» » » Як проїжджати перехрестя?

Як проїжджати перехрестя?

Як проїжджати перехрестя?

Перед тим, як почати подорож по місту, ви в першу чергу, повинні досконально знати правила дорожнього руху, відповідно до яких здійснюють пересування не тільки легкові автомобілі, а й інші транспортні засоби. Особливу увагу приділіть в ПДР правилами, які вказують, як проїжджати перехрестя - найбільш аварійні ділянки міських доріг. Саме на них досить часто відбуваються зіткнення машин, потрапляють в ДТП пішоходи, і що найголовніше, серед них левову частку займають діти і підлітки. Звичайно ж, ніхто не говорить, що пішоходи не повинні знати ПДР, але в першу чергу їх повинен знати водій, керуючий транспортним засобом.

Перехрестя - це місце зміни руху, тому деяким учасникам дорожнього руху на перехрестях надається пріоритет у пересуванні, а деякі повинні задовольнятися тим, що вони зможуть пересуватися після конкретного транспортного засобу. Крім того, в 2010 році на території РФ вступили в силу нові правила дорожнього руху, які не тільки внесли ясність в пересуванні на перехрестях, а навпаки, зробили ще складнішим проїзд по деяких дільницях дороги. Серед них і кругові перехрестя, тому багато учасників руху не знають, як їм поступати на таких перехрестях. Спробуємо внести ясність у питання, пов`язані з пересуванням на перехрестях.

регульоване перехрестя

Більш простим по пересуванню є регульоване перехрестя, оскільки на ньому встановлений світлофор, який показує напрямок руху. Таким чином, питань щодо того, як правильно проїжджати перехрестя практично не виникає, але тільки не у тих водіїв, які в перший раз опинилися за кермом власного транспортного засобу.

Водії, наблизившись до регульованого перехрестя, повинні звернути увагу на світлофор, а також знаки пріоритету. Іноді на такому перехресті стоїть регулювальник, але такі ситуації трапляються, якщо з технічних причин регулювати рух не в змозі світлофор. При наявності знака «головна дорога», якщо ви хочете їхати по прямій, то продовжуйте рух, оскільки ви є учасником дорожнього руху, який в першу чергу повинен проїжджати перехрестя.



Якщо ж вам необхідно повертати в праву сторону, пропустіть спочатку пішоходів, і тільки потім здійснюйте поворот. У тих випадках, коли є необхідність в повороті вправо або вліво, перед перехрестям слід зупинитися, оскільки навіть при відсутності транспорту на головній дорозі, вам все одно слід пропустити пішоходів.

У тих випадках, коли ви будете повертати вліво, слід спочатку пропустити зустрічний потік машин, потім дати дорогу пішоходам (що часто не виконують водії), і тільки потім повернути. Якщо у світлофора немає додаткової секції, і при цьому, горить зелене світло, ви все одно повинні виконати раніше описаний алгоритм повороту. При повороті направо під стрілку, поступіться дорогу потоку, проїжджав зліва на основний зелений сигнал. При наявності стоп-лінії і світлофора після повороту, орієнтуйтеся на цей світлофор (при палаючому червоному світлі ви повинні зупинитися).

нерегульоване перехрестя



Правило «правої руки» необхідно використовувати при перетині нерегульованих перехресть, тобто, ви повинні пропустити праводвіжущійся потік. У тому випадку, коли необхідно повернути ліворуч або рухатися прямо, пропустіть транспорт, що знаходиться на поперечної дорозі праворуч. Обов`язково пропускайте транспорт, що рухається вам назустріч. При повороті направо, ви повинні переконатися, що інші учасники руху пропускають ваш автомобіль.

кругове перехрестя

На кожному круговому перехресті, при в`їзді на нього, встановлені знаки, згідно з якими, водій повинен дати дорогу, що їде по колу транспорту - це нововведення, яке багатьом водіям було відомо і до 2010 року, коли вступили в силу нові правила дорожнього руху. Справа в тому, що і раніше, на деяких кругових поворотах були встановлені подібні знаки. Про те, як проїжджати кругової перехрестя, зазначено в пункті 13.11 ПДР, який ніхто не скасував.

Якщо ж подібні знаки не встановлені, то водії їде транспорту повинні дотримуватися загальних правил руху на перехрестях, як і водії, які тільки збираються в`їжджати на круг. Досить часто, що їдуть на колі не дотримуються загальних правил, думаючи, що водії інших транспортних засобів повинні поступатися їм дорогу, що в результаті призводить до аварійних ситуацій.

Поради

Про те, як проїжджати перехрестя, сказано чимало, але для деяких водіїв ПДР так і залишаються лише правилами, викладеними на папері, але не тими, які слід неухильно виконувати. Дамо і ми деякі поради щодо проїзду перехресть, тим більше що вони будуть актуальні для водіїв, постійно курсують по сучасним містам.

У разі, коли на перехресті утворилася своєрідна пробка, не намагайтеся в`їхати на нього, адже при загорянні червоного світла для транспорту, що рухається по поперечної дорозі, ваш автомобіль буде перешкодою для їх пересування. Зверніть увагу, що трамвай при однаковому сигналі світлофора має перевагу перед автомобілями, тому ніколи не намагайтеся перерізати дорогу проїжджав трамваю - завжди поступайтеся місцем такому транспорту, переїжджаючи по трамвайних коліях.

Якщо ви не впевнені в тому, що знаєте, як правильно проїжджати перехрестя, радимо ще раз уважно перечитати ПДР. Крім того, якщо ви не знаєте, якою дорогою рухаєтеся в незнайомій місцевості - по першочерговим або другорядною, завжди керуйтеся правилами, які регулюють рух транспорту по другорядній дорозі.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!