» » » Що таке займенник?

Що таке займенник?

Що таке займенник?

Представляючи собою самостійну частину мови, займенник покликане вказувати на предмет, ознака або ж кількість, але не називаючи їх. Що таке займенник, вчать ще в школі, але якщо Ви раптом забули цю тему, читайте далі.

види займенників

Особисті займенники називають учасників розмови (я, ти, ми, ви), а також осіб, які не беруть участі в дискусії, і предмети (він, вона, воно, вони).

Займенник ще одне всього одне - «себе» (Ви себе не скривдите. Прелюдія себе виправдала.).

Присвійні займенники необхідні для посилання на приналежність будь-якого предмета особі або будь-якого іншого предмету: ваш, наш, мій, твій, свій, її, його, їх. Наприклад: наш пароход- їх надежди- його профіль та ін.

Вказівні займенники також посилаються на ознака, але можуть визначати і кількість предметів: цей, такий, той, такий, стільки-застарілі - цей, нім.

Займенники означальні вказують на сам ознака предмета: сам, будь-хто, інший, інший, самий, всякий, весь, кожен, а також застарілі всяк, усілякий.



Займенники питальні виступають в якості питальних слів і вказують на особу, предмет, кількість або ознака: хто, що, скільки, який, який, чий.

Відносні займенники схожі з питальними і є союзними словами, але є сполучними між частинами складнопідрядного речення.

Негативні займенники покликані визначати відсутність ознаки або самого предмета: ніхто, ніщо, нічого, ніякий, нікого, нічий.

Невизначені займенники - це частини мови, утворені приставкою дещо або суфіксами то, -небудь, -небудь від уже відомих питальних займенників, а також слова: якийсь, хтось, щось, якийсь, кілька.

Виходячи з того, що позначає займенник і які граматичні ознаки воно виявляє, займенник може співвідноситися з іменником, прикметником і числівником.

  • Займенники-іменники визначають особу або предмет (я. Ви, хто, що, ніхто і т. Д.);
  • Займенники-прикметники називають ознака предмета (мій, ваш, якийсь, цей і т. Д.);
  • Займенники-числівники, відповідно, вказують на кількість (скільки, кілька, стільки);
  • Займенники-прислівники вказують на ознаку дії (де, так, куди, тому і т. Д.).


Увага, тільки СЬОГОДНІ!