» » » Як навчити дитину ходити?

Як навчити дитину ходити?

Як навчити дитину ходити?
Як навчити дитину ходити?

Яке щастя бачити перші кроки свого малюка! Ця радісна подія залишиться в пам`яті батьків на все життя. У кого-то карапуз пішов в 9 місяців (а може навіть і раніше!), У кого-то в 1,5. Що можуть зробити батьки, чий малюк поки тільки повзає? Як навчити дитину ходити?

Перш за все, як правило, малюк сам вчиться вставати на ніжки, спираючись і тримаючись за що-небудь. Найчастіше це ліжечко або .. ваші руки! До речі, стояти він може почати навіть до повзання і, якщо він встав самостійно, це просто чудово. Значить, його опорно-руховий апарат вже готовий витримувати таке навантаження. Не треба перешкоджати дитині. Цей процес викликає у дітей море емоцій, відкриває нові горизонти, тому вони знову і знову будуть пихкати, але підніматися.

Коли дитина впевнено стоїть на своїх ніжках, він починає намагатися пересуватися уздовж опори, будь то ліжечко, стіна або тумбочка. Ось тут-то і можна стимулювати малюка до руху. Наприклад, підвісити іграшку над іншим кінцем ліжка, якщо він стоїть в ліжечку. Якщо у тумбочки або столика, то покласти привабливий для дитини предмет на поверхню цієї тумбочки або столу так, щоб малюк не дотягнувся, а змушений був трохи пройти.

Також можна робити наступне: встати за спиною дитини, взяти його за обидві ручки (або підтримувати під подмиш) і злегка потягнути вперед. Це провокує його на крок. Те ж саме можна проробляти, будучи, навпаки, перед його обличчям. Другий варіант навіть краще тим, що у дитини з`являється додатковий стимул рухатися вперед - ви. Також багато малюків люблять ходити, штовхаючи перед собою що-небудь, наприклад, стілець.

Коли малюк почне впевненіше пересуватися, можна підтримувати його тільки за одну руку. Головне, їх чергувати. І нехай він тримається за ваш палець, а не ви тримаєте його руку. Так він вчиться координації рухів і рівноваги.

Насправді, з опорою дітлахи досить швидко починають пересуватися, а ось зробити самостійний крок - складніше. Деякі самі швидкими темпами опановують техніку ходьби на своїх ніжках. Найчастіше це трапляється, якщо з дитиною з самого народження займалися, наприклад, гімнастикою, бебі-йогою, робили масаж, навчали плаванню і пірнання. Тоді його кістково-м`язова система швидше дозріває для самостійного руху, будь то повзання чи хода. Якщо ж ваша дитина не поспішає робити свої перші кроки, запасіться терпінням і допоможіть своєму малюкові, ніж можете.

Як навчити дитину самостійно ходити



Спершу малюк повинен відчути, як це - стояти без опори. Якщо він не робить самостійних спроб, то дайте ви йому таку можливість. Оскільки це нові відчуття, то швидше за все, малюкові дуже сподобається, і він буде намагатися повторити це сам.

Що ж, тепер можна робити перші самостійні кроки. Якщо раніше іграшка стояла так, що до неї можна було дійти уздовж опори, то пора перекласти її трохи далі. Наприклад, дитина спирається на стілець, а іграшка стоїть на іншому стільці, розташованому так, щоб йому довелося зробити крок.

Таким чином, на початковому етапі пригод дитини корисно близьке розташування предметів інтер`єру. Тоді він зможе пересуватися від одного місця до іншого, роблячи при цьому всього 1-2 кроку. Звичайно ж, гострі кути краще прикрити. Поступово, стаючи все більш впевненою в собі, дитина почне робити все більше і більше кроків.



Звертайте увагу малюка на що йдуть. Самі ж, показуючи, як ви це робите, промовляйте кожну дію. Може, йому будуть не зовсім зрозумілі ваші слова, але зате набагато цікавіше. Потішки, звуконаслідування ( "топ-топ"), пісеньки тільки допоможуть зробити процес захоплюючим для вашого крихти. Корисними будуть і зустрічі з діточками, які вже вміють ходити.

Найчастіше кличте дитини до себе, коли він стоїть. Безсумнівно, він завжди радий зустрічі з вами, але ж можна спробувати посилити це. Тоді він з ще більшою готовністю піде до вас. Наприклад, можна сісти навпочіпки недалеко від дитини, розкрити руки в очікуванні обіймів зі своїм чадом при зустрічі, і, посміхаючись, покликати його. Весь час підтримувати його словами, коли він йде. І коли малюк до вас дійде, підхопите, обійміть, поцілуйте, закрутилася разом, поподбрасивайте його, похваліть, пощекочіте, та що завгодно! Головне - зустріч повинна бути дуже позитивною, і малюк повинен чекати і прагнути до неї з нетерпінням.

Ще дуже допомагає гра в догонялки. Зазвичай це викликає невимовний захват у дітей. Особливо добре, коли включені обоє батьків: дитина біжить від тата до мами або навпаки. Також можна самому "тікати" від малюка.

Звичайно, описані вище вправи можуть бути в чомусь незрозумілими, тому не забувайте, що в пошуку відповіді на питання про те, як навчити дитину ходити, відео може надати неоціненну допомогу.

Коли малюк вдома, то нехай вчиться ходити босоніж. Йому буде набагато комфортніше, адже поверхня відчувається краще, та й не так слизько, як в шкарпетках. До того ж це відмінна гарт і профілактика плоскостопості.

Якщо дитина добре ходить вдома, але на вулиці не хоче, значить, швидше за все, проблема у взутті. Вона повинна бути зручною!

Хочеться відзначити, що не варто страхувати малюка від падінь. Якщо не заважати, то діти досить швидко самі навчаться правильно падати, а не навзнак. Зазвичай або сідають на попу, або спираються на руки, встаючи на карачки, або піднімають голову, падаючи на животик. Якщо падіння несерйозне (відчувайте це), то нехай дитина піднімається сам. Тим самим він буде вчитися вставати з різних положень.

І не забудьте зробити ваш будинок безпечним для малюка і прибрати все цінне на верхні полиці.

Так що якщо хочете, щоб ваше чадо твердо стояло на своїх ногах, дайте йому свободу!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!