» » » Як зберегти природу?

Як зберегти природу?

Як зберегти природу?

На рубежі двадцятого століття через величезних масштабів видобутку нафти, а також здійснення впливу людини на природу, багатьох вчених стало хвилювати питання про необхідність її збереження. Ще в давні часи філософи говорили, що людина повинна жити в гармонії з природою, яка дає йому життя. Але як людина збереже природу, якщо не знає, що потрібно для цього робити? Насправді є прості способи збереження навколишнього середовища, які будуть актуальні завжди.

Як зберегти природу жителям міст?

Жителі міст в наш час теж хочуть знати, що потрібно робити, щоб зберегти природу. Спеціально для них є кілька простих правил.

Не смітити

Жителі міст, нехай навіть невеликих, повинні пам`ятати, що чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Люди звикли, що за ними підмітають, прибирають і миють. Однак навіть якщо на вулицях міста працюють благочестиві працівники, все одно є ймовірність, що вони пропустять черговий пластиковий пакет або банку з-під содової. Здавалося б, чи варто побоюватися природі звичайного міського сміття? Насправді, якщо мова йде про приморському місті, то ті ж пластикові пакети можуть стати серйозним фактором забруднення акваторії, адже вони не будуть лежати на асфальті довго - вітер зжене їх прямо в море. У той же час ці пакети можуть виявитися на грунті і під впливом прямих сонячних променів будуть виділяти шкідливі для рослин речовини.

Не залишати двигун машини включеної

Часто можна бачити ситуацію, як хтось залишає двигун машини включеної біля будинку і залишає її на десять-двадцять хвилин. Таких машин в середньостатистичному місті нашої країни можна нарахувати не менше п`ятисот за день. Уявіть, наскільки багато вихлопів вони викидають в повітря. Це може здатися дрібницею, але ж недарма в США і Канаді є закон, за яким кожен автовласник зобов`язаний вимикати двигун машини, в разі якщо залишає її.

зберігати лісу

У багатьох містах є цілі лісові зони, які можна відвести під парки і сквери. Однак зараз тенденція така, що дуже багато компаній вважають за краще здійснювати вирубку таких зон. З одного боку - для продажу деревини, а з іншого - для будівництва торгових центрів. Потрібно пам`ятати, що в природі багато взаємопов`язано, і що вирубка великих територій лісу може негативно вплинути в майбутньому на екологію міста.

Чи не псувати акваторію і водойми

Якщо ви житель приморського району або живете поруч з будь-яким водоймою, не псуйте їх. Очевидно, що якщо вода в тій же річці або озері буде брудною, то риба в ній не виживе.

Як зберегти природу любителям заміського відпочинку?



Для любителів природи у нас теж є корисні поради щодо збереження навколишнього середовища.

Звертатися з вогнем правильно

Щоб зберегти природу, потрібно розпалювати багаття так, щоб мінімізувати ризик пожежі. Ще важливіше правильно загасити багаття. Адже щорічно пожежним і МНС доводиться запобігати виникненню вогнищ пожежі саме через те, що туристи погано гасять залишилися після відпочинку багаття. Але ж все, що потрібно зробити - це залити вогнище водою, попередньо закривши його, щоб вітер не розніс НЕ загашені частки вугілля.

Сміття вивозити з собою

Скласти сміття в мішки - це лише півсправи. Необхідно відвезти його з собою.

Не палити на природі



Причина все та ж, що і в першому випадку - в жарку погоду навіть жменька попелу, що впала з сигарети, може стати причиною пожежі.

Чому важливо звертати увагу на дрібниці?

Знову ж може виникнути питання, навіщо ж так хвилюватися про сміття, пожежах та інше? Невже вчені не подбали про збереження екології під час виробництва і видобутку корисних копалин? Зрозуміло, подбали і продовжують піклуватися.

Однак якщо люди всіх міст і країн будуть нехтувати правилами в області екології, то негативний вплив людини на середу залишиться. З кожним роком на планеті все більше людей і ресурсів також споживається все більше і більше.

І якщо для того, щоб використовувати природні ресурси раціонально потрібні розрахунки, затвердження планів і безліч складних процедур, то простому обивателю потрібно лише слідувати правилам. І щоб зберегти природу, потрібно щоб кожна людина ці правила дотримувався.

Що роблять для збереження природи різні країни?

Такі країни, як Нова Зеландія, США і Канада, вводять екологічні штрафи за залишені багаття, кинутий на дорогу сміття (навіть якщо мова йде про фантики). Саме тому ці країни лідирують в озелененні, яке є основою для збереження навколишнього середовища. Адже ліс - це не тільки кисень, але і місце проживання багатьох видів флори і фауни.

Багато європейських країн, серед яких особливо виділяються Норвегія, Фінляндія, Швеція, Голландія і Великобританія, прагнуть скоротити число автомобілів на своїх вулицях шляхом підвищення податків на транспорт. Звичайно, такі методи викликають суперечності в суспільстві, але тим не менше залишаються вельми ефективні в збереженні екології та в той же час знижують ймовірність появи пробок, які є головною причиною загазованості в крупних містах.

Японія, Корея і Китай славляться тим, що здійснюють переробку різного роду сміття для вторинного використання. І в цьому плані японці пішли далі всіх - перероблене сміття вони використовують для виробництва чохлів автомобілів, взуття, офісних меблів і навіть одягу. Причому мова йде про вироби дуже високої якості!

Як бачите, є чимало способів зберегти природу і її багатство. І кожен з них здатний принести плоди в майбутньому.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!