» » » Що робити, якщо дитина не говорить?

Що робити, якщо дитина не говорить?

Що робити, якщо дитина не говорить?

Діти - сенс життя кожного з батьків, а будь-яке їхнє нещастя сприймається у багато разів гостріше, ніж звичайні проблеми або особисті переживання. Це нормально!

Кожна людина, дитина в тому числі, унікальний і його розвиток - це конституція його організму, особистості, характеру. Якщо дитина не говорить в 2 роки - це ще не привід для занепокоєння, тим більше, що відомо - хлопчики частенько починають говорити лише з 2 або 2,5 років і виростають без відхилень.

Тепер розберемо питання детально.

Якщо дитина не говорить в 4, 3, 2 роки

Є такі причини того, чому діти можуть запізнюватися з промовою:

  • неврологічна причина;
  • причина відсутності слуху (повне або часткове);
  • нерозвинений мовний апарат і артикуляція;
  • не хоче говорити тому, що поки немає такого бажання. але здоровий. В даному випадку важливу роль відіграють темперамент, характер, інтерес;
  • несприятлива атмосфера в сім`ї (Не сваріться і не скандальте при дитині, не пийте і не тягніть по чарці в будинок, не показуйте свого поганого настрою, тим більше не зганяйте невдоволення на дитину).

Тепер застосовуємо метод виключення - відвідуєте кваліфікованого невролога, ЛОРа та логопеда (обов`язково кваліфікованого, а не відвідування заради відвідування!). Якщо мовленнєвий розвиток запізнюється через здоров`я - це виявиться у трьох перерахованих вище фахівців, і вони вже самі призначать вам курс лікування.

Але! Якщо всі ці фахівці не виявлять проблем, які могли б негативно позначитися на розвитку дитини (точніше його мови), перестаєте терзати дитину своїм занепокоєнням. Призначаєте самі курс розвиваючих ігор для вашого генія, це дуже важливо.

Розвиток мовлення дитини

Якщо дитина не говорить, говорите з ним самі. Саме говорите, а не сюсюкати і не спотворюйте слова. Він спотворює слова через нерозвиненість артикуляції і мовного апарату, а не тому, що не знає, як вимовляти. Не треба думати, що якщо він не говорить, то не розуміє ваших слів і не знає їх - це величезна помилка. Хіба те, що радіохвилі не помітні, значить, що їх немає ?! Те ж саме і ваша дитина: його потенціал набагато вище вашого дорослого. Він набагато краще і швидше вивчить ще пару мов до 5-8 років, ніж це зробите ви.

Чому це так? Тому, що мозок дитини - губка, вбирає все, що відбувається з великою швидкістю і невимушено. Вам же залишається одне - подавати дитині ту інформацію, яка йому корисна і в потрібній кількості. Розвивайте потенціал вашої дитини. Адже це так важливо!



Не потрібно навчати дитину телевізором, особливо в даний час! У нього ще буде можливість його дивитися, а якщо підготувати базу знань дитини, він буде готовий його дивитися. Тобто дивитися і фільтрувати негативну, неправильну інформацію.

Спілкування

Спілкуйтеся з дитиною часто і серйозно, жартуєте з ним і грайтеся, робіть зауваження. Нехай він не відповідає звичними словами, але він розуміє, знає і говорить своєю мовою з інтонацією і виразом. Хіба не так?! А значить - заговорить, коли прийде час. Спілкуйтеся з ним як з дорослим, пояснюйте чому не можна, як треба, чому так сталося. Соромте, коли нашкодив. Обновки приміряйте і показуйте в дзеркало, захоплюйтеся і хваліть т.д. і т.п.

Висловлюйте свою любов до нього адекватно, а не маніакально.

самостійність

Давайте дитині можливість бути самостійними: падати - вставати, розбирати - збирати, одягати - знімати, витягувати - класти. Чи не душите своєю увагою. Самостійність спонукає до роздумів - внутрішня розмова. Внутрішній розмова стає необхідним, значить - розвивається і переходить в мова. Якщо дитина не заговорив, можливо, ви позбавляєте його можливості це робити своєю готовністю прийти на допомогу, коли треба і не треба.

ігри



Гра - це інструмент невимушеного розвитку і вивчення. Шкода, що дорослі забувають про це. Ігри є різного впливу - розвиваючі пам`ять, розвиваючі тактильні відчуття, що сприяють вправності і спритності, що впливають на фізичний розвиток і т.д.

Учення виявили зв`язок тактильних відчуттів з розвитком мови, тому рекомендується з малюками навіть декількох місяців проводити пальчикові розвиваючі ігри. Адже кожному з нас мами в дитинстві робили "Сороку-білобока". Це і приємно і дуже корисно.

Читайте дітям віршики "Мишка клишоногий", "Коза рогата", "Курочки пеструшки" та інше. Таких ігор безліч, якщо дитині не подобається одне, то можна замінити десятьма іншими. Геніальне - просто!

Грайте з ними в хованки.

Грайте звуками, вимовляєте склади для розвитку артикуляції: РА-РО-ри, БА-БО-БО, Ж-Жи-ЖУ і т.д.

Розвиваючі іграшки

По суті, ні не розвиваючих іграшок, просто їх неправильно застосовують батьки.

Кубики звичайні російські - мають різні кольори і наклейки із зображеннями і відповідними літерами. Стане в нагоді на кілька років. Спочатку вчіться будувати фігурки, потім вчіть кольору, а після переходимо до зображень і в підсумку будемо знайомі з буквами. По годині і більше подібних ігор - ваша дитина і заговорить і зачитає.

Книжки ілюстровані з чотиривіршами або лічилки. Показуйте картинки і називайте їх читайте віршики, розповідайте про те, що робить той чи інший персонаж, розповідайте про квіти, текстурі емоціях. Купуйте книжки із зображенням різних тварин. Дитина запам`ятає їх швидше, якщо придбати невеликі пластикові іграшки, які зазвичай продаються в наборі. Імітуйте звуки, властиві кожній тварині.

прогулянка

Під час прогулянки розширюється кругозір, а зустріч з однолітками, контакт з ними і спостереження, спонукають до активності не лише фізичної, а й мовної. Діти, які мають старших братів і сестер при невеликій різниці у віці розвиваються набагато швидше, так як наслідують їм, а ті в свою чергу залучають їх у свої ігри.

Бабусі та дідусі

Ні для кого не секрет, що внуки - це пристрасть бабусь і дідусів, вони багато грають і спілкуються з ними, їм приємно з ними возитися, а роблять це з великою любов`ю і трепетом. Діти відчувають це і самі до них тягнуться. Однак, не треба дозволяти бабусям надмірно балувати дитини і пригнічувати його самостійність.

Якщо Ви будете займатися часто і грати зі своїм чадом, він все це обов`язково вбере, він не продемонструє це вам відразу, але зробить це обов`язково, може, через годину або через тиждень. Вони пам`ятають ті слова, які Ви їм говорите, і обов`язково повторять, але не відразу. Пам`ятайте про це.

Наостанок нагадаю один факт з історії тим, хто нарікає "а якщо дитина не говорить в 3 роки теж?" А. Енштейн - відомий фізик, який зробив відкриття в галузі фізики, заговорив лише в 4 роки, а лікар вважав його розумово відсталим. Ось так!

Від вас залежить, ким стане ваша дитина в майбутньому.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!