» » » Чим корисне м'ясо?

Чим корисне м'ясо?

Чим корисне м`ясо?

Безперечно м`ясоїдів і вегетаріанців вже не одна сотня років! «Хижаки» обожнюють неповторний смак свежеподжаренного стейк, а «травоїдні» ніколи не зможуть зрозуміти їх! І кожна сторона повністю впевнена саме в своїй правоті. Але не будемо намагатися вирішити це досить складно розв`язний суперечка. А спробуємо з`ясувати, чи корисно м`ясо і чи варто їсти його часто?

Корисні властивості м`яса

Наш організм - дуже складна система, здатна виробляти самостійно безліч корисних речовин. Однак дещо він синтезувати не може, наприклад амінокислоти. Вживання м`яса дає нам ті самі амінокислоти. І це перше позитивне властивість даного продукту.

Незамінні для людини і білки, а їх зміст в м`ясі дуже високо. Білки - головний будівельний матеріал для м`язових клітин, він бере участь в утворенні різних ферментів і гормонів організму. Без тваринних білків, на думку багатьох фахівців, організм не може функціонувати повноцінно.

М`ясо в великих кількостях містить залізо. А залізо бере активну участь в утворенні червоних кров`яних тілець. А вони задіяні у всіх процесах в людському організмі, в тому числі: виводять вуглекислоту, живлять іонами і ферментами клітини. Наш імунітет безпосередньо залежить від заліза, з його допомогою утворюються імунні клітини.



У м`ясі багато необхідних нам вітамінів: фолієва кислота (особливо корисна вагітним жінкам), вітаміни В групи (для хорошої працездатності і здорового сну), ніацин або вітамін РР (для здорової шкіри і нормального обміну речовин).

Яке м`ясо корисніше

Давайте спробуємо розібратися, чим корисно м`ясо, яке м`ясо найбільш корисно і найменше шкодить нашому організму.

  • Кролятина. Вона вважається самим дієтичним видом м`яса. Воно більше за інших насичене білком - близько 22% і містить мало жиру - приблизно 14%. Це м`ясо практично не викликає алергію, а це дуже важливо для харчування маленьких дітей. Набрати зайві кілограми від м`яса кролика вельми проблематично, а за змістом корисних вітамінів і білка воно просто незамінне!
  • М`ясо птиці. Якщо намагатися скласти своєрідний рейтинг корисності м`яса, то птах (індичка, курка) встануть на друге місця п`єдесталу пошани. Поруч з ними можуть стати конина і оленина. Це м`ясо теж багате білком (20%) і жирність невисока (від 9 до 19%). Звичайно, тут можуть виникнути суперечності етичного чи релігійного характеру. Далеко не все спокійно з`їдять кінське або олень м`ясо. Але це вже питання особистого вибору.
  • Телятина і яловичина. Однозначно заявити, що це м`ясо дуже корисно не можна. Воно теж містить корисний білок і мікроелементи, але багато фахівців, особливо останнім часом, звинувачують його в змісті «поганого» холестерину. Це зовсім не означає, що варто відразу і назавжди відмовити собі в задоволенні з`їсти добре підсмажений шматок яловичини, а й захоплюватися ці м`ясом не варто.
  • Свинина. Це м`ясо взагалі не зійшло на п`єдестал пошани і пасе задніх рейтингу. Воно містить дуже багато жиру. Майже 70%. Разом з ним завершує список і баранина з таким же показником жирності. Таке м`ясо краще відварювати або гасити, щоб знизити шкідливий вплив.

Навіть якщо Ви жити не можете без м`яса, пам`ятайте, що одним м`ясом ситий не будеш! У раціоні обов`язково повинні бути продукти, в яких є клітковина. Адже в м`ясі її немає зовсім. Готуйте рис, гречку, макарони. Разом з м`ясом їжте якомога більше свіжих овочів і зелені. Це допоможе збалансувати їжу. Їжте м`ясо із задоволенням, але не забувайте знати міру і приємного Вам апетиту!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!