» » » Як варити рис розсипчастим?

Як варити рис розсипчастим?

Як варити рис розсипчастим?

Рис є для багатьох улюбленим гарніром, адже він чудово поєднується і з м`ясом, і з овочами, і з рибою. Ця давня зернова культура популярна і донині. Давним давно рис завоював серця азіатського народу, а приблизно 300 років тому став невід`ємною частиною і нашої національної кулінарної традиції.

А як корисний рис! У ньому присутні вітамін Е, PP, вітаміни групи B, а також необхідні людині мінерали: фосфор, мідь, залізо, магній, кальцій, калій, селен, марганець, цинк. Ті, хто ще не оцінив смакові якості рису, напевно, просто не знає, як його правильно готувати. Адже смачний гарнір рис - це розсипчастий рис!

Як варити рис розсипчастим - вся справа в сортах



Для того, щоб зварити смачний і розсипчастий рис, важливо не тільки приготувати його особливим способом, а й вибрати підходящий для цього сорт рису. Для різних страв використовуються абсолютно різні сорти рису. Вони відрізняються за методом обробки, за часом приготування, з корисними властивостями і навіть за кольором і формою.

  • Круглозерний рис не підходить для приготування розсипчастого рису, так як дуже швидко вбирає воду і дуже злипається в процесі приготування. Його краще використовувати для приготування суші, пудингів або запіканок.
  • Среднезерний рис теж краще не брати в нашому випадку. У ньому багато крохмалю на відміну від довгого рису, а також він сильно вбирає воду в себе, одержувати в`язкий. Його використовують для варіння супів або різотто.
  • Ідеально для приготування розсипчастого рису нам підійде довгозерний рис. Його довгі тонкі зернятка НЕ злипнуться при варінні. Якраз саме довгозерний рис використовують для приготування розсипчастого гарнір до м`яса, риби, овочів.

Як правильно варити розсипчастий рис

Для початку запам`ятайте найважливіше правило! Перед тим як варити рис, його потрібно обов`язково промити, причому кілька разів до прозорості води. Таким чином, ви змиєте з рису надлишок крохмалю, пил і лушпиння. Не полінуйтеся після цього замочити рис на 20-30 хвилин у холодній воді. Після такої процедури рис насититься водою, а значить, його буде легше варити розсипчастим.

Як варити рис розсипчастим, спосіб № 1

  1. Промийте гарненько рис, щоб вода від нього стала прозорою.
  2. Залийте рис холодною водою, залиште в такому стані його на 1 годину. Вода майже повністю вбереться.
  3. Тепер долийте туди ж ще трохи води і варіть рис на повільному вогні 5-7 хвилин, не розмішуючи.


Таким чином, рис звариться швидко, залишиться розсипчастим і не пригорить до дна каструлі.

Як варити рис розсипчастим, спосіб № 2

  1. Промийте рис і замочіть його в холодній воді хвилин на 15.
  2. Потім відкиньте рис на сито, не поспішайте, нехай вода повністю стече.
  3. Тепер вам знадобитися сковорода. Прогрійте її і помістіть туди підготовлений рис.
  4. Помішуйте рис, поки вода повністю не випарується.
  5. Добре, якщо ви заздалегідь приготували бульйон з будь-яких овочів.
  6. Овочі слід вийняти з бульйону, помістити в нього просушений рис.
  7. Нехай все закипить, зменшіть вогонь і варіть рис ще 10 хвилин під кришкою.

Як варити рис розсипчастим, спосіб № 3

Цей спосіб називають армійським. Тут вже який рис дадуть, такий і треба варити розсипчастим. Причому виходить рис дійсно смачним і ні краплі не злипається! Отже, як це зробити:

  1. Промийте гарненько рис, поки вода не стане прозорою.
  2. Тепер засипте рис у вже киплячу воду.
  3. Як тільки рис закипить, відкиньте його на сито і промийте в чистій холодній воді.
  4. Нехай вода стече до кінця. Знову закиньте рис в воду, тільки холодну, поставте на плиту і варіть рис до готовності, не перемішуючи.

Як ви зрозуміли, приготування рису можна розділити на метод занурення і метод вбирання. Перший, звичайно, легше. Але не полінуйтеся і спробуйте хоч раз зварити рис другим способом, результат порадує всю вашу сім`ю. І наостанок нагадуємо, пропорції рису і води приблизно рівні 1: 2. Кожен раз промивайте рис, дотримуйтесь наших правилам, і рис вийде розсипчастим.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!