Як варити молоко?

Як варити молоко?

Кип`ячене молоко дуже смачне і подобається багатьом, але щоб воно принесло максимальну користь, його треба правильно приготувати. Давайте з`ясуємо, як потрібно варити молоко і навіщо взагалі це треба робити.

Як варити молоко: поради

  1. Підберіть емальовану каструлю або велику ємність з нержавіючої сталі, краще з товстим або подвійним дном.
  2. Щоб молоко не пригоріло, перед варінням рекомендується прополоскати ємність холодною водою.
  3. Щоб молоко не википіло, на дно ємності можна помістити спеціальну "сторожку" з кераміки (продається в господарському магазині) або змастити стінки ємності зсередини жиром або вершковим маслом.
  4. Молоко краще кип`ятити на повільному вогні, постійно помішуючи. При варінні на сильному вогні втрачається багато корисних речовин і вітамінів.
  5. До сих пір немає єдиної думки про те, скільки часу потрібно варити молоко. Одні кажуть, що кип`ятити потрібно 10-15 хвилин, щоб точно позбутися всіх шкідливих речовин, інші стверджують, що досить довести до легкого кипіння. Більшість вважає, що, як тільки молоко починає злегка закипати, плиту можна вимикати. У перевареному молоці кальцій і фосфор сильно змінюються в структурі, і організм не може їх усвоіть- молочний жир спливає, і білок пригорає.
  6. Якщо так вийшло, що молоко пригоріло, ситуацію можна виправити. Підгоріле молоко потрібно відразу перелити в іншу каструлю, яку треба помістити в ємність з холодною водою, при цьому в білу рідину краще додати трохи солі і розмішати (щоб уникнути появи неприємного запаху).

Навіщо треба варити молоко

Причин можна виділити кілька.

  • Якщо ви купуєте на ринку свіже молоко у власників корів, то його обов`язково потрібно прокип`ятити, щоб знищити шкідливі бактерії, так як вам продають необроблене молоко. Якщо ви купуєте молоко в заводських упаковках в магазині, то його кип`ятити необов`язково, так як воно вже пройшло необхідну пастеризацію і стерилізацію.
  • Кип`ячене молоко корисно при простудних захворюваннях. Гаряче молоко з ложечкою меду - відмінний засіб для боротьби з інфекцією.
  • Якщо ви страждаєте безсонням або не можете заспокоїтися перед сном, досить випити на ніч склянку гарячого молока.
  • Щоб продовжити свіжість молока, його можна періодично кип`ятити - так воно краще і довше збережеться.


Тепер ви знаєте, як і навіщо варити молоко. При бажанні в кип`ячене молоко можна додавати інші інгредієнти, щоб надати йому особливого смаку й аромату. Наприклад, це може бути варення, мед, кориця.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!