» » » Що значить бути другом?

Що значить бути другом?

Що значить бути другом?

Дружба - це близькі платонічні відносини між людьми, що будуються на взаємній симпатії, спільності інтересів, взаємодопомоги. Детальніше про психологію дружби, образі справжнього друга, його відмінності від приятеля і знайомого читайте далі.

Психологія дружби

В основі дружби лежать, як правило, такі складові:

  • спільність світоглядних поглядів;
  • схожість захоплень;
  • довіру;
  • співпереживання;
  • готовність безкорисливо допомагати;
  • щирість;
  • обмін інформацією, благами, емоціями і т. д .;
  • взаєморозуміння;
  • відвертість.

Звичайно, ці елементи в повному складі присутні тільки в одиничних дружніх відносинах. У більшості люди залишаються з друзями все ж досить закритими в особливо важливих, можливо, навіть хворобливих для них питаннях. Не завжди можна говорити і про безкорисливість в дружбі, хоча взаємовиручка все ж як така є.

Що стосується сексуального підтексту, то, на думку деяких експертів, дружба не передбачає інтимний зв`язок. Якщо ж така все-таки трапляється, то варто говорити в цьому випадку вже про яку-небудь різновиду любовних відносин. Однак, згідно з іншої точки зору, дружба цілком може включати і еротичні ноти. Це може бути, наприклад, характерно для відносин близьких людей на рівні інтимної взаємовиручки. Таке буває, коли чоловік і жінка вважають один одного цілком привабливими для сексуальної зв`язку, але при цьому не хочуть переходити від дружби до романтичних відносин.

ролі дружби

доповнення



В цьому випадку дружба набуває яскраво виражений раціональний забарвлення. Виділяючи для себе більш важливі цінності (наприклад, побудова кар`єри), людина покладає на дружбу цілком конкретні «зобов`язання», що дозволяють йому отримувати від життя більше задоволень. Людина прагне проводити з друзями зручне особисто для нього час і так, як це подобається саме йому. Проблеми друзів в їх житті, сам глибинний аспект дружби залишаються далеко на задньому плані.

злиття

Характерно для тих суспільств, в яких є ототожнення родинних зв`язків з дружніми відносинами. Тобто наявність кровного споріднення або, наприклад, подружніх відносин як би автоматично передбачає дружбу між людьми. З іншого боку, на ділі злиття зустрічається далеко не завжди - навіть будучи в будь-якій мірі родичами, люди можуть негативно ставитися один до одного, а тому про дружбу в найкращому розумінні цього слова і мови бути не може.

конкуренція



У цьому світлі дружба постає тоді, коли різні соціальні ролі здійснюють прямий вплив на дружні відносини людей. Яскравий приклад - дружба між колегами або тим більше начальником і підлеглим, які, до того ж, є ще й подружжям. В цьому випадку передбачити, які саме відносини (службові, любовні або дружні) візьмуть верх, завжди дуже складно.

заміщення

Дружба стає альтернативою будь-яким іншим відносинам, найчастіше - романтичним. Але також нерідкі і випадки, коли за допомогою дружби людина намагається компенсувати теплі і глибокі родинні стосунки (наприклад, якщо у людини слабка зв`язок з рідними або у нього їх взагалі немає).

Друг, приятель і знайомий

Виходячи з визначення дружби, її психології, складових елементів, можна визначити, що означає бути одним. Так, один:

  • багато знає про вас (про сім`ю, проблеми, інтереси, смаки та ін.);
  • готовий прийти на допомогу, не вимагаючи нічого натомість;
  • щиро співпереживає всього, що відбувається з вами (причому як поганому, так і хорошому);
  • розділяє (хоча б частково) ваші погляди на життя;
  • розуміє вас, мотиви ваших вчинків, вашу манеру висловлюватися, ваш гумор та ін.

На відміну від одного, приятель - це більш далекий в усіх відношеннях людина. Вас може пов`язувати спільність інтересів (наприклад, походи в спортивний зал), спільний відпочинок (походи в кіно по п`ятницях), періодичне ні до чого не зобов`язує спілкування на абстрактні теми, але не більше того.

Знайомий - це зовсім чужа людина, якого ви знаєте виключно поверхнево, причому в більшості випадків за відгуками, розповідями про нього ваших спільних знайомих. Це може бути сусід по вулиці або будинку, з яким ви пару раз стикалися в рамках соціальних відносин. Або ж, наприклад, колега з сусіднього відділу, з яким ви періодично зустрічаєтеся і спілкуєтеся в курилці офісної будівлі.

Також вам стануть у пригоді ці статті:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!