» » » Як правильно нету чи ні?

Як правильно нету чи ні?

Як правильно нету чи ні?

Заперечення фактів або думки, а також відсутність чого-небудь прийнято виражати коротким, але ємним словом «ні». Однак часом виникає невпевненість в тому, як правильно нету чи ні. Тонкощі вживання даного слова, а, відповідно, і правопису обумовлені нормативними вимогами до стилям російської мови і рівнем мовної культури.

Негативна частка «ні» відповідає всім загальновизнаним нормам і не володіє особливою емоційною або експресивним забарвленням. Саме тому прийнято використовувати дане слово в усній і письмовій мові абсолютно будь-якого стилю, зокрема:

  • літературного (Немає межі досконалості або На немає і суду немає);
  • ділового (Доводимо до Вашого відома, що в нашій компанії на сьогоднішній день немає необхідного Вам кількості продукції);
  • наукового (В даній гіпотезі немає достатньо обгрунтованих даних);
  • розмовного (Чогось вип`єш? Ні, дякую, не хочеться).

Тим часом, просторечная форма заперечення «нету» обмежується, як правило, лише розмовною стилем. Виняток - створення ефекту просторіччя за задумом автора художньої літератури (Весь день прочекав, а від неї немає ні привіту, ні відповіді).

Отже, для сучасної російської літературної мови частка «нету» не підходить. Її допускається використовувати виключно в просторічних, «сільських» виразах. У будь-якому іншому випадку правильним вважається вживання слова «ні». При цьому важливо пам`ятати, що грамотна мова підтверджує рівень освіченості і культури людини.



Увага, тільки СЬОГОДНІ!