» » » Що таке черевна порожнина?

Що таке черевна порожнина?

Що таке черевна порожнина?

Нерідко люди отримують у лікаря направлення на УЗД черевної порожнини. Звичайно, все йдуть лікарським приписами. Але що таке черевна порожнина, врешті-решт? Насправді це поняття об`єднує досить велику групу органів.

Нижче ми поговоримо про розташування, структурі і змісту нашого брюшнеой порожнини людини.

Чим обмежується черевна порожнина

Розберемося спочатку, що таке черевна порожнина в просторовому розташуванні. Зверху вона відмежовується від інших розділів людського тіла діафрагмою - за нею вже починається грудний відділ тулуба. Знизу знаходиться тазовий порожнину. Іноді черевну і тазову області об`єднують. Ззаду, уздовж спини, межею поділу служить поперекова частина, прилегла до стовпа хребта. Спереду всю систему підтримують м`язи живота. З боків черевну порожнину обмежують також сухожилля і м`язи - на цей раз бічні. Простір, обмежений цими органами і зонами - ось що таке черевна порожнина. Вона наповнена різними органами, що грають найважливішу роль в життєдіяльності людського організму.

Три черевні зони

Якщо брати черевну порожнину в цілому, то вона як би застелена спеціальним покриттям, званим очеревиною. І ця оболонка ділить саму порожнину на три відділи:

  1. очеревинної простір: воно знаходиться спереду, безпосередньо за м`язової м`якою стінкою;
  2. забрюшинное - розташоване ззаду, ближче до хребта;
  3. тазовий порожнину - нижній відділ всієї очеревинної порожнини.

Що розташоване в очеревинної просторі

Вся порожнину містить максимальну кількість принципово важливих для життєдіяльності організму органів - тільки мозок і хребет залишилися самостійними. У передній частині лежать всі складові кишечника, включаючи вважається нині марним апендикс і виключаючи деяку частину 12-палої кишки, шлунок, жовчний міхур і селезінка.



У забрюшинном відділі - підшлункова залоза, нирки з сечоводами, супутні їм наднирники і залишилася (треба відзначити, найбільша) частина 12-палої кишки.

Тазова порожнина зберігає в собі виводять органи - пряму кишку і сечовий міхур, плюс внутрішні репродуктивні органи. Тобто у жінок в порожнині тазу розташовані піхва і матка з придатками, а у чоловіків - передміхурова залоза.

Виходячи з цих даних про те, що таке черевна порожнина, варто в ще більшому ступені усвідомити, наскільки дбайливо до неї варто ставитися. Адже недбалість може призвести до того, що у вас перестане працювати одна з життєво важливих систем, порушення функціональності якої загрожує наслідками, аж до летальних.

Ще інформацію про те, що знаходиться в черевній порожнині, читайте в статтях:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!