Як лікувати глаукому?

Як лікувати глаукому?

Під глаукомою (в перекладі з грецької означає «синє помутніння очі») в даний час розуміють велику групу захворювань очей, що проявляються підвищенням внутрішньоочного тиску, які мають в якості наслідків зниження гостроти, зменшення поля зору, а також атрофію зорового нерва. Найбільш схильні до цього захворювання люди похилого віку, однак, початися глаукома може значно раніше.

Глаукома є незворотною, довічно і вимагає своєчасного лікування при появі перших же ознак. У даній статті ми розглянемо, як лікувати глаукому, а також що робити, щоб запобігти захворюванню. Симптомами захворювання є відчуття затуманення зору, різь, біль і відчуття тяжкості в очах, зменшення поля зору, погіршення сутінкового зору і поява райдужних ореолів при погляді на джерела яскравого світла.

форми глаукоми

Виділяють 2 форми глаукоми:

  • откритоугольную
  • закритоугольную

Найбільш поширена перша форма, яка зустрічається в 90% випадків глаукоми. Відкритокутова глаукома розвивається майже безсимптомно, протягом декількох років, в цей час поступово звужується поле зору. Буває так, що людина звертається до офтальмолога тільки тоді, коли раптово виявляє, що бачить тільки одним оком. Можливі прояви та інших симптомів захворювання.



Закритокутова глаукома частіше зустрічається у людей після 30 років при наявності далекозорості. При цій формі захворювання тиск всередині ока піднімається стрімко, викликаючи напад, що супроводжується різким болем, раптовою втратою гостроти зору, почервонінням ока.

лікування глаукоми

Конкретні методи лікування глаукоми залежать від стадії і форми захворювання. Тому перш ніж призначить лікування, лікар проводить діагностику, що включає в себе вимір тиск всередині ока, вивчення очного дна і зорового нерва, а також з`ясування розмірів поля зору.



При відкритокутовій глаукомі цілком можливо зберегти зір і підтримати його гостроту на колишньому рівні, але для цього потрібно якомога раніше діагностувати захворювання і почати лікування. При лікуванні глаукоми вкрай важливо звернутися до лікаря протягом першої доби після прояву нападу, в іншому випадку можливе сильне зниження гостроти зору, аж до сліпоти. Основою лікування глаукоми є нормалізація внутрішньоочного тиску. З цією метою застосовують:

  • Спеціальні краплі, які призначає лікар
  • лазерну терапію
  • Операцію, яка дозволяє не використовувати краплі протягом 5-7 років.

Медикаментозного лікування, що включає в себе закопування в очі кількох видів крапель 1-3 рази на день зазвичай досить при початковій стадії глаукоми. На більш запущеній стадії або при неефективності медикаментів, вдаються до лазерної або хірургічної операції, які спрямовані на поліпшення відтоку внутрішньоочної рідини.

Народні засоби для лікування глаукоми

Народне лікування глаукоми не здатне замінити медикаментозне і, тим більше, оперативне лікування. Методи домашнього лікування варто застосовувати тільки як додаткові і після консультації з лікарем.

Розглянемо, які народні засоби допоможуть вам в лікуванні даного захворювання.

  • Сік або відвар прострілу розкритого змішайте з медом у рівних частках. Приймайте по 1 ч. Ложці отриманої суміші 3-5 разів на день перед їжею.
  • Змішайте в пропорції 1: 1 сік чистотілу і воду. Робіть примочки з даної суміші на хворе око 2 рази на день. Зверніть увагу, що чистотіл не можна застосовувати при нападі глаукоми!
  • Порошок ряски маленькою змішайте з медом у рівних частках. Приймайте по 1-2 г отриманої суміші 3-5 разів на день перед їжею, запиваючи її кип`яченою водою.
  • Приготуйте суміш з імбиру, кориці, кореня солодки, квіток гречки, меліси і трави пустирника, взятих рівними частками. Залийте 1 ст. ложку суміші склянкою окропу, настоюйте 1 годину, потім процідіть. Готовий настій приймайте 3 рази на день по 0,5 склянки. Даний настій ефективний і як профілактика глаукоми.
  • Половину склянки кропиви змішайте з 1 ч. Ложкою пелюсток конвалії і 1 ст.ложкой води. Наполягайте суміш в темному місці протягом 9 годин, потім додайте 0,5 ч. Ложки питної соди. Масу потрібно прикладати до очей 1-2 рази на день.

профілактика захворювання

В даний час, ще не знайдено методів ефективного запобігання глаукоми, тому тільки своєчасне звернення до лікаря дозволить уникнути страшних наслідків. Оскільки одним з найважливіших факторів ризику є вік, всім людям старше 40 років рекомендується проходити огляд у офтальмолога 1-2 рази на рік. А якщо ви маєте далекозорість, родичів, хворих на глаукому або перенесли операції на очах, то для вас візити до офтальмолога обов`язкові.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!