Як роблять сир?

Як роблять сир?

Різновид сиру в наших магазинах вражає уяву. Однак не завжди можна бути впевненим в їх свіжості і якості. Додатковим мінусом є те, що неспеціаліст не в змозі визначити «вік» сиру. Але ж найбільш корисним і смачним вважається саме молодий продукт. І той, хто піклується про своє самопочуття, стежить за здоров`ям і любить смачно поїсти, обов`язково повинен дізнатися, як роблять сир, щоб самостійно виготовити для себе цей делікатес.

Домашнє приготування: найпростіший рецепт

Відзначимо, що сири без особливого обладнання будинку можна зробити декількох видів. Найпростіше готується сирна різновид. З нею знайомі багато, і порядна кількість людей готують саме її, так як робити домашній сир цього типу досить просто.

  1. Необхідно взяти кілограм сиру, літр молока, два яйця, 100 г вершкового масла, 2 маленькі ложки солі і одну - харчової соди.
  2. Сир розмішується в молоці, і суміш ставиться на дуже тихий вогонь. На який час - сказати важко, оскільки обидва продукти можуть бути різної жирності.
  3. Сигналом настання наступної фази приготування стане відшаровування сироватки. Густа маса відкидається на друшляк хвилин на сорок, щоб стекла вся рідина.
  4. Потім в майбутній сир додаються масло, яйця, сода і сіль, все старанно розмішати і повертається на грубку. Ще 40 хвилин, при постійному помішуванні, маса уварюється на повільному вогні, поки не стане тягнутися.
  5. Після закінчення варіння майбутній сир переливається в мисочку, остуджують при кімнатній температурі, а потім забирається в холодильник. Його смак і консистенція нагадують якісний плавлений сир.

Бринза в домашніх умовах



Якщо вам не дуже подобаються в приготуванні додаткові інгредієнти, ми навчимо вас, як робити сир тільки з молока і пепсину.

Отже, перша складова - молоко. Його доведеться взяти побільше, інакше результат поміститься в столову ложку. Не менше 2 літрів, а краще - більше! І друга складова - пепсин. Його якраз повинно бути мало: грама цієї речовини вистачає для сквашування 100 літрів молока, а якщо ви покладете занадто багато, смак у кінцевого продукту буде неприємний.

  1. Молоко нагрівається не вище, ніж до 50 градусів.
  2. Пепсин розлучається в невеликому об`ємі води і вводиться в основну ємність, після чого на чверть години суміш треба відставити убік.
  3. Коли вона відстоїться, берете віночок, вилку або ложку і півгодини старанно збиваєте. Міксером краще не користуватися - у нього занадто високі обороти.
  4. З отриманої м`якою, але щільної маси відціджують сироватку і надають форму бринзі. Якщо ви її любите солоної, занурте на добу в розсіл (на літр води - столова ложка солі). Тільки не забувайте періодично перевертати, щоб не вийшло, що з одного боку сир неможливо солоний, а з іншого - абсолютно немає.

«Косичка» своїми руками



Такий сир взагалі-то правильно називати «Чечіль». Їм наділив світ братський вірменський народ, який потребує особливого вдячні любителі пива і ті, хто сидить на дієті. Цілком доступно виготовити його і вдома, так як роблять сир «косичку» навіть в промислових масштабах виключно вручну.

  1. При приготуванні чечіла зазвичай використовують коров`яче молоко, але можна поекспериментувати: змішати його з овочами або козячим - виходить пікантно і смачно.
  2. Для початку, молоко заквашується в природних умовах. Якщо хочете, щоб процес пройшов швидше - додайте в ємність сироватку.
  3. Скисле молоко повільно нагрівається до 40 градусів, після чого в нього вливається пепсин (про нього ми вже розповідали, так що кількість можете розрахувати самі).
  4. Через хвилин 8, коли пластівці утворюється сиру починають злипатися, температура підвищується до 50, а шматки сиру м`яко уминаються. В результаті таких маніпуляцій виходить стрічка, яка потроху витягується з каструлі і викладається на столі.
  5. Після закінчення процесу ця смуга ріжеться (дуже тонко, має бути схоже на нитку), сплітається в косички, промивається в холодній воді і занурюється в 20-відсотковий розсіл. Якщо є коптильня - готовий Чечіль можна трохи прокоптить, проте його корисність при цьому падає, хоча смак стає яскравішим і вираженим.

Як робити козячий сир

Якщо ви тримаєте кіз, або ж вони є у ваших сусідів, побалуйте себе незвичайним делікатесом.

  1. Молоко наливається у велику каструлю і ставиться на несильний вогонь до закипання.
  2. Закипіло - зменшуємо інтенсивність вогню і вливаємо оцет з розрахунку 2 столові ложки на літр рідини.
  3. Потім доведеться постійно заважати (бажано дерев`яною ложкою) для більш повного і рівномірного згортання.
  4. Отриманий грудку отцеживается через марлю добу, потім солиться і розминається, як ніби вимішує тісто.
  5. Сир оформляється у вигляді товстої коржі, кладеться на сковорідку і повільно гріється. Спочатку він тане, потім знову стає щільним. У гарячому вигляді козячий сир ріжеться і посипається кмином. Дуже смачно і дуже корисно.

Якщо вам мало цієї інформації, більш розгорнуту відповідь на питання, як роблять сир, ви знайдете в статті Як зробити домашній сир.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!