» » » Як гасити пожежу?

Як гасити пожежу?

Як гасити пожежу?
Як гасити пожежу?

Всі пожежі виникають, а потім розвиваються за єдиною закономірності і містять три фази.

  • Перша фаза - процес поширення - спочатку швидкість поширення полум`я і температура невеликі. Завершується ця фаза наростанням до максимальних розмірів.
  • Друга фаза - стійке максимальне горіння до руйнування конструкцій споруд.
  • Третя фаза - процес обвалення конструкцій, значно знизився рівень температури пожежі.

Як пожежники гасять пожежу

При гасінні великих пожеж, що горить територія ділиться на окремі ділянки. Межі цих ділянок визначаються на підставі зручності роботи спеціальних підрозділів, для проведення заходів з локалізації та гасіння, і ведення рятувальних робіт.

Лісові пожежі це некероване горіння лісового масиву. Лісові пожежі поділяються на низові, верхові, підземні. Вони гасяться наступними прийомами:

  • - оточення пожежі,
  • - створення загороджувальних каналів, смуг,
  • - отжиг (зустрічним вогнем збивають полум`я).

Торф`яні пожежі, а торф горить дуже повільно, захоплюють великі площі. Вигорілі місця дуже небезпечні, в цих ділянках можуть провалюватися ділянки доріг, будинки, техніка, люди. Гасіння торф`яних пожеж дуже складно і небезпечно. Основний спосіб гасіння цих пожеж - обкопування з усіх боків палаючої території канавами, шириною не менше 0,7метра, в глиб до розкриття шару відкладення. 

Щоб загасити степові і польові пожежі, рясно зволожується водою площа до місця горіння. Робляться загороджувальні смуги, шириною 20 метрів, краю обробляються бульдозерами або плугами.



Кожен день пожежні виконують свій професійний обов`язок. Про це знято багато відео, як гасять пожежу, часто ризикуючи своїм життям.

Як гасити пожежу нафтопродуктів

Одними з пожеж, що завдають серйозної матеріальної та екологічної шкоди є газові, нафтові пожежі. Нафта і нафтопродукти можуть горіти в резервуарах, і при розливі. При пожежі можуть відбуватися вибухи, кипіння горючих речовин, їх викиди. Гасіння цих пожеж проводиться в два етапи. Під час першого етапу розчищається гирло свердловини в радіусі 50 метрів, створюється запас води або інших засобів для гасіння, звільняються шляху до вогню, розміщується спеціальна техніка. Під час другого етапу відбувається гасіння за допомогою імпульсних установок і пристроїв.

Як гасити вогонь в приміщенні

При пожежі в квартирі або будинку необхідно набрати номер 01, з стільникового телефону Білайн і Мегафон - 112, потім 1, а МТС - 010. Вивести дітей, людей похилого віку, потім гасити вогонь. Накинувши на вогнище спалаху щільне ковдру, потім гасити водою або вогнегасником. Не можна відкривати вікна, щоб не було надходження кисню. Дихати в палаючому приміщенні треба через мокру ганчірку Якщо горить одяг на людині, то його треба повалити на землю, щільно закрити покривалом і рясно залити водою. Первинні осередки, пожежі в будівлях гасяться за допомогою гідрантів, вогнегасників. Для гасіння твердих і рідких речовин використовують пінні вогнегасники.

Заходи попередження від пожеж

Попереджати пожежа потрібно, дотримуючись протипожежні правила. У житлових приміщеннях не слід зберігати горючі та легкозаймисті рідини, не можна захаращувати горища і підвали, на сходових майданчиках можна зберігати меблі, горючі матеріали. Необхідно стежити за справністю електричних приладів, розеток, вимикачів. Забороняється залишати без нагляду ввімкнені електроприлади, перевантажувати електромережу. Дотримання правил експлуатації газової плити має бути неухильно. Необхідно провітрювати приміщення, не палити, не палити сірники при витоку газу. Найважливіше, це не доводити до виникнення пожежі!



Увага, тільки СЬОГОДНІ!