» » » Що таке вино?

Що таке вино?

Що таке вино?

Важко, мабуть, навіть неможливо знайти людину, яка не знає, що таке вино. Навіть ті люди, які ніколи його не пили, впевнено скажуть вам, що вино - це алкогольний напій, який роблять з винограду. Це твердження, звичайно, вірно, але вірно воно лише частково.

Вином можна називати тільки алкогольний напій міцністю від 9 до 22% оборотів, отриманий з виноградного або плодово-ягідного сусла (соку) в результаті його спиртового бродіння (повного або перерваного).

склад вина

  • Хімічний склад вина досить складний, в нього входять близько шести сотень органічних і неорганічних сполук.
  • Основний компонент будь-якого вина - це вода. Її процентний вміст у вині залежить від його сорту і може складати від 60 до 85%.
  • Другий за важливістю і масовій частці компонент вина - етиловий спирт, його вміст у вині знаходиться в діапазоні від 9 до 22% об.
  • На третьому місці за значимістю перебувають цукру, в основному представлені глюкозою і фруктозою. Кількість цукру у вині залежить від його сорту. Так, в шампанському Брют Кюве цукру немає зовсім, а в одному літрі деяких лікарнях вин може міститися цілих 300 г цукру.
  • Ще один важливий компонент всіх вин - різні органічні кислоти, такі як винна, яблучна, бурштинова і молочна.
  • Крім перерахованих вище основних компонентів, у вині містяться: гліцерин, фенольні сполуки (катехіни і антоціани), альдегіди і ацетати.

Які бувають вина: види

Як вже говорилося вище, вина бувають виноградні і плодово-ягідні. Найвідоміші плодово-ягідні вина це знамените китайське сливове вино, зроблене з плодів зеленої сливи, традиційні японські медові вина з абрикосів, мушмули, персика або білої сливи сорту Умі, і європейські (найчастіше французькі) вина - сидр, приготований з яблук, і перрі, зроблений з груш.



Класифікація виноградних вин дуже складна, тому перерахуємо лише основні параметри, за якими класифікують виноградні вина. Всі вина, зроблені з винограду, ділять на дві великі групи - ігристі (вони ж шипучі) і тихі. За кольором вина ділять на червоні, рожеві та білі. Залежно від складу виноградного сусла вина підрозділяють на купажні і сортові, в залежності від термінів їх витримки - на ординарні, марочні і колекційні. За змістом етилового спирту і цукру вина ділять на столові і кріплені. Столові вина бувають сухі, напівсухі і напівсолодкі, кріплені вина ділять на міцні і десертні.

Також вам стануть у пригоді ці статті:

  • Як зробити вино в домашніх умовах
  • Чим відрізняються вина


Увага, тільки СЬОГОДНІ!