Це ж вправу виконайте, обхопивши кистями рук поперек.
  • Вправа виконується лежачи на животі. Візьміть в руки за спиною кінці гімнастичної палиці. Рухи плавні: прямими руками піднімаємо її і опускаємо в низ.
  • Лежачи на животі, відриваємо від підлоги ноги і руки. Розводимо ноги в сторони, а руки притискаємо до стегон. Зводимо ноги і розводимо в сторони руки.
  • Вправа «велосипед» знають всі. Імітуємо, лежачи на спині, їзду на велосіпеде- в руках тримаємо гімнастичну палицю. Витягуємо руки і притискаємо до грудей.
  • Лежачи на спині, зігнуті ноги, ступні на підлозі. Руки - уздовж тулуба витягнуті. Не відриваючи рук, піднімаємо і опускаємо таз.
  • Вправа «кішка». Стоячи рачки, прогинайте і вигинає спину.

Подивимося також, як виправити поставу за допомогою інших методів. Наприклад: плавання, коректор постави, правильно підібраний матрац. Останній повинен бути:

  1. Рівним і досить жорстким, але не надмірно;
  2. Бажано, щоб він був ватяний, 6-7 см, поролон не годиться через м`якість;
  3. Існують спеціальні анатомічні, ортопедичні матраци та подушки.


Для сну добре підходять водяні матраци, як відомо вода володіє розслаблюючі властивості. Організм відчуває відчуття легкості, коли ми лягаємо на поверхню води або пливемо, тим самим розвантажується хребет і знімається тяжкість тіла. Основний критерій при виборі оптимальної подушки або матраца: відсутність болю в м`язах і напруги, вранці цього не повинно бути!

Говорячи про коректорі постави

Це найзручніший спосіб, його можна носити під одягом і він не помітний оточуючим. Але цей спосіб має недоліки. Коректором варто користуватися розумно, не варто його носити постійно. М`язи звикають до зовнішньої підтримки, стають розслабленими і перестають підтримувати вашу спину. При носінні коректора, не забувайте про вправи.

Пам`ятайте, якщо довго і наполегливо попрацювати, в подальшому перед Вами більше не встане проблеми, як виправити поставу. Пам`ятайте про те, що займатися цим потрібно під керівництвом професіонала, наприклад лікаря або фітнес-інструктора.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!