» » » Причини пожеж

Причини пожеж

причини пожеж

Пожежі на нашій планеті виникають щодня. Завжди десь і що-небудь обов`язково горить: величезні масиви лісу, великі підприємства, різні установи, житлові будинки, сміттєві звалища. Причини пожеж можуть бути самими різними і несподіваними. Явища космічного масштабу (метеорити), природні (виверження вулкана) і погодні (гроза) явища сприяють виникненню вогнищ загоряння в будь-якій частині планети. Але більшість пожеж - справа рук людських.

Лісові пожежі

Пожежа в лісі провокує спекотна і посушлива погода. В такий час досить найменшої іскри для займання сухого листя, хвої, моху в лісовій підстилці, сухих і смолянистих гілок дерев. Пожежонебезпечні багаторічні поклади пластів торфу на лісових болотах, які можуть дуже довго і непомітно тліти, захоплюючи все більші площі лісу. Такий пожежа дуже важко виявити і ще важче згасити.

Погода сприяє виникненню пожежі в лісі, а ось іскрою для його загоряння може служити і виверження вулкана, і впав метеорит, і блискавка, що потрапила в сухе дерево. Основні ж причини лісових пожеж пов`язані з людським фактором - кинутий недопалок, непогашений багаття.

Людина, працюючи або відпочиваючи в лісових угіддях, завжди прагне розпалити багаття, розкидає тліючі недопалки цигарок. Велика частина пожеж відбувається з вини людей, вже покинули територію лісу. Кинутий на лісовій галявині скляний або жерстяної сміття може послужити своєрідною збільшувальною лупою, концентрує на собі сонячні промені. Відбувається нагрів предмета або сухий лісової підстилки під ним, що викликає осередкове загоряння лісів. У посушливу пору року такі осередки виникають одночасно відразу в декількох місцях, переростаючи в масштабні лісові пожежі.

Пожежі на підприємствах і в установах



Незважаючи на наявність спеціальних інструкцій з пожежної безпеки та періодичні перевірки, що проводяться пожежними інспекторами, пожежі на підприємствах та в різних установах трапляються дуже часто. Причиною виникнення пожежі на будь-якому підприємстві може стати кинутий в урну з папером недопалок сигарети або спалювання паперу з метою знищення інформації. Але найчастіші причини пожеж в будівлях заводських цехів і фабрик, шкіл і дитячих садків, адміністративних і торгових центрів - замикання електричних проводів. Зазвичай такі пожежі - результат зношеності електропроводки будівлі, перевищення допустимої потужності працюючих агрегатів або їх несправності.

Порушення технологічного процесу на підприємствах, що працюють з нафтопродуктами і легкозаймистими речовинами, тягне за собою детонацію ємностей з пожежонебезпечним вмістом і супутнє цьому загоряння. Такі ж небезпеки таять у собі хімічні підприємства, військові заводи з виробництва вибухових речовин. На вугільних підприємствах можливо самозаймання вугілля при зберіганні.



Сільськогосподарські підприємства повинні строго дотримуватися правил пожежної безпеки під час збирання і при зберіганні зернових культур. Трактор або будь-яка інша сільськогосподарська техніка, випущена в поле без іскрогасника, здатна знищити вогнем величезні площі зернових культур. Вологе зерно при зберіганні його великими буртами без провітрювання здатне самозайматися. Такими ж властивостями володіє і макуха - вижимки після віджиму олії з насіння соняшнику.

Досить часто останнім часом пожежі виникають в розважальних закладах при використанні піротехніки всередині будівлі. Петарди та феєрверки, навіть при використанні їх поза приміщенням, викликають пошкодження покрівлі та загоряння дерев`яних конструкцій стоять поблизу будівель.

Побутові пожежі

Найпоширеніші причини пожеж в приватних будинках - несправні опалювальні прилади, зношеність електропроводки, використання несправних і саморобних електроприладів, куріння в ліжку, ігри дітей з сірниками. Пожежі в багатоквартирних будинках часто відбуваються через витік побутового газу з подальшим вибухом. У будинках без мережевого газу вибухають балони зі зрідженим газом при спробі населення їх відігріти.

Спалювання сміття у дворах чи на прилеглих сміттєвих звалищах може стати причиною загоряння господарських будівель і гаражів. Багато будинків і цілі села згорають при спеціальному випалюванні сухої трави на пасовищах, стерні та старої соломи після збирання сільськогосподарських культур на полях.

Якщо ж все-таки не вдалося уникнути пожежі, то корисно буде дізнатися про способи гасіння спалахнули предметів і про поведінку під час пожежі. Про це можна докладніше прочитати в статті «Що робити під час пожежі?».



Увага, тільки СЬОГОДНІ!