Як зробити клумбу?

Як зробити клумбу?

Клумби завжди асоціюються у людей з красою і затишком. Саме тому багато людей, що живуть в приватних секторах, прагнуть до створення цих прекрасних куточків. Про те, як зробити клумбу, ми в цій статті й поговоримо. Адже квіти - це не тільки краса, а й рослини, які здатні підняти настрій людині, дати трохи енергії після важкого робочого дня. Це своєрідні маленькі лікарі, які зціляють від втоми. Створення красивої клумби - це один з найбільш трудомістких процесів по озелененню.

клумба

вибираємо ділянку



Зробити клумбу для квітів можна як з багаторічних, так і з однорічних квітів. Багато з садівників воліють перший варіант. Також слід знати, що клумбу варто створювати тільки після того, як закінчаться всі роботи з благоустрою приватного будинку і його двору. Перед тим, як вибрати якісь конкретні квіти для нашої клумби, оцініть ділянку, що відводиться під квітник. Скажемо відразу - квіти не повинні бути хаотично розсіяні по всій території, адже вони відразу ж втрачають всю свою силу чарівності. Тому перед тим, як зробити клумбу на дачі, треба гарненько все спланувати в голові або навіть на листку паперу. Найважливішим фактором, з якого слід виходити при виборі квітів, - освітленість ділянки. Адже, як Вам напевно відомо, існують квіти, які без сонця жити не можуть, а інші навпаки, люблять перебувати тільки в тіні. Місце під клумбу слід заміряти, воно заздалегідь має оцінюватися Вами з різних точок. Вважається, що найкрасивіші квіти в квітнику повинні розташовуватися не ближче півметра від доріжки і не далі двох з половиною метрів від неї ж.

Які квіти вибрати для клумби

Перед тим, як зробити красиву клумбу, подумайте, можливо, є сенс створити клумбу безперервного цвітіння? Це така клумба з багаторічних квітів. Висадити квіти слід таким чином, щоб відцвітають рослини відразу ж прикривалися квітучими. Тобто підбирати їх слід за термінами цвітіння. Такі квітники ще називають миксбордерами. У них ніколи не буває простоїв, а гості завжди будуть дивуватися Вашій клумбі, адже коли б вони до Вас не прийшли, квіти завжди будуть в найкращому вигляді. Для каркаса можна використовувати ялівець, гірську сосну або тую. Основу ж можна підібрати, вибравши невисокі деревця або чагарники типу бузку, барбарису, чагарникової перстачу або вейгели.

колористика клумби



Перед тим, як зробити клумбу своїми руками, також слід подумати про те, яких кольорів і відтінків вона вийде. Адже відомо, що кольори дуже впливають на емоції будь-якої людини. Може трапитися так, що квіти в клумбах будуть дратувати. Звичайно ж, все індивідуально. І виходити Ви повинні, в першу чергу, з особистих смаків та уподобань. Проте, вважається, що триколірні контрастні поєднання є гармонійними. Існують три основні кольори - це червоний, синій, а також жовтий. Всі інші кольори - змішані. Білий, а також чорний - це нейтральні кольори. Вони можуть як пом`якшувати, так і посилювати основні і змішані кольору. Плавно переходять один в одного кольору часто налаштовують на внутрішній спокій. Контрастні поєднання бадьорять людини. Майте на увазі, що на далеких планах більш помітні світлі квіти Вашої клумби, а сині тони здатні надати глибину простору, якщо розташовуватися будуть також в дали. Врахуйте всі ці нюанси перед тим, як зробити клумбу. Фото різних квітників Ви можете знайти в Інтернеті.

клумба

Догляд за клумбою

Якщо якісь з рослин не приживуться з першого разу, на їх місце сміливо садіть нові, точно такі ж. Часто поливайте Вашу клумбу, розпушуйте землю, прибирайте бур`яни навколо квітника, а також обов`язково підгодовуйте квіти мінеральними і органічними добривами. Доглядайте за кожним з видів рослин як слід, виходячи з усіх його особливостей. Тоді вся клумба в цілому неодмінно стане радувати Вас і Ваших гостей.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!