» » » Як виховати собаку?

Як виховати собаку?

Як виховати собаку?

Основне в виховання собаки - це здатність вказати їй роль в ієрархії вашої родини, і її проходження цієї ролі. Соціальні ступені людини і собаки чомусь схожі. До людини, який знаходиться на більш вищій ступені ієрархії, ми ставимося практично так само, як і собаки в своїй зграї. Саме ця схожість, уможливило існування собаки і людини пліч-о-пліч протягом тривалого часу, починаючи з кам`яного віку. Багато в чому, поведінка собаки посилається тільки на інстинкти. Якщо ви здогадаєтеся, що криється за цими інстинктами, ви впевнено зможете управляти своїм собакою, а не пригнічувати її природу. Надаємо вам досить прості правила, які враховують психологію собаки, і за допомогою яких ви зможете дізнатися, як виховати ідеальну собаку.

Забороніть собаці займати ваше ліжко

  • Собаці повинно бути не дозволено спати або просто відпочивати на ваших кріслах або ліжка, притому, що ви завжди повинні без проблем підходити і сідати на місце, в якому собака відпочиває або спить.
  • Згідно собачої зграї, місце лідера вважається священним і недоторканним. Жоден інший представник зграї не може підійти до нього і зайняти його. У будинках людини, ця ситуація складається досить банальним чином. Членам сім`ї, ніколи не прийде в голову, лягти на тапчан або килимок собаки, зате навпаки, собакам часто дозволено стрибати по людських диванів, крісел, ліжок, спати там, і навіть деколи заважати спати самому господареві.
  • Виходячи з даної ситуації, собака робить для себе висновки, що вона лідер, і що саме її місце є недоторканним. І вона вважає, що може спокійно і без тривоги пересуватися по будь-яким місцях квартири, і займати все що завгодно для свого відпочинку.

Якщо ви дійсно хочете знати, як правильно виховати собаку, навчіть її правильно харчуватися.

Годуєте собаку після себе

  • Частенько, господарі годують тварина перед тим, як самому поїсти, аргументую це ситуацією, коли голодна собака починає жебракувати або зітхати поруч з господарем, таким чином, випрошуючи їжу і доставляючи незручності. Це є серйозною помилкою. Повернемося все до тієї ж собачої зграї, в якій собака, не має права просити їжу у старшого за рангом тварини, також вона ніколи не підійде і не стане забирати у нього їжу. Вона буде лише здалеку спостерігати, але варто лише лідеру відвести на неї свій погляд, як тут же вона забереться геть.
  • Коли ви годуєте собаку раніше себе, ви ще раз їй доводите, що вона старша, що вона ватажок, бо саме з усією зграї, вона харчується першої.
  • Вам варто відмовитися від своїх звичайних правил. Не годуйте тварина, перш ніж самі не поїдете. В процесі вживання їжі, візьміть шматок їжі зі столу і тримайте його трохи нижче столу. Ні в якому разі не пропонуйте його собаці, просто тримайте. Спершу за звичайним сценарієм, тварина почне видавати весь свій звичайний репертуар у вигляді скиглення і наївних очей. Коли звичайне жебрацтво не дає результату, вона постарається дострибнути і вихопити шматок їжі. Але ви повинні при цьому прибрати руку і спробувати прогнати собаку, спершу м`яким голосом. Якщо собака не послухалася, другий раз зробіть їй зауваження вже більше в грубій формі, до того ж дивіться на неї ворожим поглядом.
  • Чи не винагороджуйте собаку, якщо вона відійшла від столу з вашого наказу. Оскільки їжа ваша, і собака повинна ясно зрозуміти, що ви не збираєтеся нею ділиться з твариною.
  • Поївши, ви можете погодувати собаку. Покличте її, дайте їй миску з їжею і похваліть за те, що вона відгукнулася на ваш поклик.
  • Методика дієва тільки для неагресивних собак. Агресивних тварин потрібно або взагалі не тримати, або навчати іншим способом.


Наступний пункт інструкції про те, як виховати собаку - це показати їй хто в домі господар.

Собака повинна поступатися дорогою господареві

  • У будь-якій ситуації собака повинна поступитися вам дорогу, в будь-якому випадку, чи то в пересуванні по квартирі, або ж при підйомі на сходовому майданчику. Заходити в своє житло ви повинні завжди першими, але ніяк не повинна цього робити собака.
  • Якщо тварина вас не слухається, тягне за поводок на вулиці, або ігнорує, коли ви її кличе до себе, ви падаєте в ранзі перед її очима, і позбавляєте себе можливості диктувати умови у відносинах себе і собаки.
  • У собачої зграї, собака молодшого рангу, ніколи не буде йти по вузькому проходу разом зі старшою собакою, а також ніколи не буде йти попереду неї.
  • Підійдіть до ваших дверей, і змусьте собаку також підійти до них. Коли ви почнете відкривати свої двері, в них з`явиться просвіт, і собака за звичкою туди ломанется. І перш ніж вона встигне просунути ніс в щілину, зачиніть двері перед самим її носом. Але будьте обережні, адже собаці так можна і ніс затиснути. Все це коштує проробляти мовчки, вам не потрібно щоб собака виконувала команди, вона просто зобов`язана засвоїти правило - ви заходите в житло першими завжди. Потім знову відкрийте двері і виконайте всю операцію ще раз. Зазвичай 5-6 таких навчань, та собака знатиме, куди точно ходити не можна. Коли собака відступить, пройдіть в житло і закрийте двері. Ви завжди повинні проходити першими, а собака потім вже після вас.


До речі існує ціле видання, як виховати собаку. Книга може вам допомогти більш детально прочитати інформацію, про виховання цих тварин.

виняток фамільярностей

  • У разі, якщо вітаючи вас, собака на вас застрибує, потрібно зробити це дію для неї забороненим.
  • У собачої зграї, собака лідер не дозволить, щоб її вітали таким чином. Зазвичай це відбувається на далекій відстані і з належним цього повагою.
  • Коли ви заходите в квартиру, і собака завзято вас вітає, не дозволяйте їй настрибують на себе, покусувати. Можливо, це виглядає як захват від вашого приходу, але насправді це характерні ознаки лідируючої в собачій зграї особини.
  • Такі дії з боку тварини потрібно відразу ж припиняти, оскільки, як виховати собаку ви так і не зрозумієте, якщо не будете дотримуватися цих правил.
  • Покажіть собаці вашу гідність і розташування, погладжуйте її по голові, шиї або холці. Це важливі для спілкування у собак зони, зачіпаючи один одним які, собаки можуть почати бійку. Якщо при доторканні ви помітили опір, значить, собака ще не до кінця визнала вас лідером, але пробуйте всі описані методи, і скоро ви скорите вашого улюбленця.

До речі, існують спеціальні книги або брошури, під назвою "як виховати ідеальну собаку", скачати які можна в інтернеті. Там можуть додаватися ілюстрації і більш докладні приклади.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!