Як виростити насіння?

Як виростити насіння?

Насіння овочевих, плодових і багаторічних культур, а також садових квітів можна проростити в домашніх умовах, з подальшою висадкою їх у відкритий грунт.

Як виростити насіння: сортування та знезараження

Куплені або самостійно зібрані насіння рослин, перш за все, необхідно відсортувати. Великі насіння - редису, гороху, бобових і т.п. відбирають «на око», скориставшись збільшувальним склом. А ось насіння томатів, огірків і інші дрібні насіння промивають в розчині солі (1,5 чайні ложки кухонної солі на склянку води). Якісне насіння осядуть на дно, так як мають велику щільність, ніж розчин, в той час як порожні спливуть вгору.

Після відбору якісного насіння бажано їх знезаразити за допомогою слабкого розчину марганцівки (1%), в якому їх потрібно витримати приблизно півгодини. Це дозволить знищити грибкові захворювання рослин (фітофтороз та ін.) І патогенні бактерії.

підготовка насіння

До етапу підготовки насіння слід підійти відповідально. Адже від того наскільки правильно була проведена підготовка, залежить якість сходів і сила паростків. Існує кілька способів підготовки насіння перед пророщуванням або висадкою.

замочування



Для того щоб насіння швидше проросли, їх можна заздалегідь замочити. Для цього їх викладають на вологу натуральну матерію і залишають в теплому і добре провітрюваному місці. Це сприяє розм`якшенню оболонки насіння і розчиненню деяких хімічних речовин, що прискорює процес проростання. Замочують насіння не менше, ніж на добу, після чого вологими відразу висаджують.

стратифікація

Насіння деяких видів рослин вимагають обробки холодом для пробудження. Така методика називається стратифікацією. Необхідна вона в основному для багаторічних садових культур - винограду, яблуні, айви, а також артишоків, лохини, чорниці, перців і ін. Насіння потрібно помістити у вологе середовище з низькими позитивними температурами. Наприклад, насіння можна змішати з вологим піском (1 частина насіння і 3 частини піску) і помістити в підвал або холодильник.



Залежно від виду рослин насіння витримуються в холоді різну кількість днів. Для насіння яблуні і аличі термін стратифікації становить 120 днів, насіння вишні, сливи, горобини і аронії витримуються в холоді до 180 днів. Найбільше витримуються насіння калини і глоду - до 240 днів, а найменше - до 80 днів - насіннєвий матеріал шипшини, айви і барбарису.

скарифікація

Перед тим, як виростити насіння, також використовують такий метод їх підготовки, як скарифікація або порушення оболонки. Розрізняють хімічний і механічний її види. У домашніх умовах частіше використовують останній вид скарификации. Для цього дрібні насіння можна просто перетерти руками або між двома листами наждачного паперу, при цьому руху не повинні бути сильними, так як це може пошкодити насіння.

пророщування насіння

Вирощувати підготовлені насіння можна безпосередньо в грунті, а можна на паперовому рушнику. Для цього папір потрібно постелити на плоске блюдце, намочити і викласти на неї насіння. Для імітації умов парника блюдце поміщають в пакет, який зав`язують вузлом. Такий міні-парник ставлять в місце з хорошим освітленням, але не під прямі сонячні промені. Після проростання насіння за допомогою пінцета переміщують в підготовлений вологий грунт.

Температурний режим

Що стосується температурного режиму пророщування насіння, то для різних видів культур мінімальними для отримання сходів є різні показники, наприклад:

  • Насіння капусти, горошку та цибулі сходять вже при температурі +4 ° С;
  • Насіння кущових салатів, селери - при + 4,5-5 ° С;
  • Насіння буряка дають паростки при +5 ° С;
  • Кукурудза сходить при +10 ° С;
  • Кабачки і помідори проростають при +11 ° С;
  • Температурний мінімум болгарського перцю - це +13 ° С;
  • Стручкова квасоля, огірки проростає при + 14-15 ° С.

Температура регулюється за допомогою ламп денного світла і провітрювання.

Термін пророщування насіння

Насіння рослин зазвичай проростають на протязі від 3 до 7 днів. Швидше за все (за 3 дні) проростає горох, огірки, кабачки, редис, щавель, капуста. Найбільше часу для проростання потрібно насінню перцю, селери, кропу і петрушки. А ось насіння томатів, баклажанів, шпинату, салату, моркви і буряка "прокльовується" на 4-5 день.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!