» » » Як розташовані органи?

Як розташовані органи?

Як розташовані органи?

Кожній людині важливо і корисно знати про своє тіло якомога більше. У школі вивчають анатомію, яка детально розповідає про те, як розташовані органи людини в тілі. Згодом ці знання можуть забутися, але від цього вони не стануть менш важливими. Пропонуємо знову зануритися в шкільну тему розміщення елементів в тілі людини і ще раз уточнити, де які органи. Розглядати органи будемо по порядку.

Органи людини

серце

Першим органом в питанні про те, як розташовані внутрішні органи, ми розглянемо серце людини. Серце знаходиться в грудній клітці, велика частина серця розташована в її лівій області, мала - в правій. Серце - це орган, який має чотири відсіки, воно складається з м`язів, постійно скорочуються і розслаблює. Серце ніколи не зупиняється, поки людина жива, вона розганяє кров по всьому організму.

Головний мозок

Цей орган являє собою масу нервової тканини, яка розташована всередині черепа. Головний мозок - найважливіший орган нервової системи, управляє нервовою діяльністю і мисленням людини. Найбільша частина головного мозку - це його дві півкулі, які відповідають за рух і розумові процеси. Під півкулями, ззаду голови знаходиться мозочок - орган, що відповідає за рівновагу і м`язові рефлекси. Варолиев міст - ще один відділ головного мозку, розташований нижче мозочка, його функція - отримання нервових імпульсів і їх подальша передача. Нижче Варолиева моста знаходиться довгастий мозок, який поступово переходить у спинний. Він також займається передачею нервових сигналів.

Спинний мозок

Наступний орган в питанні про те, де знаходиться якийсь орган, - це спинний мозок. Спинний мозок розташований в хребетному каналі. Канал цей утворений окремими хребцями, які об`єднуються в хребет. Починається спинний мозок від довгастого мозку і закінчується в нижній частині спини. Функція спинного мозку - передача сигналів в головний мозок від всіх інших органів.

гіпофіз

Це заліза, що знаходиться в поглибленні черепа. Вона виробляє гормони, які надходять в кров.

Мова

Це м`язовий орган, який знаходиться в ротовій порожнині. Мова необхідний для розпізнавання смаку їжі, для її пережовування, а також мову бере участь в утворенні мови.

глотка

Вона розташовується позаду носа і рота. Ковтка пропускає через себе повітря, яким дихає людина, і їжу, якої він харчується. Вниз від глотки відходять: стравохід, по якому їжа потрапляє в шлунок, і гортань, через яку повітря проходить в трахею, а потім - в легені.

мигдалики

Парні залози, розташовані ззаду мови по обидва боки глотки. Лікарі вважають, що вони затримують бактерії, щоб ті не потрапили всередину.

аденоїди

Розташовані на задній частині глотки, вгорі, позаду носа.

гортань

Продовжуємо розмову про те, як розташовані органи людини. Гортань - це верхня частина трахеї. Дізнатися розташування гортані легко по опуклості спереду на горлі, яка називається «адамовим яблуком». У цьому «Адамова яблука» знаходяться голосові зв`язки.

Щитовидна залоза

Її можна знайти на передній стороні шиї, вона розташована по обидва боки трахеї. Функція щитовидної залози - вироблення гормону, відповідального за розщеплення з`їденої їжі. Також щитовидна залоза допомагає відновлювати зношені клітини організму.

околощітовідние залози



Їх 4, вони знаходяться позаду щитовидної залози і виробляють гормон, який контролює кількість фосфору і кальцію в організмі.

стравохід

Це орган-трубка, який йде від глотки до шлунка, його функція - передача їжі з рота в шлунок.

трахея

Орган починається від гортані в її нижній частині, далі розділяється на два бронха. Трахея передає повітря в легені і з них назовні.

бронхи

Вони пов`язують трахею і легені, розташовані між ними.

легкі

Усередині грудної клітини розташовані легені, захищені ребрами з усіх боків. При вдиху легені вбирають в себе кисень, необхідний для життєдіяльності всього організму, а при видиху виділяють вуглекислий газ назовні.

грудні залози

Є у чоловіків і у жінок, але у друге розвинені більше. Грудні залози виробляють молоко для годування дитини. Вони розташовані зовні між грудною кліткою і животом.

печінка



Наступний орган в питанні про те, як розташовані органи, - печінку. Це найбільший орган в тілі людини. Знаходиться печінку у верхній частині черевної області, нижче діафрагми. Печінка необхідна людини для накопичення корисних речовин і їх розподілу по організму за допомогою крові, а також для очищення крові від шкідливих продуктів.

Жовчний міхур

Один з органів, що беруть участь в травному процесі. Він виглядає як груша, це невеликий мішечок з тонкими стінками. Жовчний міхур розташовується відразу під печінкою. Він накопичує жовч, яка випускається з нього по жовчному протоку в кишечник. Жовч в кишечнику необхідна для перетравлення жирів, що містяться в їжі, яку ми споживаємо.

селезінка

Нагадує за формою велику квасолину, розташовується цей орган в лівій стороні черевної порожнини. До народження людини селезінка виробляє червоні клітини крові, після народження в селезінці відбувається руйнування відмерлих червоних клітин.

Підшлункова залоза

Вона знаходиться посеред черевної порожнини, нижче шлунка. Якщо Вам хочеться докладніше дізнатися про розташування підшлункової залози, Ви можете ознайомитися зі статтею, яку можна прочитати, пройшовши за наступною засланні. Підшлункова залоза займається розвитком інсуліну - гормону, відповідального за нормальну кількість цукру в крові. Крім того, цей орган виділяє травний сік, необхідний для перетравлення їжі.

шлунок

Цей орган знаходиться в лівій верхній частині черевної порожнини. Над ним розташовується стравохід, під ним - тонка кишка. Шлунок подрібнює їжу, яка надходить із стравоходу.

Тонка кишка

Являє собою довгу м`язову трубку, з`єднує шлунок і товсту кишку. У довжину ця кишка більш шести метрів. Перший її відділ - дванадцятипала кишка, другий - худа кишка, третій - клубова кишка. Тонка кишка приймає шлунковий сік і жовч, а також сама виділяє кишковий сік. Всі вони необхідні для перетравлення білків, вуглеводів і жирів. Їжа, вітаміни і мінеральні солі всмоктуються стінками тонкої кишки, а потім переносяться в печінку. З печінки ці речовини направляються до органів.

Товста кишка

Розташована в нижній правій частині черевної порожнини, слід відразу за тонкою кишкою. Потім вона згинається таким чином, що піднімається до печінки, потім до діафрагми, потім після чергового вигину прямує вниз. У своїй нижній частині вона переходить в пряму кишку, яка закінчується анусом. Товста кишка поділяється на такі розділи: сліпа кишка, висхідна ободова кишка, поперечна ободова кишка, ніби ободова кишка, пряма кишка, анальний отвір. У довжину товста кишка становить понад два метри. Товста кишка потрібна для вбирання води з калу і його просування до анального отвору для видалення.

апендикс

Являє собою невеликий відросток товстої кишки, який об`єднаний зі сліпою кишкою в нижній правій частині черевної порожнини. У цьому органі може розвинутися апендицит. Про те, де знаходиться апендицит, Ви можете прочитати в статті, пройшовши по цим посиланням.

нирки

Це парний орган, кожна з нирок схожа на квасолину розміром з кулак. Нирки знаходяться в задній частині черевної порожнини нижче ребер. Нирки потрібні для очищення крові від шкідливих речовин, які виводяться з організму з сечею.

наднирники

Вони розташовуються у верхній частині черевної порожнини на нирках. Нирки виробляють два важливих гормону - кортизон і адреналін, а також ведуть контроль над хімічними речовинами в крові.

Сечовід

Це дві трубочки, які з`єднують нирки і сечовий міхур. За ним утворилася сеча відправляється в сечовий міхур.

Сечовий міхур

Це мішок, розташований внизу черевної порожнини, знаходиться між сечоводами і сечівником. Його функція - накопичення сечі.

сечовипускальний канал

Це невелика трубка, по якій сеча виводиться назовні з сечового міхура. Розташовується нижче сечового міхура.

шкіра

Орган, що покриває зовні все тіло для захисту організму і регулювання кількості води в ньому.

скелет

Він складається більш ніж з двохсот кісток. Скелет виконує опорну і рухову функції організму.

Ми коротко розглянули, як розташовані органи людини. Вивчайте будова і роботу людського організму, ці знання допоможуть Вам вести контроль за своїм фізичним станом і здоров`ям.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!