» » » Правила поведінки в транспорті

Правила поведінки в транспорті

Правила поведінки в транспорті

Напевно, кожен з нас хоча б зрідка користується послугами громадського транспорту. Тому і правила поведінки в транспорті буде знати зовсім не зайве. У статті я розповім вам про основні правила і про те, як в транспорті повинні поводитися діти.

Правила поведінки в громадському транспорті

Норми етикету потрібно дотримуватися хоча б тому, щоб самому не потрапити в незручне становище або, гірше того, не отримати навіть якусь травму. Тому намагайтеся по можливості не штовхатися, не наступати іншим пасажирам на ноги, не спиратися на них і не розглядати їх занадто пильно і відверто. Це в загальному. А тепер конкретно - і почнемо ми, зрозуміло, з входу в транспортний засіб. При посадці в автобус, трамвай, тролейбус, маршрутне таксі або поїзд метро спочатку дочекайтеся виходу всіх пасажирів. Це диктують елементарні правила безпечної поведінки в транспорті. Також дотримуйтесь чергу. Незалежно від обставин пропускайте вперед себе пасажирів з дітьми, вагітних жінок, пенсіонерів і інвалідів. Також вихований чоловік обов`язково пропустить вперед себе даму або дівчину. Між іншим, згідно з установленими правилами чоловік не має право сідати в транспортний засіб до того, поки він не пропустить всіх представниць жіночої статі, причому будь-якого віку.

Як вести себе в салоні



Якщо так трапляється, що під час посадки ви зі своїми рідними, друзями-подругами або знайомими виявилися досить далеко один від одного, не слід усіма можливими способами пробиратися одне до одного - так ви створите масу незручностей іншим пасажирам. Для того, щоб знову опинитися разом, дочекайтеся зупинки, на якій багато вийдуть, і пройдіть один до одного по більш вільному салону.

Тепер про те, кому потрібно поступатися місцем. Будь-яка людина (будь то чоловік, молода жінка або підліток) незалежно від того, втомився він чи ні, зобов`язаний поступитися місцем жінці з маленькою дитиною, вагітній жінці, пенсіонеру або інваліду. Що ж стосується того, чи зобов`язаний чоловік поступатися місцем жінці, яка не належить до вищевказаних категорій, то це момент досить тонкий. Якщо чоловік повертається додому після важкого робочого дня, а поруч стоїть веселенька дівчина, явно не обтяжена втомою, то місце можна і не поступатися, але якщо чоловік здоровий і повний сил, то він цілком може запросити дівчину сісти на своє місце, хоча і не зобов`язаний цього робити.

деякі нюанси



Після того, як ви поступилися місцем дамі, найкраще відійти від неї і не дивитися в її бік - такі правила етикету. А ось людина, якій поступилися місцем, повинен за це подякувати. Якщо вашій подрузі в транспорті поступився місцем інший чоловік, то подякувати йому повинні ви, а не вона. Коли ви є супроводжуючим літньої людини, наприклад, бабусі, то можна при відсутності вільних місць ввічливо попросити оточуючих їх звільнити. Поступатися місцем літньому чоловікові найкраще іншим чоловікам або молодим людям. Якщо місце поступиться дівчина або жінка, чоловіка це може образити. В крайньому випадку можете звільнити місце як би випадково, щоб літній чоловік не запідозрив, що ви поступилися місцем саме йому.

Як вести себе на виході

Правила поведінки пасажирів в транспорті при виході наказують пропускати вперед при виході всіх незнайомих жінок. А ось свою супутницю пропускати не потрібно - навпаки, це ви повинні прокладати їй дорогу, першим вийти з вагона і подати руку. Незнайомим же жінкам і дівчатам подавати руку не потрібно в тому випадку, коли ви бачите, що вони самі прекрасно впораються з виходом. Потрібно допомогти тільки тоді, коли жінці дійсно важко. Етикет також дозволяє допомагати при виході жінкам з дітьми або дамам з багажем.

Правила поведінки дітей в транспорті

Перш за все, з метою безпеки вашої дитини, контролюйте його поведінку в транспорті. Не дозволяйте йому пхати руки і пальці в різні частини транспортного засобу, щоб їх не защемило. В іншому ж дитині потрібно вести себе точно так само, як і в інших громадських місцях, а саме: не кричати і не шуміти. З`ясовувати стосунки в транспорті або якось карати дитину теж не можна - дочекайтеся повернення додому.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!