» » » Як зберігати вино?

Як зберігати вино?

Як зберігати вино?

Багато читачів нашого ресурсу, практикуючі домашнє виноробство, часто запитують нас про те, як зберігати вино. Постараємося докладно розповісти про тих принципах зберігання, які повинні неухильно дотримуватися для якісного збереження цього напою без втрати його властивостей. Отже:

Де зберігати вино

Мабуть, це один найпоширеніших питань. Зрозуміло, що при наявності двох-трьох пляшок куплених в магазині, ви цілком можете обійтися і холодильником.

А в тому випадку, якщо ви виробник домашнього вина, то вам не обійтися без побудови особливого приміщення. Така споруда повинна надійно захищати ваш напій від джерел світла, холоду і спеки, вібрації. У такому приміщенні, де ви збираєтеся правильно зберігати вино повинна підтримуватися круглий рік постійна вологість і температура. Якщо цього не вдається зробити, то нехай хоча б ці показники не відчувають різких стрибків.

Як зберігати домашнє вино

Пам`ятайте, що в приміщенні, в якому ви будете зберігати домашнє вино не повинні бути присутніми ніякі сторонні запахи. У ньому не повинні зберігатися ніякі овочі та фрукти на зиму, соління і мочіння. Вино, це живий організм, і воно може увібрати будь-який запах. Вам буде приємно пити вино з ароматом і присмаком прілого капусти або картоплі?



Якщо немає можливості побудови погреба для вина, відведіть в будинку або в господарських будовах якийсь комірчину, підсобку, тільки лише для зберігання цього напою. Не користуйтеся його нічим іншим. Нехай це буде окрема кімнатка з чисто вибіленими стінами.

І звичайно, якщо вам дозволяють кошти, і ви є справжнім гурманом і шанувальником виноградного хмільного напою, то придбайте шафа для зберігання вина. Це відмінний варіант в тому випадку, якщо ви ще й колекціонер вин. Такі шафи підтримують постійну температуру і вологість, і не дають вину постаріти завчасно або, тим більше, зіпсуватися.

Температура. Температура і ще раз температура



Ви зможете як завгодно довго зберігати вино, якщо ви дотримуєтеся правильний температурний режим в приміщенні, де воно знаходиться. Неприйнятні високі температури повітря. Вони можуть вбити у вині свіжість і витонченість букета, і, безсумнівно, прискорять процеси його старіння. А при низьких температурах, процес природно дозрівання і старіння вина буде йти занадто повільними темпами. Намагайтеся уникнути різких температурних перепадів. Такі перепади псують пробки, і через них може потрапляти кисень в пляшку. Розганяючи процеси окислення вина, ви ризикуєте отримати винний оцет, замість божественного напою.

При якій температурі зберігати вино

  • У вашому винному погребі буде ідеальна температура в 10-15 градусів.
  • Подавати до столу білі вина слід при показниках в 9-12 градусів.
  • А червоні вина подаються при показниках температури в 15-17 градусів.

Майте на увазі, що найбільш примхливі в плані температурного режиму - це білі і рожеві сорти вин. Постарайтеся зберігати їх прямо на підлозі, або ближче до нього. Там температура нижче. А ось червоні і напівсолодкі вина навпаки розташуйте на стелажах вище.

Пам`ятайте, що в льохах має бути постійно темно і повинна підтримуватися постійна вологість на рівні в 70-80%, що сприяє постійному зволоженню пробок в пляшках, бочках, глечиках. І забезпечте провину спокій, не турбуючи його зайвий раз. Тільки при виконанні всіх цих вимог, ви будетеправільно зберігати вино.

У чому зберігати вино

Разом з питанням про те, скільки зберігати вино, це один з найпоширеніших питань на «винну» тему.

Ідеальним варіантом, звичайно, буде скляна тара. Підійде і глиняний глечик, дубова бочка (не підходить під всі сорти вин), або харчовий пластик. Єдиним загальним правилом, буде хороша закупорка, для відсутності контакту з атмосферним киснем. Якщо зберігайте вино закупорених в окремі пляшки, то розміщуйте їх на полицях в горизонтальному положенні.

Ну а, прибравши пляшечку, постарайтеся не розтягувати її на кілька днів. По суті, лише кілька годин, можна зберігати відкрите вино. Откупоренная, воно втрачає свій аромат і змінює смаковий букет.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!