» » » Які є займенники?

Які є займенники?

Які є займенники?

Займенником слід називати самостійну незнаменательних частина мови, яка вказує на предмети, кількості і ознаки, але не яка називає їх. Граматичні ознаки займенників досить різні, і їх різноманітність залежить від того, яку частину мови має замінити займенник в тексті.

Займенники за значенням

Далі ми розглянемо, які є займенники і як вони діляться за значенням. За своїм значенням займенники поділяються на 9 розрядів, а саме:

  • Займенники особисті - я, він, ти, вона, ми, вони, ви. Особисті займенники - це якийсь покажчик на самих учасників діалогу (я, ми, ти, ви). Також особисті займенники вказують на осіб, які не беруть участі в самій розмові, і предмети (він, воно, вони, вона).
  • Займенник ще одне - себе. Це займенник, що вказує на тотожність особи або предмета, яке вважається таким, що підлягає особі або ж предмету, визначеного даним словом себе. Наприклад, "надії себе не виправдали" або "він себе не образить".
  • Займенники присвійні - мій, ваш, твій, наш, його, свій, їх, її. Займенники даного виду показують приналежність предмета особі або ж іншого предмета. Наприклад, ось які бувають займенники даного розряду в реченні: "Це моя книга. Її зміст дуже цікаво".
  • Займенники вказівні. До них відносяться цей, той, такий, такий, стільки, цей, нім. Ці займенники вказують безпосередньо на ознака або ж кількість самого предмета або предметів.
  • Займенники означальні. Перерахуємо, які займенники означальні - сам, самий, весь, всякий, кожен, будь-хто. Означальні займенники потрібні для того, щоб вказати на ознака предмета. Також до визначальних займенників відносяться - інший, інший, кожен і усілякий.
  • Займенники питальні - хто, що, який, який, скільки, чий. Ці займенники є якимись питальними словами, що вказують на особи, предмети, кількість і ознаки.
  • Займенники відносні - вони такі ж, як і питальні, є сполучними для частин складнопідрядних речень.
  • Займенники негативні. До них відносяться ніхто, ніщо, нікого, нічого, ніякий, нічий. Ці займенники вказують на відсутність ознаки або предмета.
  • Займенники невизначені. До них можна віднести хтось, щось, якийсь, якийсь, кілька. Також до невизначеним займенників відносяться всі займенники, які утворені від питальних займенників завдяки приставці дещо або суффиксам то, -небудь, -небудь.

Займенники за граматичними ознаками



Займенники за своїми граматичними ознаками співвідносяться з іншими частинами мови, такими як іменники, прикметники або ж числівники. Тому їх можна розділити на кілька видів:

  • Займенник іменники. Вони вказують на предмет або особа. До них можна віднести всі особисті займенники, поворотне (себе), запитально-відносні (хто або що), або ж освічені від них невизначені і негативні. До таких займенників відносяться ніхто, нікого, нічого, хтось, хто-то і інші.
  • Займенник прикметники. Вони вказують конкретно на ознака предмета. До них відносять всі присвійні займенники, які бувають, а також визначальні і вказівні, наприклад, «цей», «той», «такий», «цей». До них ще належать запитально-відносні займенники, такі як "якийсь", "який", "чий". А також невизначені і негативні займенники, утворені від них, наприклад, «ніякої», «нічий» і т.п.
  • Займенник числівники. Вони вказують на кількість. Це займенники "стільки", "скільки", а також утворені від них "скільки-небудь", "кілька" та інші.

Тепер ви знаєте все про те, які є займенники, навіть якщо забули шкільну програму російської мови. Це дозволить вам краще пояснити матеріал своїм дітям або застосувати інформацію в життя.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!