» » » Правила поведінки в лісі

Правила поведінки в лісі

Правила поведінки в лісі

Навколишня природа - це справжній подарунок землі. Але людина часто не цінує її і сам знищує, не дивлячись на те, що природа його годує, лікує і постачає киснем. Давайте об`єднаємо зусилля і допоможемо зовнішньому середовищі піклуватися про нас! Для цього досить, щоб кожен з нас вклав свою частку допомоги в загальний природний фонд. А почнемо ми з того, що дізнаємося все правила поведінки в лісі.

Якщо ви зібралися в ліс

  • Перед тим як відправитися в ліс, для початку попередьте своїх рідних, куди саме ви збираєтеся.
  • Якщо ви будете рухатися туди на машині, розрахуйте, скільки бензину вам буде потрібно.
  • Запасіться сірниками в сухому коробці, годинами і компасом. Не забудьте взяти ніж, бажано, щоб він знаходився не в сумці, а у вас в кишені.
  • Їду беріть з запасом, так само як і воду, про всяк випадок, якщо ви затримаєтеся.

Правила безпеки в лісі

  • Ваш одяг повинен бути яскравою, якщо раптом ви заблукаєте, вас не помітять у камуфляжі. Одягніть куртки жовтого, червоного або білого кольорів, бажано приклеїти до них світловідбиваючі малюнки або смужки.
  • Намітьте свій маршрут і намагайтеся не йти від нього далеко. Чи не зрізайте собі кут, в надії дістатися в будь-яку точку швидше, тим більше, якщо швидкий шлях лежить через болото.
  • Якщо ваш родич або друг загубиться, негайно викличте рятувальну групу. Не намагайтеся шукати тільки самостійно, ви можете затоптати сліди, за якими рятувальники будуть шукати зниклого людини.
  • Щоб знайти людину, яка загубилася, ви можете спробувати докричатися до нього або догудеться сигналом з машини. Тільки пам`ятайте, ви повинні чекати його досить тривалий час на одному і тому ж місці. За розповідями людей, яким доводилося губитися, часто виходить так, що вони йдуть на сигнал, а коли доходять до потрібного місця, бачать, що машина вже виїхала.
  • Обов`язково візьміть з собою медикаменти. У лісі може стати погано тим, хто не має гарної фізичної підготовки, так само можуть загостритися якісь хронічні захворювання, якщо вони у вас є.
  • Уважно дивіться під ноги в лісі, щоб не заробити вивих і не провалитися в якусь яму.

сміття

Дотримуйтесь правил поведінки в лісі, не залишайте на природі сміття. Ви можете залишити залишки продуктів в одному місці, наприклад, під кущем, щоб тварини могли поласувати, якщо ж вони не з`їдять залишки їжі, то з нею станеться процес розкладання і шкоду природі завдано не буде. Якщо у вас вийшло дуже багато відходів, то викопайте для них невелику ямку, покладіть їх туди і засипте їх землею або прикрийте дерном.

Те, що не можна спалити в багатті: гуму, залізні банки, поліетилен, скло, пластикові пляшки, заберіть з собою, не полінуйтеся довести все це до самого прилеглого контейнера. Якщо ви обпалите бляшані банки до такого стану, що вони вже почнуть ламатися, то можете залишити їх на місці стоянки. Ніколи не розбивайте скляні пляшки! Ви ж не хочете поранити себе, інших людей або лісових звірів? Тим більше, що у велику спеку, скло може перетворитися на подобу лупи і стати причиною лісової пожежі.



Не потрібно залишати непотрібні для вас речі на природі. Гнуті дуги від намету або старі кросівки ні кому не знадобляться, все одно буквально через пару днів їх вид буде зовсім нетоварним. Сміття в лісі за вами прибирати ніхто не стане, адже лісових двірників поки не існує. Ще з дому захопіть з собою мішок або коробку для сміття.

багаття

Не розводьте багаття поблизу дерев і кущів, відійдіть від них хоча б на 1,5 метра. В іншому випадку, ви влаштуєте пожежу, особливо в тому випадку, коли дощу не було тривалий час. А пожежа в лісі згасити буде так складно, що навряд чи у вас це вийде. Якщо ви бачите поруч вогнищеве місце, то не влаштовуйте нове. Вам самим буде значно легше створити вогонь на землі, прогрітій вугіллям, до того ж, ви збережете мінімум два квадратних метри лісової грунту для життя рослин, тварин і мікроорганізмів. Якщо ви не знайшли готового місця для багаття, то зніміть трохи верхнього шару з грунту (дерну) і розкладіть його навколо свого кострища для того, щоб створити природну перешкоду. Коли будете їхати, поверніть дерен на своє місце для того, щоб точкове вигоряння швидко заростало.



Ніколи не залишайте вогнище, їдучи додому! Залийте його водою і почекайте, поки він повністю згасне. Обов`язково переконайтеся, що він не загориться знову після вашого відходу. Якщо у вас є лопата, то краще перекопати землю прямо разом із золою. Чи не розкидайте вугілля, щоб вогонь не спалахнув знову. Адже ви поїдете, а ваш пікнік може привести до того, що ліс просто візьме і згорить. Якщо раптом ви побачите поблизу лісової або трав`яний пожежа, дотримуйтесь правил поведінки в лісі - негайно телефонуйте 112 або 01, щоб приїхала пожежна охорона МНС.

для курців

Люди, які мають шкідливу звичку палити, вважають, що їх недопалки - зовсім не сміття і кидають їх куди попало. Вони не знають, що недопалки отруйні. Використана сигарета все одно зберігає в собі шкідливі властивості. Крім цього, недопалки часто стають причиною пожежі, потрапляючи в суху траву. Ніколи не кидайте їх у річку, так як великі риби можна проковтнути їх і потрапити на чийсь стіл в якості далеко не корисної їжі. Добре тушкуйте недопалки і спалюйте їх в багатті або ж забирайте з собою.

лісові мешканці

Правила безпеки в лісі застерігають кожного від контакту з дикими тваринами. У лісі все ми гості, а тому не маємо права диктувати свої порядки або ображати звірів. Не забувайте, що зіткнетеся з комахами, якщо не любите їх, то запасіться засобами від комарів. Краще не наближайтеся до змій, жаб, черв`яків, ящірок. Вони здаються вам шкідливими і марними, а насправді ж, вони є невід`ємною частиною природного середовища. Потривоживши їх, ви приносите шкоду всій лісовій системі.

Правила поведінки дітей в лісі

Якщо ви берете з собою в ліс дітей, то обов`язково проведіть їм інструктаж. Вони дуже допитливі, а їх тяга до всього нового може привести до сумних наслідків. Отже, вони повинні почути від вас, що зобов`язані:

  • Бути весь час поряд з батьками, а відходити від них можна максимум на 10-15 метрів, але тільки так, щоб перебувати в зоні видимості.
  • Ні в якому разі не є і не намагатися листя рослин, ягоди, а тим більше гриби! Нехай знають, що існує Бліда Поганка, яка здатна позбавити життя людини, який всього лише її облизав.
  • Чи не підходити близько і не торкатися до тварин і комах. У лісі багато змій, мишей і кліщів, які швидко заносять інфекції.
  • Не наближатися до річок і водойм.
  • Якщо раптом відчують небезпеку, відразу покликати вас на допомогу.

Ніколи не втрачайте дітей з поля зору. Якщо на прогулянку з вами вирушило багато дітей, то краще робіть періодично перекличку. Слідкуйте за тим, щоб хлопці не підходили близько до багаття, казанки з гарячою водою і гарячим предметів. Якщо плануєте купання, захопіть з собою кола і рятувальні жилети. Не допускайте, щоб діти самостійно вирушили в ліс! Дотримуючись цих нескладних правил, ви перетворите свою прогулянку в чудовий відпочинок без шкоди для себе і природи.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!