» » » Як допомогти птахам узимку?

Як допомогти птахам узимку?

Як допомогти птахам узимку?

Як дивно все влаштовано в природі. За тисячі кілометрів птиці на зиму відлітають у теплі краї. Вірніше, відлітали. Все більше птахів, які обгрунтовуються в населених пунктах близько людини, залишаються з нами на зиму. Звичайно, вони не кричать, як домашні кішки, що хочуть їсти, що їм холодно, але ж від цього ситніше і тепліше не стає і їм дуже потрібна наша допомога. Тому треба не тільки знати, як допомогти птахам узимку, але і регулярно робити це.

робимо годівниці

Перше, що ми можемо зробити для птахів - розвісити якомога більше годівниць. Зробити їх можна не тільки з фанери в формі будиночка, але і з підручних матеріалів. Найкраще робити такі годівниці разом з дітьми. Це заняття і навчить їх працювати з різними матеріалами, і прищепить почуття турботи про братів наших менших. Так що з усіх боків у виготовлення годівниць одні плюси! Найпростішу годівницю можна зробити з пакета тетрапак від кефіру. Помийте його, щоб не залишалося гниючих залишків. Потім треба взяти яскравий маркер і намалювати віконця для птахів з кожної з чотирьох сторін. Віконце це прямокутник, нижня сторона якого знаходиться в 3 см від нижнього краю пакета. Бічні сторони малюйте, відступивши від бічних згинів на 1,5 см. Верх віконця треба намалювати в 3 см від верхнього краю. Тепер зробіть такі малюнки на всіх чотирьох сторонах, візьміть канцелярський ніж і проріжте їх. Все, годівниця готова! Тепер на пластикове шийку прикріпіть шматок дроту, замотайте міцніше, щоб ніяким вітром не відірвати. Краї дроту треба закріпити на міцній гілці дерева, на балконі. На дно годівниці треба насипати зерно, крихти хліба, насіння. Такі ж годівниці можна зробити з коробки, з пластикової пляшки.

Як годувати птахів без годівниці

Якщо ви не знаєте, як годувати птахів взимку, тому що немає можливості зробити годівницю, то вивчіть варіанти підгодівлі і без неї. Це цілком реально, головне, щоб було бажання допомогти пернатим. Якщо у вашого будинку літає зграя синиць, тобто ідея годування їх, заснована на властивостях їх фізіології. Горобці можуть клювати корм, тільки сидячи на жорсткій поверхні. А ось синиці можуть це робити і в польоті, на вазі, так би мовити. Купіть на ринку шматок дешевого сала, проколіть його дротом наскрізь, протягніть її і прикріпіть до свого балкону. Нехай його розгойдує вітер, синиці все одно зможуть поїсти. Ви побачите, як вони налетять на сало всій зграйкою і буквально за тиждень з`їдять напівкілограмовий шматок. Після цього птаха буде завжди прилітати до вашого балкону, бо він відразу запам`ятовують хлібосольне місце. Тому приготуйтеся по весні капітально мити свій балкон. Але це все дрібниці в порівнянні з щастям, яке зазнає вся ваша сім`я, дивлячись на щоденні обіди веселих птахів!

чим годувати



Абсолютно закономірне питання, коли ви вирішуєте, як годувати птахів взимку, - а що їдять птахи? Точніше, не їдять, а клюють. Всі похідні хліба підійдуть відмінно! Це крихти, маленькі сухі шматочки, залишки. Також птахи люблять зерно - пшеницю, овес, ячмінь. Причому, якщо є можливість купити незбиране зерно, то буде краще, ніж крупа, тобто очищене і шліфоване зерно. Відходи зі столу краще не давати пернатим. Дуже люблять птиці насіння соняшнику, тільки не смажте їх, сипте сирими. Про те, що синиці люблять сало, ми вже сказали. До речі, інші птахи теж їм ласують, якщо воно не підвішено, а лежить на рівній поверхні.

Радує те, що в великих містах останнім часом кожну зиму і весну організовуються акції по годівлі птахів. На вулицях людям лунають пакетики з зерном, яке жителі міст сиплють прямо на сніг біля своїх під`їздів. Це теж непоганий спосіб допомогти птахам, якщо немає годівниці.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!