» » » Для чого селезінка?

Для чого селезінка?

Для чого селезінка?

Селезінка - лімфоїдний орган, який розташований позаду шлунка в лівій частині черевної порожнини. У стародавні часи вчені не знали, для чого потрібна селезінка, і висували з цього приводу безглузді, як здається сьогодні, теорії. Одна з них, зокрема, стверджувала, що цей орган впливає на емоційний стан людини, виділяючи речовина меланхе.

функції селезінки

Сьогодні ми знаємо, що цей орган виконує ряд функцій, які забезпечуються і іншими системами організму. При внутрішньоутробному розвитку плода селезінка є одним з кровотворних органів. Однак після народження вона перестає брати участь в цих процесах. Клітини червоної пульпи (з якої орган складається на 80%) поглинають мертві і пошкоджені еритроцити, бактерії та інші чужорідні речовини, які потрапляють в кровотік. Таким чином, селезінка відіграє роль фільтра.

Однією з різновидів лейкоцитів, є лімфоцити - головні клітини імунної системи. Їх виробляє, в тому числі і селезінка, для чого вона використовує білу пульпу. У цьому ж органі відбувається формування антитіл. Відповідно, він бере безпосередню участь у забезпеченні імунних функцій - захисту організму від інфекцій.

Залізо, яке в подальшому використовується для вироблення гемоглобіну, акумулюється в селезінці. Також цей орган служить «резервуаром»: в ньому знаходиться деякий запас крові, який при необхідності запускається в кровотік.

Селезінка, функції якої повністю дублюються іншими органами, в разі її пошкодження може бути видалена без незворотних наслідків для організму. Необхідність такої операції (яка називається спленектомією) виникає при травмах, пов`язаних з розривом органу, а також в ряді захворювань.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!