» » » Правила поведінки на природі

Правила поведінки на природі

Правила поведінки на природі

При виїзді за місто на природу, у нас виникає цілком природне бажання отримати максимум приємних емоцій і вражень. Але сувора реальність полягає в тому, що куди б ми не пішли, гарантовано зустрічаємо сліди своїх неохайних попередників: вигорілий від багаття ліс, витоптані рослини на галявинах і гори пластикових пляшок. Таке неприємно бачити всім, але не кожен бажає прибирати навіть за собою, не те що за іншими відпочиваючими!

Можна вдавати, що дисгармонія навколо не затьмарює ваш відпочинок, ігнорувати неприємні елементи пейзажу, однак набагато простіше і важливіше дотримати нескладні правила поведінки на природі, і залишити після себе райський куточок природи в її первозданному вигляді. Наскільки б покращилася ситуація навколо, якби кожна людина діяв згідно з правилами, задумайтеся про це.

Прибирання сміття за собою

Навіть ненароком кинута апельсинова або бананова шкірка здатна зіпсувати собою навколишній пейзаж. Вона, як втім, і банку з-під пива або пластикова пляшка сама собою не зникне. Дуже важливо прибрати за собою на природу, і непогано б при цьому захопити чужі пляшки та поліетиленові пакети. Не виключено, що дане містечко сподобається вам і в наступний раз, особливо якщо ви залишите після себе чистоту. Якщо немає можливості забрати сміття з собою, його необхідно спалити. Це радикальний спосіб боротьби зі сміттям, але не варто вдаватися до нього часто, згорілий пластик отруює повітря, грунт і воду на місці спалювання.

Проявіть обережність з вогнем



Правила безпечної поведінки на природі диктують, що якщо ви розвели багаття, обов`язково тушкуйте його, коли будете йти. Багаття достатньо залити водою, тільки прослідкуйте, щоб не залишилися тліючі жарини. Особливу загрозу відкритий вогонь несе при вітряній і сухій погоді, оскільки може стати осередком лісової пожежі. Внаслідок пожежі, місце відпочинку залишиться незатишним і похмурим на багато років. До настільки сумних наслідків може призвести і недбало кинутий недопалок. Найкраще закопувати недопалки в землю, хоча б неглибоко, це не тільки запобіжить пожежа, але і не порушить природної гармонії.

Не залишайте після себе сліди перебування



Якщо вам сподобався до душі чудовий природний куточок, це зовсім не означає, що на даному місці слід залишити свій «автограф». Кора дерев, камені та скелі повинні радувати око, а не нести інформацію, що там були ви. Це не тільки псує красу природи, але і завдає їй непоправної шкоди, та й навряд чи хто подякує вам за такий «подвиг».

Зберігайте після себе квіти і дбайливо ставтеся до тварин

Відвідуючи красиві галявини, на яких росте безліч квітів, багато хто помилково вважає, що в пам`ять про добре проведений час вправі зібрати собі букет. Пам`ятка - правила поведінки на природі, волає до совісті. Адже якщо так буде надходити кожна людина, то, що ж буде радувати наше око в наступний раз? Стосовно рослинам і тваринам, найкраще обрати споглядальну позицію. А по відношенню до диких звірів бажано витримувати невелику відстань, навіть якщо тваринка вам здалася нешкідливою. Прагнучи захистити своє житло і потомство, дикі тварини не завжди раді великий і галасливій компанії, і вам слід поважати їх потреби, адже природа їх будинок. Насолоджуючись спілкуванням з дикою природою, проявляйте увагу і дбайливе ставлення.

До чого привчати на природі дітей

Правила поведінки дітей на природі ніхто не відміняв. Якщо ви взяли з собою на відпочинок дітлахів, то намагайтеся бути для них прикладом, адже в майбутньому, вони будуть вести себе так, як ви їх навчите цьому з дитинства. Не залишайте малечу на природі без нагляду, особливо якщо поруч є водойми, або інші небезпечні місця (мурашники, непрохідні чагарники, гостре каміння). Адже для дітей все цікаво, вони не розуміють, яку небезпеку в собі таїть дика природа, і намагаються грати з кожним знайденим предметом. Не просто забороняйте дітям чіпати невідомі рослини і гриби, а розповідайте про небезпеку, яку в собі таїть дика природа. Адже дітям потрібно пояснювати причину заборони, тоді вони здатні зрозуміти.

Вибираючись на природу, пам`ятайте про майбутнє, про те, від кожного з нас залежить, що з споглядаємо сьогодні красот і в якому стані ми залишимо нашим дітям. Адже, якщо кожна людина стане думати, що особисто від нього нічого не залежить, тоді нічого власне і не зміниться.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!