» » Як підключити двигун?

Як підключити двигун?

Як підключити двигун?
Як підключити двигун?

Асинхронний двигун є машиною змінного струму з більш низькою частотою обертання ротора в порівнянні зі швидкістю обертання магнітного поля на обмотці статора. Він може працювати як від мережі 220В, так і від мережі на 380В. Крім того, існують різні варіації, які живляться від однієї, двох, трьох і більше фаз, що забезпечує більш високий ККД і точність управління оборотами. Крім того, будь-який дво- або трифазний асинхронний двигун може працювати від однієї фази, завдяки чому їх використовують у багатьох побутових пристроях, таких, як пральні машини, вентилятори, насоси і т. Д.

Як підключити двигун асинхронного типу до мережі змінного струму?

Завдяки тому, що асинхронний двигун сконструйований для роботи в мережах змінного струму, його підключення буде досить простим. Залежно від напруги в мережі, фазні обмотки статора трифазного двигуна можуть з`єднуватися по розгорнутим схемами в формі зірки або трикутника. Варто зазначити, що даний спосіб підключення підійде тільки при наявності трифазного введення в вашому домі чи на підприємстві.

Підключення двигуна до трифазної мережі на 380В:

  • В даному випадку необхідно з`єднати обмотки статора в «зірку»;
  • Якщо на двигуні встановлена колодка підключення з 6 клемами, три з них необхідно з`єднати один з одним, а решту 3 використовувати для подачі фаз;
  • При підключенні до мережі на 380В перемичками з`єднуються три кінця або три початку обмоток, від цього залежить напрямок обертання двигуна (початок кожної обмотки зазвичай позначаються як С1, С2, С3, а кінці обмоток - С4, С5, С6).
  • Даний вид підключення не вимагає нульового проводу, його приєднувати не потрібно (можна використовувати тільки в якості заземлення для корпусу).

Підключення двигуна до трифазної мережі на 220В:

  • Обмотки статора з`єднуються за схемою «зірка»;
  • При встановленій колодці з 6 контактами необхідно з`єднати три з них в певній послідовності;
  • Для роботи в мережі на 220В з`єднуються перемичками: клема початку першої обмотки з клемою кінця третьої обмотки, клема початку другої обмотки з клемою кінця першої обмотки, клема початку третьої обмотки з клемою кінця другої обмотки.
  • Фази подаються на кінцеві клеми трьох обмоток, а нульовий провід - на корпус (як заземлення).


У тому випадку, якщо двигун не оснащений колодкою підключення, і з нього виходить лише три пучка проводів, варто вдатися до його розбирання, щоб визначити початок і кінець обмоток. Для цього необхідно акуратно розкрити частину корпусу, на якій знаходяться виходи.

Визначення початку і кінця обмотки в двигуні без колодки підключення

  1. Після відкриття кришки від`єднайте всі спаяні один з одним дроти, щоб було можна їх продзвонити;
  2. Візьміть омметр і продзвоните всі дроти між собою, щоб визначити окремі обмотки;
  3. Після прозвонки розділіть дроти на 2 пучка, в кожному з них повинно бути по одному дроту з кожною обмотки;
  4. Візьміть звичайну батарейку і підключіть її до однієї з обмоток (обов`язково обидва дроти повинні відноситься до однієї обмотці);
  5. Підключіть звичайний стрілочний (не цифровий) вольтметр до будь-якої з двох, що залишилися обмоток;
  6. Тепер від`єднайте один з контактів батарейки і запам`ятайте, в який бік хитнеться стрілка вольтметра;
  7. Підключіть батарейку назад (з тієї ж полярністю, що і раніше);
  8. Повторіть з останньої обмоткою пункти 5, 6,7;
  9. Якщо вдруге стрілка хитнеться в інший бік, тоді поміняйте місцями проводи даної обмотки в пучках.
  10. Проробіть таку перевірку, підключаючи батарейку до кожної з обмоток.


Після того, як стрілка вольтметра буде відхилятися в одну і ту ж сторону на всіх обмотках, можна проводити підключення проводів за схемою «трикутник» або «зірка». В даному випадку в одному з пучків проводів будуть початку, а в іншому - кінці обмоток.

Варто відзначити, що обмотки двигунів, які мають на виході лише три контакту, вже з`єднані всередині за схемою «зірка» або «трикутник». Про те, який саме тип з`єднання використовується, повинно бути вказано на етикетці (невеликий табличці з описом пристрою, розміщеної на його корпусі).

Якщо вас цікавлять особливості підключення електродвигуна в сучасних пральних машинах, тоді прочитайте статтю: Як підключати двигун пральної машини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!