» » » Що таке посилання?

Що таке посилання?

Що таке посилання?

З появою Інтернету в нашому житті в неї увійшли і інші поняття, з ним пов`язані. Тепер практично кожен знає, що таке посилання, браузер або антивірус, тому що без них неможлива робота в Інтернеті. Але не кожному відомо, які бувають посилання, чим вони відрізняються і як з ними можна працювати.

визначення

Відповідно до сучасних словників, у слова «посилання» існує кілька визначень:

  • Якась позначка в документі, яка вказує на якусь іншу область даного документа або ж посилається на зовсім інший документ. Такими посиланнями користуються при написанні наукових робіт і юридичних документів.
  • Вигнання з якої-небудь причини, депортація. За часів царської Русі посилання були дуже поширеним видом покарання неугодних соціальних і політичних діячів.
  • Певний об`єкт, який лише вказує на місце зберігання даних, але сам по собі даних не містить.

З розвитком комп`ютерних систем з`явилося безліч похідних слів і словосполучень, які вказують на різноманітні види існуючих посилань.

види посилань

фішингова посилання

Багато хто задається питанням про те, що таке фішингова посилання. Фішинг - це особливий вид інтернет-шахрайства, за допомогою якого зловмисники намагаються вивідати особисті дані користувача, наприклад, логін і пароль, а також номер банківського рахунку або карти, пароль до нього та інші секретні особисті дані.

Деякі користувачі мережі Інтернет вже зазнали нападів шахраїв, а тому надалі дотримуються техніки безпеки. Крім цього, популярні інтернет-браузери і соціальні мережі створили спеціальну програму «антифішинг», яка попереджає користувача про шкідливі ресурсах або ж повністю блокує вірусний сайт.



Тим, хто цікавиться, що таке посилання в Одноклассниках, буде корисно знати, що в соціальних мережах широко поширений спам - розсилка повідомлень всім користувачам, в яких можуть бути і посилання на шкідливі ресурси. Якщо вам на пошту прийшов лист від невідомого користувача, або повідомлення від людини, якого ви не знаєте, не варто використовувати зазначену в ньому посилання. Ваш браузер спробує захистити вас від вірусів, але шахраї бувають дуже винахідливі.

Те ж саме стосується визначення того, що таке посилання в Контакте. При спробі перейти по будь-якому посиланню сайт попереджає вас, що це може бути небезпечно. Не варто нехтувати цим правилом, краще уточнити у того, хто надіслав вам повідомлення, що знаходиться в цьому посиланню.

Абсолютне посилання



Даний вид посилань включає в себе повну адресу ресурсу в Інтернеті, де знаходиться необхідний файл. Знаючи, що таке абсолютне посилання, вам буде важче потрапити на вудку шахраїв.

Відносне посилання

В адресі відносної посилання не вказується весь шлях. Частина його скорочується трьома крапками, щоб не займати багато місця. Знаючи, що таке відносна посилання, шахраї можуть замінити частину прихованого адреси і перенаправити вас туди, куди потрібно їм.

Анкор

Ми розглянули всі основні види посилань, залишилося тільки згадати про те, що таке анкор посилання. Такі посилання часто зустрічаються в рекламних текстах в Інтернеті. Як правило, вони виділяються звинувачуємо кольором і підкресленням.

Анкор-посилання є активним елементом веб-сторінки. Якщо натиснути на анкор-посилання, браузер автоматично перенаправляє вас на іншу сторінку.

Прикладом можуть бути анкор-посилання в Вікіпедії. У тексті будь-якої статті ви бачите слова або словосполучення, підкреслені і виділені синім кольором. Якщо на них натиснути, сайт автоматично перенаправить вас на сторінку зі статтею про це слові або словосполученні.

А рекламних текстах анкор використовується для збільшення відвідування сайтів або для відсилання на сторінку продажу певного товару.

Прості правила захисту

Уникнути обману на просторах Інтернету вам допоможуть наступні прості правила:

  • Запам`ятайте, що ніхто і ніколи не має права вимагати від вас вказівки свого логіна і пароля. Ви вказуєте їх один раз при реєстрації, а потім використовуєте для входу на сайт. Не слід розповідати їх кому-небудь, щоб уникнути злому аккаунта.
  • Адреса сайту. Якщо ви помітили помилку в адресному рядку браузера, вам варто насторожитися. Цілком можливо, що це підроблений сайт-копія, який створений для того, щоб ви ввели в відповідні поля свої дані, після чого вони будуть доступні шахраям.
  • Нетипова поведінка. Будь-яке відхилення від нормального ходу роботи повинно вас насторожити. Наприклад, Ви перебуваєте на сайті, і приходить по електронній пошті посилання. Ви переходите по ній, і перед вами відкривається стартова сторінка цього ж сайту з проханням ввести свої логін і пароль, щоб переглядати її. Таке поводження буде нетиповим, так як ви вже авторизовані на сайті і, швидше за все, це сайт-копія шахраїв.


Увага, тільки СЬОГОДНІ!