» » » Як зробити акваріум?

Як зробити акваріум?

Як зробити акваріум?

Гарний акваріум будинку - це завжди куточок умиротворення і спокою, де можна поспостерігати за мирним рухом улюблених рибок і відсторонитися на час від всіх проблем. Звичайно, для того щоб такий куточок був, для початку слід обзавестися, власне, самої ємністю для риб, тобто акваріумом. Якщо ви цікавитеся питанням, як зробити акваріум, то:

  • або ви хочете випробувати себе на сили і вміння,
  • або в магазині просто не знайшлося хорошого акваріума за розумною ціною, тобто співвідношення якість / ціна,
  • або просто в магазині немає потрібного розміру.

Акваріуми ніколи, мабуть, не вийдуть з моди. Навчившись якісно підбирати матеріали, правильно склеювати скла, усувати можливі протікання, ви навіть можете на цьому згодом заробляти. Давайте розглянемо докладніше, як зробити акваріум своїми руками!

Яким буде куточок спокою і краси

Звичайно, перед тим, як кинути все і бігти замовляти скло, клей, слід все добре обдумати. По-перше, тільки склом і клеєм ви не обійдетеся, а по-друге, слід визначитися, де, власне, буде розташований акваріум і якого він повинен бути розміру. Часто бувають ситуації, до речі, коли немає можливості поставити звичайний прямокутний акваріум, потрібен зріз або щось ще. Однак не варто робити круглий акваріум або з заокругленим зрізом, оскільки ви будете все спотворено бачити! У такій ситуації зазвичай вдаються до самостійного виготовлення акваріума. Давайте розберемося у всьому по порядку.

Слід пам`ятати, що багато видів екзотичних риб повинні перебувати в умовах, максимально наближених до природних. Так, великий акваріум завжди краще маленького. Також слід врахувати, що зростання більшості риб безпосередньо залежить від ємності акваріума, відповідно, чим більше акваріум, тим швидше ростуть риби. Також слід знати, що великий акваріум набагато легше утримувати в порядку, оскільки в ньому присутня біологічне стабільна рівновага.

Вибір скла і його розкроювання

Щоб зробити акваріум будинку, необхідно попередньо вибрати скло і знати, як його розкроїти. Ви вже визначилися з розмірами і точно знаєте, який акваріум хочете, тепер потрібно вибрати правильні матеріали для цього.

Особливу увагу в виготовленні акваріума слід приділити склу. Скло бувають декількох сортів від самого нижчого М8 до вищого М1. Чим вище сорт, тим краще якість скла. Якщо ви хочете виготовити дійсно якісний акваріум, не слід купувати скло нижче М3. Після вибору сорту, потрібно визначитися з товщиною акваріума, але для цього вам потрібно знати точну ширину, висоту і довжину. Підбирається найкраща товщина за допомогою спеціальної таблиці, яку можна без проблем знайти в Інтернеті.

Висота (см)

Довжина (см)

50

60

70

80

90

100

110

120

30

5мм

5мм

6мм

6мм

6мм *

6мм *

6мм *

6мм **

35

5мм

5мм

6мм

6мм *

6мм *

6мм *

6мм **

8мм *

40

5мм

6мм

6мм

6мм *

6мм *

6мм **

8мм *

8мм **

45

6мм

6мм

6мм *

6мм *

6мм **

6мм **

8мм **

8мм **

50

6мм



6мм

6мм *

6мм *

8мм **

8мм *

8мм **

8мм **

55

6мм *

6мм *

6мм *

8мм *

8мм *

8мм **

8мм **

8мм **

60

6мм

6мм *

8мм *

8мм *

8мм *

10мм *

10мм *

10мм **

65

6мм *

6мм *



8мм *

8мм *

10мм *

10мм **

10мм **

10мм **

70

8мм

8мм *

10мм *

10мм *

10мм *

10мм *

10мм **

10мм **

75

8мм

10мм *

10мм *

12мм *

12мм *

12мм *

12мм **

12мм **

80

8мм

10мм *

10мм *

10мм *

12мм *

12мм **

12мм **

12мм **

85

10мм

10мм *

12мм *

12мм *

12мм *

15мм *

15мм *

15мм **

90

10мм

10мм *

12мм *

12мм *

12мм *

15мм *

15мм **

15мм **

95

12мм

12мм *

12мм *

12мм *

15мм *

15мм *

15мм **

15мм **

100

12мм

12мм *

12мм *

15мм *

15мм *

15мм *

15мм **

19мм **

* - З ребрами жорсткості;

** - З ребрами і стяжками

При виготовленні акваріума слід враховувати, що необхідно буде зробити ребра жорсткості (скляні смужки, службовці для зміцнення акваріума) і стяжки. Щоб зробити домашній акваріум якісним, необхідні точні розрахунки. Довжина ребер дорівнює внутрішньої довжині акваріума, товщина - стінках акваріума, а ширина становить від 2 до 3 см. Вклеювати їх необхідно на відстані близько 3-х см. Від верху акваріума, перпендикулярно бічним і особовому стеклам з боку заднього і лицьового скла. Ребра жорсткості обов`язково повинні бути вклеєні в акваріумах довжиною 50 см. Стяжки робляться на акваріумах довше 1,5 м., Які підклеюються до ребер у дна або знизу.

Що стосується розкрою, то самостійно цим займатися все ж не слід, до того ж, це не є необхідністю, оскільки зазвичай при покупці скла надається така послуга. Справа в тому, що раскройка зазвичай в спеціалізованих майстернях здійснюється спеціальним верстатом, а не склорізом, що дозволяє отримати більш точні і якісні зрізи.

вибір клею

Величезну роль у виготовленні якісного акваріума грає вибір клею. Тут слід знати, що клеї бувають безбарвні, чорні і білі. Зверніть увагу, що чорний клей набагато ефектніше виглядає у великих акваріумах (від 100 л.), Але для того щоб його використовувати, кордони повинні бути дуже чіткими. Білий клей зазвичай використовується як доповнення до дизайну будинку або квартири, ну а безбарвні - універсальні, з якими майже не видно огріхи.

Клей повинен:

  1. З`являтися силіконовим герметиком на 100%.
  2. Бути придатним для склеювання акваріумів. Справа в тому, що багато клеї є протигрибковими, що буде вбивати вашу майбутню акваріумну життя, тому не забудьте прочитати інструкцію!

Склеюємо акваріум за правилами!

Для того щоб склеїти акваріум вам знадобиться:

  • 20-ти кубовий шприц.
  • Точильний м`який камінь.
  • Знежирювачах.
  • Лезо.
  • Серветки.

Можна склеювати як стінки навколо дна, так стінки на дно. Вважається, що перший спосіб надійніше, хоча з цим можна посперечатися. Після того як ви заточите кромки скла точильним каменем (це можна зробити заздалегідь в майстерні), насухо витріть, просушіть і знежирте скла. Це можна зробити за допомогою ацетону. Клей на скло зручніше наносити за допомогою шприца, стежте за тим, щоб не було порожнин і щоб клей «біг» рівномірно! Пам`ятайте, чим більше товщина клею, тим надійніше буде акваріум. Коли черговості все стінки будуть вклеєні, тільки сильно не притискайте до вже уклеєним, що не пересувайте і не чіпайте акваріум добу, після чого вклеюються ребра жорсткості! У разі виникнення течі в кутку, замажте місце клеєм. Якщо текти знаходиться на шві, то спробуйте вирізати шматок шва і туди видавити клей.

Як зробити кришку для акваріума

Щоб зробити кришку потрібно визначитися, перш за все, з матеріалом. Найпоширенішими і красивими є кришки зі скла. Можна за розміром акваріума просто вирізати зі скла 2 половинки кришки і зверху на них приклеїти 2 ручки. Огрівальну лампу можна розташувати між ними. Але це варіант буде хорошим для невеликих акваріумів.

Для акваріума великих обсягів кришку бажано робити повністю закритою з лампами внизу неї. Сьогодні за розумною ціною можна купити кришку до будь-якого акваріума, а можна просто зробити самостійно з пластикових стінових панелей або з іншого матеріалу. Лампи можна помістити всередину кришки, а дроти вивести через зроблений отвір в ній. Щоб зробити кришку, потрібно все добре прорахувати, виміряти і тоді ви без особливих зусиль зможете зробити надійну кришку. Не забудьте, що кріплення для ламп потрібно виготовити до початку склеювання всіх частин кришки. Також під верхньою частиною кришки можна встановити додаткові ребра жорсткості. Куточки з алюмінію для цього підійдуть просто ідеально!

Якщо щось зі статті ви не знаєте, як втілити в реальність, то у відповіді на питання, як зробити акваріум, відео допоможе. Дотримуючись всіх порад, ви без зусиль зможете створити свій неповторний акваріум, в який буде вкладено частину душі! Створюйте куточок краси і спокою і не бійтеся, адже з будь-якої ситуації є вихід!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!