» » » Чи потрібен тахограф?

Чи потрібен тахограф?

Чи потрібен тахограф?

Мало хто знає про існування такого приладу, як тахограф. Тих, хто тільки починають займатися пасажирськими та вантажними комерційними перевезеннями, в першу чергу хвилює питання, чи потрібен тахограф і яке покарання передбачено за його відсутність. Справа в тому, що установка такого приладу варто аж ніяк недешево. Крім того, чимало часу забирає і процес його установки і отримання спеціальної картки, на якій фіксуються результати його роботи.

До недавнього часу установка була необов`язковою. Як йде справа зараз?

Що таке тахограф?

Тахограф - це контрольно-вимірювальний прилад, головними цілями якого є:

  • забезпечення постійного автономного контролю за рухом комерційного транспорту;
  • забезпечення об`єктивного контролю за діями водія: дані такого пристрою підробити неможливо;
  • покарання за порушення, зафіксоване тахографом, невідворотно і єдине для всіх водіїв.

Якщо коротко, то даний прилад встановлюється на авто для контролю за тим, щоб водії не переробляли. Справа в тому, що в міру накопичення втоми, знижується концентрація уваги. Водії-далекобійники нерідко навіть засинають за кермом. Це дуже небезпечно, тому що може привести до виникнення аварійних ситуацій і в такому випадку шкода отримає не тільки сам водій, але і його пасажири або інші учасники дорожнього руху.

Даний прилад виготовляється за міжнародними стандартами. Його інтерфейс інтернаціональний - замість буквених і словесних позначень в ньому використовуються піктограми.

В кожному приладі встановлюється спеціальна картка, яка видається кожному водієві індивідуально. На цій картці фіксується все дані про переміщення транспортного засобу в режимі праці та відпочинку водія. Видають ці картки сервісні центри, допущені до виконання даних робіт Міністерством транспорту РФ.

Кому обов`язково встановлювати тахограф?



На даний момент тахографи зобов`язані встановлювати всі власники автотранспортних засобів категорій M2, M3, N2 і N3, що здійснюють комерційну діяльність. Якщо мова йде про регулярні рейси, встановлювати такий прилад необов`язково.

Згідно з Наказом Мінтрансу від 14 грудня 2011 N 319, кожен власник зобов`язаний:

  • звернутися в сервісний центр;
  • встановити тахограф;
  • активувати прилад за допомогою картки;
  • пройти перевірку точності роботи приладу;
  • піддати пристрій опломбування, щоб припинити можливість несанкціонованого злому пристрою.

Всі ці заходи покликані підвищити безпеку перевезення пасажирів і вантажів, підвищити безпеку життя і здоров`я пасажирів під час транспортування, а також посилити контроль за дотриманням нормального режиму роботи водіями.

штрафи

Наявність і коректну роботу тахографів контролюють співробітники Державтоінспекції. Відсутність тахографа є адміністративним порушенням. Якщо на вашому транспортному засобів не встановлено тахограф, якщо він не працює або зламаний, або ж якщо з його допомогою було виявлено факт порушення водієм режиму праці та відпочинку, вам загрожує штраф в розмірі від однієї до трьох тисяч рублів. Таке ж покарання застосовується і щодо водіїв, у яких відсутня картка в приладі. При цьому посадовим особам в таких випадках загрожує штраф в розмірі від 5000 до 10000 рублів.

Читайте також статтю Як вести себе з ДАІ.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!