» » » » Як виглядає печінку?

Як виглядає печінку?

Як виглядає печінку?

Печінка людини - найбільший орган. Вага печінки середнього дорослої людини дорівнює 1,5 кг. Вона витрачає великий від загальної кількості відсоток всього кисню, споживаного організмом, який доходить до 30%. Знаходиться печінку під діафрагмою у верхній частині живота. Печінка бере участь у всіх процесах організму. Її клітини здатні до регенерації.

Будова печінки складне, вона несиметрична і має поділ на сегменти і частки. Перш за все, вона поділяється на дві поверхні: верхню, випуклу, що примикає до діафрагми, і нижню, увігнуту, що примикає до очеревині. Сама печінка поділяється на три частини: праву велику, ліву меншу і маленьку часточку квадратної форми з прилеглим знизу жовчним міхуром.

значення печінки

Існує більше 500 видів завдань, які виконуються печінкою в організмі. Робота, вироблена нею, вкрай значуща: печінка бере участь у всіх обмінних процесах. Так, вуглеводи, переходячи в печінку, стають гликогеном. Вона бере безпосередню участь в кровотворенні і виробляє гормони, бере участь і в справі згортання крові, виробляючи потрібні речовини, зокрема гепарин.

Печінка зводить бар`єри на шляху отрут і шкідливих речовин, що потрапляють в організм, які в ній нейтралізуються. І саме печінку робить безпечними ті речовини, що всмоктуються через стінки кишечника.

Також вона займається освітою жовчі, вносить свою частку в процес травлення. По жовчних протоках через жовчний міхур здійснюється вступ жовчі в кишечник. Якщо людина голодна, кількість вироблюваної жовчі невелика. Але після прийняття їжі, її обсяг значно збільшується. У завдання печінки входить розщеплення жирів на частинки, які стають розчинними сполуками.

хвороби печінки



Хвороб печінки багато. Серед них відомі всім гепатити, гострий і хронічний цироз, холецистит і не дуже відомі холестаз, стеатоз, гепатобластома, ангіосаркома і ін.

Оскільки через печінку проходять жовчні протоки і в ній же розташований жовчний міхур, то і хвороби цих органів тісно пов`язані із захворюваннями печінки. Знати, як виглядає печінку, необхідно не тільки лікарям. Будова і функції печінки вивчають в школі на уроках анатомії. До того ж, знання про форму та розташування печінки, а також про можливі симптоми її хвороб необхідні кожній людині. Це потрібно для того, щоб правильно діагностувати перші симптоми відхилення в роботі цього органу і своєчасно звернутися за лікарською допомогою.

Чому хворіє печінку?

Самою значущою причиною захворювань печінки залишаються хвороби, породжені технічним прогресом, адже праця людини все більше автоматизується і від людини потрібно здійснювати все менше рухів тіла. Перш за все, це гіподинамія. Велике значення має і алкоголізм. Стреси, одержувані щодня, люди зі слабкою психікою прагнуть залити алкоголем. До причин захворювань печінки можна віднести і вже звичний неправильний режим і раціон харчування і вірусні інфекції.

Щоб зрозуміти, як виглядає печінку людини, коли вона вражена хворобою, потрібно пройти медичне обстеження. Печінка не посилає больових сигналів, але є ознаки, за якими можна визначити, що вона не здорова. Найпомітнішими ознаками залишаються колір шкіри і білків очей - вони жовтіють. При першій же появі жовтизни рекомендується звернутися до лікаря, а не займатися самолікуванням.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!