» » » Що таке фішинг?

Що таке фішинг?

Що таке фішинг?

Фішинг - це один із сучасних способів інтернет-шахрайства. Прийшов це слово з англійської мови. В англійському fishing означає "рибалка" або "вивудження". У російській мові пряме значення цього слова не прижилася, зате прижилося переносне. Так що ж таке фішинг і як з ним боротися?

Значення слова

Фактично фішинг - це і є видобування, тільки мова йде не про рибу, а про конфіденційних даних користувачів всесвітньої павутини і особливо соціальних мереж. Отримані дані використовуються для різних цілей - хтось збільшує за допомогою чужих акаунтів свій особистий рейтинг, хтось використовує їх з метою самореклами або реклами свого товару. Але бувають і більш серйозні і небезпечні ситуації, коли зловмисники отримують дані про ваших електронних гаманцях, платіжних картах, банківських рахунках, паспорті та багато іншого.

Як працює фішинг



Мета розповсюджувачів фішингу - отримати ваші дані при вході на певний сайт - соціальну мережу або сайт вашого банку. Для цього вони створюють сайти-підробки, які зовні практично не відрізняються від справжніх сайтів. У їх назві, наприклад, може бути змінена лише одна буква і користувач, не звернувши на це уваги, вводить свої дані на цей сайт-обманку. Після чого вони відразу стають доступні шахраям. З прикладом такого злому ознайомтеся в статті Як можуть зламати сторінку в "Однокласниках".

Як не попастися на вудку

  • Не відкривайте підозрілі сайти;
  • не переходьте за посиланнями, надісланим вам поштою від незнайомців (дізнайтеся, що таке посилання);
  • уважно перевіряйте адресу сайту в адресному рядку;
  • не вводьте свої особисті та паспортні дані без виправданою необхідності.

Ці заходи допоможуть вам уникнути попадання на гачок шахраїв.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!