» » » Як вести себе на дорозі?

Як вести себе на дорозі?

Як вести себе на дорозі?

Правильна поведінка на дорозі гарантує безпеку пересувань як для машин, так і для пішоходів.

А тому надзвичайно важливо дотримуватися всі ключові правила перебування на проїжджій частині та поблизу неї.

Правила для пішохода



Пішоходи зобов`язані дотримуватися таких правил безпечної поведінки на дорозі:

  • Перетинати дорогу можна виключно в спеціально відведених для цього місцях - по пішохідним і підземних переходах, мостах. Причому йти потрібно строго під кутом 90 градусів - це забезпечить максимальний контроль за транспортними засобами по праву і ліву сторони від вас.
  • Починати рухатися можна тільки після того, як загориться зелений колір світлофора. Перейти дорогу ви повинні встигнути до того, як загориться червоний. Якщо на переході не встановлено світлофор, ви повинні подивитися спочатку наліво, потім направо і знову наліво. Переконавшись, що машин немає, починайте рух.
  • Після того як ви вийшли з транспортного засобу (в тому числі з автобуса), вам потрібно дочекатися, коли воно від`їде, і тільки потім переходити дорогу.
  • Дотримуйтесь правил безпеки у дворах, поблизу парковок - там теж їздять машини, а значить, завжди є загроза для вашого здоров`я.
  • Що стосується того, як вести себе на дорозі в нічний час доби, то тут важливо надягати на сумку, одяг спеціальні вироби, покриті флуоресцентним складом, - флікери. Причому вішати їх необхідно як ззаду, так і спереду.
  • Переходячи дорогу, не відволікайтеся на розмови, спілкування по телефону, ігри з планшетом та інше - стежте за дорогою.
  • Навіть по зебрі переходити можна тільки тоді, коли ви переконалися, що водії машин уповільнюють рух, пропускаючи вас. Адже всі люди різні, людина може просто вас не помітити або не захотіти пропустити.
  • Поблизу дороги ходити можна тільки по тротуару, дотримуючись правої сторони доріжки. Якщо ж її немає, то можна йти по узбіччю. При цьому важливо дотримуватися ключове правило: йти потрібно назустріч руху. Так у вас з`явиться прекрасний огляд йде поблизу вас транспорту.


Зазначені вище вимоги відносяться до всіх без винятку груп пішоходів, а правила поведінки дітей на дорозі, до всього іншого, вимагають, щоб малюк міцно тримав за руку дорослого або був у нього на руках.

Правила для водія

  • Слідкуйте за переміщенням пішоходів як по проїжджій частині (на зебрі), так і на тротуарі, адже людина може в якийсь момент вирішити перебігти дорогу або, наприклад, дитина кинутися на дорогу за м`ячем. Якщо помітите якусь небезпеку, то зменшіть швидкість, посігнальте фарами і коротким гудком, звернувши на себе увагу пішохода.
  • Пам`ятайте, що особливу небезпеку становлять люди похилого віку і діти, люди в капюшонах і з відкритими парасольками, ті, чия увага зайнято чимось іншим (мами з дітьми, підлітки в навушниках або з ігровими консолями в руках, люди, що говорять по мобільному телефону та ін.), іноземці (можливо, в їх країні транспортний рух менш жваве).
  • Враховуйте, що деякі люди можуть не знати, як правильно вести себе на дорозі. Причому це стосується і пішоходів, і інших водіїв. А тому ви завжди повинні мати в запасі місце і час для маневру в ситуації, коли інший учасник дорожнього руху зробив помилку.
  • Водій повинен вміти дивитися далеко перед своєю машиною. Це дозволить йому краще контролювати пересування людей і автомобілів на дорозі, помічати потенційно небезпечні ситуації і вчасно вживати заходів для їх запобігання. Робити що-небудь необхідно не тільки в залежності від автомобіля, що їде прямо перед вами авто, а й орієнтуючись на дії двох-трьох машин, які їдуть перед ним.
  • Намагайтеся тримати праву сторону авто подалі від різного роду перешкод, наприклад, від припаркованих авто. Чим більше буде простір з далекої від вас боку, тим простіше вам буде реалізувати маневр.
  • Якщо в якийсь момент водій-початківець розгубився, то краще включити аварійні вогні і зупинитися. Заспокойтеся, зберіть волю в кулак і тільки після цього продовжуйте рух.
  • Слідкуйте за бічним інтервалом, рядності і дистанцією. Це дасть вам можливість уникнути безлічі потенційно небезпечних і навіть відверто критичних ситуацій, адже у вас буде час на те, щоб обміркувати маневр і його реалізувати. Щоб контролювати ситуацію попереду, ви можете трохи зміститися вліво від рухомої перед вами машини (як би визирнувши з-за неї), не порушуючи рядності, а після повернутися в початкове положення.

також читайте Як вести себе з ДАІ.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!