» » » Як прати в пральній машині?

Як прати в пральній машині?

Як прати в пральній машині?
Як прати в пральній машині?

Пральна машина дуже корисна в побуті, багатьом господиням вона економить сили і час. Однак мало просто закинути речі в машинку, прання в ній вимагає певних знань і навичок. Ми пропонуємо вам докладну інструкцію про те, як прати в пральній машині, щоб і білизна була чистим, і техніка прослужила максимально довго.

Сортування білизни

У хороших господарок брудну білизну сортується відразу. Тобто білі речі, які необхідно випрати, відправляються в одну корзину (тазик / ящик / пакет - як вам завгодно), білизна світлих відтінків - в іншу, речі темних тонів - в третю, кольорові - в четверту. Навіть якщо вам ніколи займатися подібною сортуванням, вам доведеться зробити це хоча б безпосередньо перед пранням.

Але такий відбір ще не є гарантією якості прання, адже одяг і білизну необхідно сортувати і за складом тканин. Майте на увазі, що температура води для прання не може бути оптимальною для всіх тканин. Крім того, з брудної білизни вам слід виділити линяють речі. Їх рекомендується взагалі не прати в пральній машині, а використовувати ручне прання. Адже краще випрати одну річ самостійно, ніж втратити через неї добру частину гардероба.

Сильно забруднені речі, а також одяг з трудновиводімиє плямами теж бажано відокремити. По-перше, такі речі вимагають додаткових методів (використання різних засобів для виведення плям, відбілювачів або спеціальних процедур з попереднім замочуванням). По-друге, звичайне прання не тільки не виведе плями, але і "подарує їм вічне життя": Як правило, після прання в машинці з плямами крові, жиру і багатьма іншими впоратися вже неможливо. Тому слід або прати такі речі вручну, або обробити їх відповідними засобами і тільки потім помістити в пральну машину. Прати окремо від інших речей слід і делікатні тканини. Вони зазвичай вимагають низької температури прання і мінімальної кількості оборотів.

підготовка білизни

Коли ви вже розсортували білизна за кольором і тканинам, можна переходити до процесу підготовки до прання. По-перше, необхідно ретельно перевірити всі кишені одягу, оскільки дуже часто в пральній машині виявляються не тільки брудні речі, а й гроші, флешки і навіть потрібні документи.



Після цього на одязі необхідно застебнути кнопки і блискавки, але не гудзики. Пояси, ремені, шпильки і аналогічні предмети потрібно зняти. Якщо на ваших речах є великі гудзики, слід вивернути такий одяг навиворіт, щоб при пранні вони не билися об барабан. Вивертають також джинси, брюки, махрову одяг і речі з трикотажу.

Перед пранням підковдр і наволочок слід вивернути їх навиворіт і видалити вичіски в куточках. Як правило, в зворотному випадку ви виявите їх мокрими на тому ж місці. Такі ж вичіски іноді утворюються в кишенях штанів і курток.

Маленькі речі (нижню білизну, шкарпетки, колготи, панчохи і т. Д.) Рекомендується перед приміщенням в машинку покласти в спеціальний мішечок для прання. Так вони не загубляться серед решти білизни і вам не доведеться шукати вічно зникаючі пари шкарпеток і панчіх.

Закладка білизни



Ідеальна прання в пральній машині передбачає, в першу чергу, дотримання ваги завантаження. Як правило, будь-яка господиня знає, на скільки кілограмів розрахована її машинка, але якщо навіть у вас виникли сумніви, параметри можна знайти в інструкції.

Якщо ваша пральна машина здатна витримати, наприклад, 5 кг білизни, це зовсім не означає, що ви можете набивати її до відмови. В такому випадку вам доведеться перепирати білизна, так як на ньому, ймовірно, залишаться грудочки порошку. Зважувати кожен раз одяг перед пранням зовсім не обов`язково, можна просто запам`ятати прості правила:

  • бавовняні вироби - барабан може бути повністю заповнений, але не утрамбований;
  • синтетичні тканини - слід заповнити барабан наполовину;
  • вовняні речі - барабан заповнюється на третину.

Занадто великі і дуже дрібні речі теж не можна поєднувати при пранні, оскільки таким чином машинка піддається розбалансування.

Вибір засобів, температури і режиму

При пранні в пральній машині не можна використовувати засоби для ручного прання, так як вони сильно піняться. Порошок слід вибирати виходячи з виду забруднення, тканини і її кольору. Звичайно, ви можете купити універсальний засіб. Його кількість для одного прання вказано на упаковці. Те ж стосується відбілювачів, засобів для виведення плям і кондиціонерів, для яких в машинці існує окремий відсік (не переплутайте!).

Зазвичай на ярликах одягу наводяться знаки, якими можна керуватися при виборі режиму, температури і функції віджимання при пранні. Серед них часто зустрічаються значки "Ручне прання" (річ можна прати тільки вручну), "Не віджимати" (використання функції віджиму забороняється), "Делікатне прання" і т.д. Нерідко на ярликах у цифрах вказується температура, яку слід використовувати при пранні даної речі.

Але якщо на ваших речах немає подібної інформації, ви можете керуватися стандартними принципами:

  • Для лляних і бавовняних виробів світлих відтінків можна використовувати температуру до 95 градусів, швидкість обертів може бути максимальною.
  • Кольорові вироби з бавовни можна прати при температурі до 60 градусів і вичавлювати на великій швидкості обертання.
  • Для прання речей з синтетики не можна використовувати температуру вище 50 градусів і швидкість більше 900 оборотів в хвилину.
  • При пранні шерстяних, шовкових та інших делікатних тканин температура не повинна перевищувати 40 градусів, а швидкість обертання - 600 оборотів в хвилину.
  • Линяють тканини слід прати при температурі нижче 30 градусів.

Хоча на панелі пральних машин різних марок можуть бути різні кнопки, маленькі малюнки на них, як правило, позначають стандартні режими. Так, практично кожна сучасна машинка має програми "Делікатне прання", "Шерсть", "Бавовна", "Синтетика" і т. Д. Дуже часто кожному такому режиму відповідає потрібна температура, що позбавляє від переживань з приводу результатів прання. Навіть якщо ваша техніка не оснащена такою функцією, керуйтеся правилами вибору температури для різних тканин, описаними вище.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!