» » » Як приготувати тушонку?

Як приготувати тушонку?

Як приготувати тушонку?

Тушонка - це один з найкращих м`ясних продуктів в тому випадку, коли приготування страв зі свіжого м`яса недоступно через обмежений місця в холодильнику, брак часу або з якихось інших причин. Перевага тушкованого м`яса в тому, що воно може зберігатися протягом багатьох років, зберігаючи свою харчову цінність. Досвідчені господині знають, що тушонку можна приготувати з свіжої яловичини, свинини, кролика, птахи і баранини. Для тих, хто вперше задумався над тим, як приготувати тушонку, ми запропонуємо кілька корисних рецептів і порад.

Технологія приготування тушонки

Якщо ви вирішили робити тушонку з яловичини, то вам необхідно знати, що для цієї страви підійде як цільне свіже м`ясо (філе), так і вже порізане - гуляш або азу. Телятину хоч і вважають дієтичним продуктом, в даному випадку вона програє яловичині в смакових якостях і кількості білків. Вкрай небажано купувати заморожене м`ясо. Щоб ваша тушонка зберігалася досить довго, готове м`ясо зверху залийте жиром. Само по собі м`ясо яловичини зазвичай не містить достатньої кількості жиру, тому часто при приготуванні яловичої тушонки використовують жири іншого походження - наприклад, це може бути свиняче сало. Також необхідно відзначити, що яловичина в процесі приготування уварюється десь на 40%. Якщо ви хочете зробити смачну свинячу тушонку, то зріжте жир з купленого м`яса. В кінці приготування розтопіть його і залийте їм тушонку.

Пам`ятайте, що тара повинна бути стерильною - її обов`язково потрібно прокип`ятити або обдати окропом, а потім просушити. Для тривалого зберігання краще всього вам підійдуть скляні банки. Що стосується кришок, то можете використовувати і пластмасові, і бляшані. Є ще один маленький секрет, щоб кришки не іржавіли, зверху їх бажано змащувати жиром. Зберігати тушонку найкраще в прохолодному погребі або ж іншому темному важкодоступному місці. Дуже зручно, що при нормальному приготуванні тушонка може зберігатися близько 5-6 років.

Тушонка з яловичини



Отже, давайте розберемося, як зробити тушонку з яловичини. Для того щоб приготувати цю страву, вам необхідно взяти м`ясо без жив, прожилок і кісток.

  • Розріжте його на шматочки середньої величини, покладіть в каструлю, залийте водою, щоб вона була вище рівня м`яса на 1-2 см.
  • Каструлю поставте на вогонь, зніміть піну, додайте 10 горошин чорного перцю, дві цибулини, розрізані навпіл, а також петрушку і одну моркву. Варіть на повільному вогні.
  • Через дві години м`ясо трохи посоліть, витягніть цибуля. Через 1-2 години, коли яловичина повністю буде готова (спробуйте, чи вільно вона протикає виделкою) досоліть її до смаку, покладіть 2 лаврових листки і кип`ятіть ще 20 хвилин, після чого витягніть лавровий лист.
  • Не вимикаючи вогонь, дістаньте м`ясо і покладіть в заздалегідь стерилізовані скляні банки (півлітрові або літрові). Залийте бульйоном до країв, після чого закатати банки, переверніть і залиште, щоб вони охололи.

Ну ось, тепер ви знаєте, як приготувати домашню тушонку з яловичини. Розглянемо рецепти з інших видів м`яса.

Консерви з свинини

  • Візьміть чисте м`ясо без кісток. Обсмажте його на домашньому маслі (до зникнення води), а потім посоліть.
  • Шматочки м`яса покладіть в банку. Поставте її в каструлю з водою, після того, як закипить, варіть близько 1,5 години.
  • Додайте спеції: чорний перець горошком 6-7 шт, 1 лавровий лист і інші за смаком.
  • Покладіть м`ясо в заздалегідь стерилізовані банки, пам`ятайте, що кришки повинні бути також оброблені окропом.
  • Закрийте банки і поставте кришкою вниз до повного охолодження.

Консерви з курки



Давайте розберемося, як зробити тушонку з цього смачного і доступного за ціною м`яса. Якщо буде потрапляти трохи кісток, нічого страшного, вони проваряться, і ви їх не відчуєте. Розглянемо покрокову інструкцію.

  • Випатрайте, обпалити і вимийте тушку курки, зніміть шкіру цілком.
  • Наріжте м`ясо великими шматками, посоліть його і покладіть в стерильні банки.
  • Додайте курячий жир, суху пряну зелень чабера або майорану, чверть ложки куркуми і 10 горошин гострого чорного перцю.
  • Встановіть банки на деко і накрийте кришками. Деко з банками поставте в розігріту духовку і витримайте не менше двох годин.
  • Дістаньте з окропу і закатати стерильними кришками.

Таким же чином, ви зможете приготувати тушонку з індички, гусака і качки.

Консерви з кролятини

Розглянемо, як зробити тушонку з цього делікатесного м`яса.

  • Спочатку слід приготувати емальований бак ємністю близько 25 л. Покладіть на його дно дерев`яний круг. Приготуйте сім банок (літрових) і стільки ж металевих кришок. Заздалегідь простерилизуйте їх 10-15 хвилин над киплячим чайником.
  • За допомогою гострого ножа зніміть м`ясо з 4 тушок кроликів. Внутрішній жир відокремте і складіть в окремий посуд. Якщо ж тушки мало жирні, то приготуйте заздалегідь трохи свинячого м`яса або сала, порізавши його невеликими шматочками.
  • На дно кожної банки покладіть по 2 лаврові листки і жир, шаром в 2-2,5 см.
  • Почніть укладати в банки м`ясо кролика. Спочатку покладіть в них 3 горошку запашного перцю (горошком), 2-3 штуки гвоздики і інші спеції за смаком. Не забудьте в кожну банку додати по чайній ложці солі.
  • Зверху м`ясо кролика також прикрийте жиром, товщиною 2-3 см. Заповніть банки до країв і накрийте кришками, а потім поставте їх в бак.
  • Залийте бак теплою водою, поставте на слабкий вогонь. Щоб кришки щільно лежали на банках і не піднімалися - покладіть поверх них дерев`яний круг таким чином, щоб він повністю покривав банки.
  • Час від часу регулюйте вогонь, і виправляйте банки лезом ножа, щоб вони ні в якому разі не торкалися стінок бака.
  • Засукайте банки через 5-5,5 годин після початку кипіння води. Опустіть їх догори дном і дайте охолонути.

Тепер ви знаєте, як варити тушонку. Дуже важливо якісно обробити посуд, інакше банки можуть вибухнути і зіпсувати вам настрій. Пам`ятайте, що тушонка ніколи не буде зайвою, вона може стати в нагоді, коли в холодильнику різко закінчаться продукти. Відвари до неї смачний гарнір, ви нагодуйте всю сім`ю. Дотримуючись наших інструкцій, ви зможете швидко і якісно приготувати це ситне блюдо. Головне визначитеся з вибором м`яса. Якщо хочете більш ніжний смак - спробуйте кролятину, а якщо вважаєте за краще стандартний варіант - яловичину, а якщо любите більш жирне - неодмінно свинину. Який би вибір ви не зробили, будьте впевнені, вийде смачно і ситно. Удачі в приготуванні! 



Увага, тільки СЬОГОДНІ!