» » » Пальмова олія: шкода чи користь?

Пальмова олія: шкода чи користь?

Пальмова олія: шкода чи користь?

Пальмова олія прийшло в Європу з Західної Африки. Вперше воно з`явилося на території Південно-Східної Азії на початку 20-го століття. На сьогоднішній день з Південно-Східної Азії щорічно експортується близько 60 млн. Тонн олії. У Радянський Союз пальмову олію стали завозити в 70-ті роки. У цій статті розповімо, в яких сферах його використовують, чим обумовлена його популярність, а також спробуємо розібратися: пальмова олія - це шкода чи користь для організму?

Сфера застосування

Пальмова олія - це один з видів харчової олії рослинного походження, яке отримують з плодів масляного пальми. Спочатку пальмову олію використовували при виробництві косметичних і миючих засобів. Однак після того, як було виявлено, що пальмова олія допомагає надовго зберегти свіжість продуктів, його стали активно використовувати і в харчовій промисловості. При цьому вартість пальмового масла значно нижче вартості більшості інших рослинних масел.

У харчових продуктах

На даний момент пальмова олія найбільш часто додають в наступні продукти:

  • Хліб і хлібобулочні вироби.
  • Випічка (торти, печиво, рулети).
  • Молочні продукти (сир, масло, маргарин, морозиво).
  • Шоколад, кондитерські крему і т.д.

Насправді продуктів, в які не додають пальмову олію, чи не менше, ніж продуктів, в яких воно використовується.

Багато організацій в Європі виступають з різкою критикою використання пальмового масла. Але чому?

Шкода чи користь?

У тому, що стосується використання пальмового масла в косметичних цілях, суперечок практично не виникає: воно багате вмістом вітаміну А і Е, каротиноїди і антиоксидантами, які благотворно впливають на стан шкіри, волосся і нігтів. Однак шкідливо пальмову олію в продуктах харчування?



У нашій країні питань про шкоду використання пальмового масла не виникало. Вперше заклики відмовитися від його використання прозвучали від західних екологів, які вказали на жахливі масштаби винищення екваторіальних лісів під плантації олійних пальм.

Пальмова олія широко критикують за високий вміст насичених жирів, які підвищують рівень холестерину, а також можуть викликати закупорку судин і тим самим становлять загрозу для серцево-судинної системи. Численні дослідження показали, що хоча пальмова олія і менш корисно, ніж інші масла рослинного походження, серйозної загрози для здоров`я людини воно не представляє, на відміну від частково гидрогенизированного соєвого масла.

У продуктах харчування пальмова олія часто використовується в окисленому вигляді. Це негативно позначається на хімічних і фізичних властивостях масла. В цьому випадку пальмова олія може чинити негативний токсичний вплив на серце, нирки, печінку, а також на репродуктивні органи.

Ще одним мінусом споживання пальмової олії є те, що воно важко перетравлюється в шлунку людини. Незважаючи на велику кількість містяться в маслі корисних речовин, лише деякі з них залишаються в маслі після численних очисток.

На основі всього сказаного вище можна зробити висновок, що боятися пальмового масла не варто, однак по можливості споживання продуктів з пальмовою олією необхідно якщо не уникати, то хоча б скоротити.

По даній темі читайте також статті Чим корисні жири і З чого роблять масло.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!