Які вина краще?

Які вина краще?

Уміння вибирати вина - це мистецтво, яке досконало знають одиниці. Як і в приготуванні вина, в його виборі багато дрібниць і нюансів, які роблять цей процес складним, саме тому на навчання цієї тонкої науці йдуть роки. А як же бути звичайним людям, адже у нас спеціально цьому не вчать. Яке краще вино купити, щоб приємно і з користю для організму провести час?

Характер вина багато в чому залежить від терруар - місцевості і кліматичних умов, в яких спів виноград. Це є для вина натальной картою. Тому вина, які начебто зроблені з одного сорту винограду, але виріс в різних умовах, так відрізняються один від одного за смаком. Справжні знавці можуть з першого ковтка, визначити умови, в яких визрівав виноград. Справа в тому, що чим тепліше літо, чим більше було сонця, тим солодший, більш насиченим і багатшим виходить напій.

Міллізіми, або врожайні для винограду роки, в будь-виноробної місцевості заносяться в таблиці, які професіонали пам`ятають напам`ять, любителю досить навести довідки про врожайність останніх кількох десятків років.

Найвдалішим роком століття є 2000 рік. Виродків в цей рік вина, вважаються мінімум вище середнього. Французькі вина 2000 року - цінуються дуже високо, звідси і ціна з зубами. Для вин, урод в Криму, одним із вдалих років є 1 994.

  • Міллізми бордосськіх вин - 1990 і 1998 року. У Бургундії - 2001 і 2003.
  • Кращі італійські вина, провінція П`ємонт, вийшли в 1990 і 1996.
  • Німеччина порадувала відмінними винами, від рейнвейну до мозельського білого сухого в 1990 році.
  • Міллізіми Іспанії припадають 2001 і 2004 роки.
  • Каліфорнія подарувала відмінний каберне - совіньон в 2001 році.

Є вина, які краще пити в певну пору року: влітку ідеальним доповненням до вечері буде охолоджене шампанське або легке біле вино-восени можна зігріти душу чарочкою хересу або мадери.



Пам`ятайте, вино - це не головна подія вечора, а його вишукану прикрасу, порівнянне з музичним акомпанементом, будь-якого поважає себе людині слід знати хоча б основи еногастрономії - правильного вибору вина до різних страв.

Принципи вибору вина

При виборі вина слід враховувати 5 основних принципів, які не повинні суперечити один одному.

  1. Національний - вино країни ідеально підходить до страв національної кухні: українська кухня поєднується з кримськими винами, до традиційних французьким страв вибирайте французьке вино і т.д.
  2. Кухарський - рецептура багатьох страв передбачає додавання вина, а отже до страви має бути подано вино того ж сорту, так що знаючи рецепт страви не повинно виникнути питання, яке вино краще пити.
  3. Домінантний - блюдо і вино повинні бути рівні за силою. Білі вина слабкіше червоних - тому вони підійдуть до легких, ніжним, нежирним страв. Червоні вина будуть відмінно доповнювати гострі, важкі, жирні страви, наприклад шашлики або біфштекс з кров`ю.
  4. Мотиваційний - принцип, за яким складаються винні карти: спочатку йдуть збуджують апетит легкі аперитиви, далі - витримані вина для основних страв, а завершують список діжестіви - солодкі, міцні вина: портвейни, мадера і херес.
  5. Колірної - біле - до білого, червоне - до червоного. Однак, тут не варто забувати про третій принцип: до рибного стейку приготовленої на грилі під соусом доречніше буде взяти легке червоне вино. Так що, вибираючи вино до страви, довіртеся своїй інтуїції, перевагам і смаковим рецепторам.

Яке вино гарне

Перш ніж купити вино уважно розгляньте і почитайте етикетки.



Відповідно до міжнародних правил виноробні заводи:

  • в дизайні етикеток не можуть використовувати більше 3 кольорів;
  • на контретикетці повинна бути вказана адреса виробника і адреса його офіційного представника в вашому регіоні;
  • на кольєретці, зазначений рік урожаю винограду.

Для того щоб перевірити, чи правильно зберігалося вино - струсіть бутель, якщо з дна піднімається білий осад, то правила зберігання були порушені. Оптимальна температура зберігання вина 12 - 14 градусів. Пляшка повинна зберігатися в лежачому стані, тому визначити наскільки гарне червоне вино, можна поглянувши через денце на просвіт - пробка знизу повинна бути пофарбована вином.

Вибір сортового вина

Для того, щоб не помилитися у виборі вина, кожен любитель вина повинен орієнтуватися в найпоширеніших сортах винограду, з якого його виробляють.

Яке гарне червоне вино слід вибрати?

  • Каберне Совіньон - червоне вино, яке служить відмінним доповненням до страв з дичини і яловичини;
  • Піно Нуар - схожа за характеристиками з Каберне, але більш легке червоне вино;
  • Мерло - одне з найпопулярніших легких червоних вин;
  • Цінфандель - червоне вино, трохи міцніше вищеперелічених (лідер виробництва - Каліфорнія);
  • Шираз - одне з найкращих вин (виробництво Австралія, Франція);

Яке гарне біле вино слід вибрати?

  • Шардоне - елегантне вино, що славиться легким, трохи маслянистий післясмаком. Підходить до легким страв їх м`яса курчати;
  • Совіньон Блан - одне з «літніх» освіжаючих і бадьорять вин поєднується з легкими рибними стравами;
  • Рислінг - має трохи відчутний солодкуватий присмак (лідери з виробництва Німеччина і Каліфорнія);

Також на прилавках винних магазинів можна знайти і купажі благородних сортів, наприклад, Каберне-Мерло.

При виборі вина, щоб не витрачати багато часу в пошуках відповіді на питання, яке червоне вино краще, дотримуйтесь порад і рекомендацій.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!