» » » Липа: корисні властивості

Липа: корисні властивості

Липа: корисні властивості

Липа, є одним з найпоширеніших видів дерев в помірних широтах. З давніх-давен це цілюща рослина використовувалося найрізноманітнішими народами як дуже ефективне і сильний засіб для цілісний. Лікувальні властивості липи, навіть зараз, в епоху розквіту медичної і фармацевтичної промисловості, широко застосовуються для лікування різного роду захворювань. Можна назвати липу джерелом народної медицини, яка знайшла своє застосування незалежно від створених синтетичних лікарських препаратів.

Користь і вплив липи на організм

  • Липа, корисні властивості якої розташовані практично в будь-якій частині рослини, володіє багатьма цілющими і корисними речовинами. Придатними для використання в лікуванні вважаються кора, приквітки, нирки і квітки дерева. У листі і квітах дерева міститися вітамін C, глюкоза, каротин, біофлавоноїди, фітонциди, білок, мікроелементи, танін. Ефірні масла, що містяться в квітах липи, можуть швидко поширюватися по повітрю, впливаючи заспокійливу на нервову систему людини. Ось чому, прогулянки по алеях з насадженнями липи, приносять чималу користь для здоров`я. Найбільше, користь несуть чаї з липи, настойки і відвари з квітів.
  • При поході в лазню знайте, що найкращим віником для профілактики простудних захворювань, є віник з липи. Добре з уже почалася застудою справляється липовий цвіт або липовий мед. Липовий цвіт, є хорошим спазмолітичну і потогінну засобом. Це ж засіб, добре допомагає при проблемах з нирками і сечовим міхуром.
  • Якщо виникли ускладнення при ангіні, або бронхіті, можна використовувати в якості додаткового лікування настоянку з квітів або кори липи. Квіти липи, корисні властивості яких мають гарний відхаркувальний ефект, можуть позбавити від хронічного або затяжного кашлю. Крім цього, квіти здатні полегшити стан людини, яка страждає раковим захворюванням.
  • Дивним фактором вважається і те, що липовий чай, має омолоджуючий ефект. Варто тільки вранці вмиватися настойкою з липи, і ваша шкіра, протягом багатьох років, не втратить пружність і блиск.
  • Якщо вживати препарати з суцвіть липи, можна поліпшити надходження жовчі в дванадцятипалу кишку, при тому, що процес желчеобразования відбувається з більшою активністю, поліпшується секреція шлункового соку і підвищується діурез.
  • Високоефективним ефектом при лікуванні туберкульозу легенів, має вугілля, отриманий шляхом сушіння деревини липи. Порошок, який виготовляється з такого вугілля, допоможе при діареї, відрижці, здутті живота. Екзему може допомогти вилікувати, одержуваний при виготовленні активованого вугілля дьоготь. Їм потрібно покрити уражені ділянки шкіри.
  • Відвар з кори липи, використовується для лікування подагри і геморою. При використанні слизу кори дерева, можна позбутися від ран, виразок і опіків. При наявності бешихових запалень, можна прикладати кору липи до хворих місць.

Властивості квіток липи

  • Настоянка з квіток липи з приквітковим листочками, може використовуватися за тим же призначенням, що і екстракт валеріани, тобто, настій має заспокійливу дію. Відвар, настій або сік суцвіть можна застосовувати при таких захворюваннях, як: кір, безпліддя, неврози, ревматизм, сечокам`яна хвороба, епілепсія, судоми, непритомність і різного роду кровотечі.
  • Якщо на тілі з`явилися фурункули, можна вживати вітамінізований напій, який готується з листя липи. Для зупинки крові, рани і виразки можна посипати порошком з листя липи.
  • Якщо прийняти ванну з липовим цвітом, то можна позбутися від спазмів кишечника і шлункових кольок. Липа, також, має протизапальний ефект. Її приготований екстракт використовують при лікуванні харчових отруєнь.
  • Також давно доведено, що липовий чай благотворно впливає на жіночий організм. Властивості квітів липи, можуть допомогти під час порушень менструального циклу, або хворобливих відчуттях під час місячних. Це пов`язано з присутністю в кольорі липи особливих ферментів - фітоестрогенів, схожих з жіночими статевими гормонами.




Взагалі липа, це одне з найбільш корисних лікарських рослин, які ростуть часто-густо. Єдиним правилом збору липових квітів або інших частин дерева є те, що збирати їх можна тільки поза автодоріг і забруднених районів, оскільки липа вбирає в себе шкідливі речовини з повітря.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!