» » » Правила поведінки на льоду

Правила поведінки на льоду

Правила поведінки на льоду

З приходом зими, на воді утворюється лід. Всі водойми починають замерзати, але лід на них спочатку зовсім неміцний і може легко зламатися під ногами людей. І дуже важливо, щоб діти усвідомлювали і не намагалися кататися на ньому, погрожуючи своєму житті. Тому дорослі повинні пояснювати їм, що існують правила поведінки на льоду. Тим більше що, як показує практика, часто і самі дорослі не знають ці елементарні правила. Так що, кожному буде корисно ознайомитися з ними докладніше.

Як зберегти собі життя

Щороку приносить нам сумні звістки про те, що через свою безпечність з`являються все нові постраждалі, які вирішили покататися на тонкому льоду. Найчастіше, це відбувається при несанкціонованих льодових переправах або на зимовій риболовлі. Часто буває, що люди так сильно поспішають, що забувають про небезпеку і намагаються перейти ледве замерзлу водойму, щоб скоротити собі шлях, наприклад, додому. Ви здогадуєтеся, чим це може закінчитися?

Не зайвим буде, для початку, вивчити правила безпечної поведінки на льоду. Найперше правило - якщо ви бачите або знаєте, що лід не надто міцний, то навіть не ступайте на нього. Якщо ви це зрозуміли, коли виявилися вже на ньому, то припиніть свій рух і повертайтеся по своїх же слідах назад. Для цього робіть перші кроки, не відриваючи ноги від льодової поверхні.



Коли лід покритий снігом, ви можете помітити, що під ногами з`являються невеликі радіальні тріщини, які розходяться в різні боки. Так само може бути чутно тихе похрускування, за таким льоду ходити небажано, якщо це не самий крайній випадок. Але якщо ви помітили, що з`являються на додачу і кільцеві тріщини, то знайте - лід провалиться в будь-яку секунду. Не варто бігти, акуратно лягаєте і перекочуйтеся в місце, де вам не буде загрожувати небезпека. Крім того:

  • Не ходіть на лід вночі або під час туману, дощу, снігопаду.
  • Ніколи не пускайте дітей самостійно кататися на льоду.
  • Не бийте по льоду ногами, перевіряючи його на міцність. Якщо ви перевіряєте його товщину палицею, і після першого удару з`являється вода, забудьте про ідею ступати на таку поверхню.
  • При переходах через замерзлі водойми, використовуйте льодові переправи. Візьміть з собою шнур великий міцності (довжина 20-25 м). на ньому повинна бути петля з одного боку і вантаж - з іншого. Якщо хтось провалиться, киньте йому шнур так, щоб він зміг вхопитися за петлю.

Дотримуйтесь правил поведінки на льоду взимку і ніколи не йдіть на лід в нетверезому стані. Бережіть своє життя, адже в стані алкогольного сп`яніння ви не зможете реагувати на небезпеку правильно.

Правила поведінки дітей на льоду



Діти дуже люблять зимову пору. Вона дає їм можливість грати в сніжки і кататися на ковзанах. Але лід дуже тендітна і небезпечна річ, тому пам`ятайте:

  • Товщина льоду не повинна бути менше 7 см.
  • Рухаючись групою, йдіть на відстані 6 м один від одного по тих слідах, які залишає йде попереду.
  • Чи не ступайте на лід, якщо він покритий снігом, щоб не наштовхнутися на пробоїни.
  • Не ходіть на лід навесні, тим більше під мостом або близько берега.
  • Якщо ви ступили на крихкий лід, переміщайтеся назад поповзом або перекочуйтеся.
  • Побачивши, що відкололася крижину, що не ступайте на неї, вони легко перевертаються.

Всі ми вчили правила поведінки на льоду. ОБЖ - наука, яка з самого дитинства намагалася убезпечити наше життя. Але, що робити, якщо ви все ж провалилися під лід? Ось, що радять рятувальники і МНС:

  • Якщо ви провалилися, швидко викиньте все, що тримали в руках.
  • Руки широко розкиньте і спробуйте втриматися за кромки льоду, не пошкодивши їх при цьому.
  • Рухайтеся у напрямку до того краю, де вас не зможе забрати підводною течією.
  • На лід вилазьте акуратно поповзом без зайвих рухів.
  • Якщо сили вас покинули, і самі ви не можете вибратися, кличте на допомогу, розкинувши широко руки і ноги.

Помітивши стороннього людини, яка провалилася під лід, дайте йому знати, що допомога вже близько. Наближайтеся до нього поповзом, а ще краще, по можливості, підкласти під себе лижі або дошку. Не наближайтеся ні в якому разі до кромки льоду! Добравшись до потерпілого, простягніть йому будь-який предмет, вхопившись за який він зможе вибратися. Витягуйте його без різких рухів. Потім доставте його якомога швидше в тепле приміщення. 

Бажаємо вам ніколи не потрапляти в подібні ситуації! Проте, кожному слід знати правила поведінки на льоду. Так, про всяк випадок.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!