» » » Правила поведінки на вулиці

Правила поведінки на вулиці

Правила поведінки на вулиці

Кожен батько обов`язково повинен знати правила поведінки дітей на вулиці та навчити їм свою дитину. Це є запорукою його безпеки.

Правила поведінки під час переходу вулиці

Переходити вулицю можна тільки на зелений сигнал світлофора і в дозволеному місці. Такі місця позначаються знаком «Пішохідний перехід» або дорожньою розміткою «зебра». Також можна скористатися підземним переходом і пішохідними містками. У разі, коли в зоні видимості немає наземного або підземного пішохідного переходу, пересуватися необхідно перпендикулярно проїзній частині, розміреним кроком і переконавшись у власній безпеці. На перехрестях дорогу слід переходити по лінії тротуарів або узбіч.

Проїжджу частину дороги слід переходити тільки на зелений сигнал світлофора. Почати перехід можна, лише переконавшись, що весь транспорт зупинився. Незалежно від того, переходите ви вулицю з одно- або двостороннім рухом, завжди потрібно дивитися як вліво, так і вправо. Дійшовши до середини дороги, необхідно подивитися ліворуч, потім направо і тільки після цього можна знову продовжити рух. Переходячи вулицю або дорогу з велосипедом, необхідно зійти з нього і вести його за кермо. Скейтборд потрібно нести в руках.

Правила поведінки на зупинках



Правила поведінки на вулиці також припускають норми поведінки на транспортних зупинках. Транспортний засіб слід очікувати тільки в спеціальних місцях, які позначаються знаком «Зупинка автобуса (трамвая, тролейбуса)». Особливо важливо вміти правильно підходити до трамваю і виходити з нього. Підходити до трамваю можна, тільки переконавшись, що машини, які слідують в попутному з трамваєм напрямку, повністю зупинилися. При виході з трамвая необхідно спуститися на нижню сходинку і подивитися направо і наліво, переконавшись, що автомобілі зупинилися, вийти з нього.

Правила поведінки в транспорті

У незаповненому або порожньому автобусі слід сідати ближче до водія. Не варто залишати свої речі без нагляду, а також відволікатися і засипати під час руху. Сідати і виходити з транспорту можна тільки після його повної зупинки. Перебуваючи в громадському транспорті, потрібно стояти обличчям у бік руху або впівоберта. Не потрібно стояти біля дверей, а також висовуватися з вікон транспорту, що рухається. Слід запам`ятати, що стоїть тролейбус або автобус слід обходити ззаду, трамвай - попереду.

Як вести себе в малолюдних місцях вночі



Ці правила поведінки на вулиці допоможуть уникнути розбійного нападу, які почастішали останнім часом. По можливості потрібно уникати прогулянок на самоті в малолюдних місцях, особливо в темний час доби. Повертаючись додому у вечірній час, необхідно зняти всі прикраси і прикрити оголені ділянки тіла. Також слід уникати і неприємних ситуацій. Не потрібно відповідати і піддаватися на провокації. Намагайтеся вибирати для пересування добре освітлені і жваві вулиці. Уникайте найкоротших шляхів. Не ходіть через парки, спортивні майданчики, пустирі та порожні автостоянки. Необхідно тримати з людьми певну дистанцію. Також не варто проходити дуже близько від під`їздів і підворіть. Потрібно завжди бути готовим змінити напрямок руху в разі виникнення небезпеки або появи підозрілої особи.

Правила поведінки на вулиці взимку

У зимову пору року, а також під час танення снігу необхідно пересуватися тротуаром якнайдалі від проїжджої частини. При цьому не потрібно наближатися занадто близько до стін будинків, оскільки існує можливість падіння з даху снігу і бурульок. Пересуватися по ожеледі потрібно не поспішаючи, роблячи плавні рухи. Під час падіння необхідно згрупуватися, притиснутися підборіддям до грудей, руки зігнути в ліктях і притиснути до тіла. Необхідно постаратися впасти на бік, це допоможе уникнути ударів і переломів. З настанням зими особливу небезпеку становлять автомобілі. При переході через дорогу слід враховувати, що машина не може зупинитися миттєво, особливо взимку, коли її гальмівний шлях збільшується в кілька разів.

Як вести себе на водоймах

Правила поведінки учнів на вулиці в зимову пору року включають в себе і інформацію про те, як потрібно поводитися на водоймах. Взимку багато водойми покриваються льодом. Це є джерелом серйозної небезпеки, оскільки існує високий ризик провалитися під лід. Тому необхідно знати і дотримуватися правил безпечної поведінки на вулиці, а особливо на водоймах в зимову пору року:

  • Потрібно побоюватися льоду, що має жовтий відтінок. Найнадійніший лід має зеленуватий або синюватий відтінок.
  • Дуже небезпечними є ділянки льоду в місцях впадання струмків і річок, а також на крутих вигинах русла і у крутих берегів.
  • Найбільшу небезпеку становлять місця, де поверх льоду виступає вода, як правило, це свідчать про наявність промоїни.
  • Пересуватися по водоймі слід при хорошій видимості в світлий час доби.
  • Пересуваючись по льоду в групі людей, необхідно дотримуватися дистанції близько 5 м. У разі наявності рюкзака потрібно продумати можливість швидкого звільнення від нього. Для цього найкраще нести рюкзак на одному плечі.
  • Провалившись під лід, слід дотримуватися спокою, сперся на лід і перенести на нього одну ногу. Після цього потрібно витягнути другу ногу, перекотитися на лід і дуже акуратно переміститися поповзом в іншу сторону від небезпечного місця.

Ні в якому разі не варто відпускати дітей самостійно грати на льоду, оскільки вони не будуть з точність дотримуватися всіх правил безпечної поведінки, що може привести до плачевних результатів. Також не варто переоцінювати свої можливості і дорослим, які вийшли на прогулянку після веселого свята, для того, щоб він не обернувся трагедією. Будьте завжди дуже обережні з льодом, так як ніхто не може знати точно, міцний він.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!