» » » Що таке дорога?

Що таке дорога?

Що таке дорога?

Учні автошколи перш, ніж приступити до практичної частини занять, повинні освоїти теоретичну базу, тобто вивчити правила дорожнього руху (ПДР), скласти іспит з теорії. Щоб його здати, необхідно вільно володіти поняттями ПДР, одне з яких ми сьогодні розберемо. Отже, що таке дорога, як зрозуміти громіздке визначення?

Дорога і її складові частини

"Дорога - це облаштована або пристосована і використовувана для руху транспортних засобів смуга землі або поверхня штучної споруди."

Щоб легше запам`ятати ці складні словосполучення, розберемо пропозицію і заглибимося в зміст написаного. Облаштована, а десь пристосована смуга землі, значить, ту ділянку землі, який побудований і обладнаний для руху по ньому пішоходів і транспортних засобів. Що стосується мостів, а також шляхопроводів, естакад, вони також є дорогою, але штучно створеної, що і мається на увазі під словами "поверхню штучного споруди". Подивимося на складові частини дороги.

Елементами дороги вважаються:

  • Проїжджа частина. Вона використовується безрейковими транспортними засобами.
  • Тротуар. Використовується пішоходами.
  • Трамвайні колії. Це частина дороги, але до проїжджої частини вона не відноситься.
  • Узбіччя. Приєднаний ділянку землі безпосередньо до проїжджої частини, використовується для стоянки, зупинки або руху ТЗ в залежності від знаків, встановлених на місці. Узбіччя мають своє покриття або відокремлені від проїжджої частини за допомогою розділової смуги.
  • Розділові смуги. Вони розмежовують суміжні проїзні частини розміткою або конструкцією (наприклад, газоном).

Зверніть увагу, що зовсім не обов`язково присутність всіх елементів одночасно. Дорога може не мати розділових смуг або трамвайних колій, наприклад.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!