Як садити жоржини?

Як садити жоржини?

Жоржини в кінці минулого століття були, мабуть, найпопулярнішими квітами в сільських палісадниках. Може бути тому за ними і зміцнилася стійка репутація «сільських» кольорів. Потім про жоржинах якось зовсім незаслужено забули на пару десятиліть, і ось зараз вони переживають новий сплеск популярності. Нині жоржини - одні з найбільш модних кольорів, тим більше, що за останній час селекціонерами виведено безліч приголомшливих своєю красою сортів, зовсім не схожих на своїх мексиканських прабатьків. Різноманітність їх форм і забарвлень просто вражає - кулясті, анемоновідние, помпонние- чисто білі, золотисто-жовті, пурпурні і сіреневие- одно- і двоколірні - кожен квітникар знайде серед 15 тисяч сортів той, який йому до смаку. Вирощувати же жоржини не так вже й складно, як може здатися на перший погляд. Достатньо лише ретельно дотримуватися нескладних правил.

Як вирощувати жоржини: правила та поради



Підшукуючи місце для висадки жоржин, треба враховувати те, що це світлолюбні квіти і вони потребують родючому ґрунті. Жоржини порадують вас розкішним цвітінням, якщо ви забезпечите їм простір і регулярний рясний полив. Жоржини - рослини південні, тому в наших широтах їх вирощують тільки як однорічні, так як зимівлі в грунті вони не переносять. Бульби акуратно викопують з настанням холодів, ретельно очищають, просушують і зберігають у прохолодному місці, наприклад, в підвалі до самої весни. Для кращого збереження їх пересипають тирсою, піском або ж перекладають торфом.



Як садити жоржини? Існує два основних способи посадки - розсадою або ж пророщених бульбами. Вони, природно, мають свої відмінності в процесі підготовки жоржин до посадці. Поговоримо про кожного з них більш детально.

Як садити жоржини з пророщених бульб

  1. Перш за все, треба пам`ятати про те, що жоржини зовсім не переносять холоду і бояться весняних заморозків. Тому приступати до посадки найкраще в середині травня.
  2. За два тижні до наміченого дня висадки бульби треба дістати з сховища, переглянути, отсортіровивая пошкоджені, потім висадити їх в ящик, наповнений вологим торфом або тирсою, і поставити його в теплому приміщенні на світлий підвіконня. Через 15 днів на бульбах проклюнутся нирки.
  3. Тепер треба витягти бульби з ящика, по черзі промити їх теплою водою і гострим чистим ножем розрізати уздовж так, щоб на кожній частині з шийкою були по 2-3 здорові нирки.
  4. Зрізи обов`язково потрібно присипати деревним вугіллям.
  5. Розділені бульби слід проростити в ящиках з торфом, і можна буде приступати до посадки.
  6. Висаджувати жоржини треба на підготовлену і удобрений з осені грунт. Для кожного бульби викопується ямка близько 30 см. В діаметрі і приблизно такої ж глибини. Відстань між окремими рослинами повинна бути не менше півметра.
  7. Перед тим як посадити жоржини, в лунку слід додати жменю гною, змішаного з грунтом. Потім поверх нього строго горизонтально укладається пророщений бульба і засипається землею так, щоб шийку його прикривав шар землі в 4-5 см. Якщо грунт злегка волога, то додатково поливати бульби поки не треба.

Як садити жоржини розсадою

  1. Цей спосіб більш важкий у порівнянні з попереднім, але він оптимальний для районів з холодним кліматом, так як дозволяє домогтися більш раннього цвітіння. Для отримання розсади бульби починають пророщувати вже в перших числах квітня таким же чином, як було описано вище.
  2. Потім через пару тижнів їх ділять на частини і пророщують далі до появи коротких міцних паростків.
  3. Після цього кожна рослина поміщають в окремий великий пластиковий стакан або ж спеціальний горщик для розсади, наповнений сумішшю торфу і садової землі.
  4. Для того щоб розсада вийшла здорової і міцної, їй необхідно багато світла при мінімальному поливі. В іншому випадку паростки будуть блідими і сильно витягнутими.
  5. Готову розсаду разом з усім грудкою землі висаджують в підготовлені лунки вже в середині травня, але в цьому випадку молоді рослини доведеться вкривати на ніч плівкою (загроза заморозків), або на початку червня, коли жоржинам вже не страшні холоди.

Догляд за жоржинами

  1. Молоді рослини треба підгорнути для поліпшення розвитку коренів.
  2. Жоржини слід рясно поливати приблизно раз в тиждень.
  3. Важливо видаляти пасинки. Для того щоб квіти були великими, треба залишити на рослині тільки два, максимум три стебла.
  4. Високорослі жоржини треба підв`язувати до опори.
  5. Грунт навколо рослин слід регулярно прополювати і акуратно рихлити.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!