» » » Прийти або прийти: як правильно?

Прийти або прийти: як правильно?

Прийти або прийти: як правильно?

Питання, як правильно писати - "прийти" або "прийти" - здатний поставити в глухий кут не тільки школяра, який готується до здачі ЄДІ з російської мови, а й багатьох дорослих грамотних людей, які в інших випадках із запропонованих варіантів не вагаючись вибрали б правильний.

Давайте насамперед назвемо правильну відповідь на це питання, а потім постараємося розібратися, чому він правильний.

Прийти або прийти?

У "Російському орфографічному словнику" під редакцією В. В. Лопатіна (а це найавторитетніший довідник з правопису слів російської мови на сьогоднішній день) слова "прийти" немає, є тільки слово "прийти". Так що мають рацію ті, хто пише це слово з "ї" в корені.

Причому варто зауважити, що остаточний вибір на користь варіанту "прийти" був зроблений тільки в 1956 році, коли вийшли в світ нові "Правила російської орфографії та пунктуації", які діють і сьогодні. До цього варіант "прийти" помилковим не зважав.

Від офіційно затвердженого написання подібних складних слів виходять сучасні російськомовні текстові редактори (той же Word) і пошукові сервіси інтернету. Якщо ви в них напишіть "прийти", це слово буде підкреслено як написане з помилкою.

Чому слово "прийти" вживається досі



Ті, хто через незнання діючих правил (а деякі і з принципу) пишуть "прийти", виходять з наступної логіки: в російській мові немає дієслова "ійті", є дієслово "йти". Додаючи до дієслова "іти" приставку "при;" і змінюючи його по обличчях, ми не говоримо "прийду", "прийдеш", "прийдуть", але "прийду", "прийдеш", "прийде". Так чому ж тоді правильно "прийти", а не "прийти"? На думку прихильників варіанту "прийти", вибір на користь "прийти" визначався тільки особистою думкою авторів реформи 1956 року народження, а не внутрішніми закономірностями словотворення в російській мові.

До того ж написанням "прийти" (поряд з "прийти") широко користувалися в XIX і першій половині XX століття. Це можна простежити, наприклад, на виданні поеми А. С. Пушкіна "Мідний вершник". Візьмемо третій том "Творів А. С. Пушкіна", виданих в Санкт-Петербурзі в 1859 році в друкарні Ісакова. Там на сторінці 405 ми читаємо рядки з цієї поеми в наступному написанні: "Проси статую завтра Кь Дон -Анн Прийти пізніше Ввечері і стати Біля дверей на часах`". Як бачимо, нас цікавить слово пишеться як "прийти".

У 7-му томі "Повного зібрання творів" А. С. Пушкіна, виданому в 1948 році, та ж фраза виглядає вже так: "Проси статую завтра до Доні Ганні Прийти пізніше ввечері і стати Біля дверей на годиннику" (сторінка 160). Як бачимо, літери "ять" вже немає, але як і раніше пишеться "прийти".



У всіх же виданнях поеми, що вийшли після 1956 року, пишеться вже "прийти пізніше".

Чому правильно "прийти"

Спочатку в старослов`янській мові дієслово "йти" мав форму "ити". Причому в даному слові "і" - це корінь, а "ти" - це суфікс. В українській мові це дієслово досі пишеться як "iті".

У процесі розвитку російської мови між коренем і суфіксом слова "ити" з`явилася додаткова згодна "д" (так званий Інфікси). Слово стало писатися як "йти".

"Йти" - це дієслово недосконалого виду (відповідає на питання що робити?). Щоб поставити дієслово в досконалий вид (який відповідав би на питання що зробити?), Потрібно додати до нього приставку. Наприклад: зайти, дійти, обійти. Якщо ви помітили, коли ми додали до слова "йти" приставку, то кореневої голосний "і" замінився на короткий приголосний "й", а Інфікси "д" зник. За аналогією з цим автори реформи орфографії 1956 року визнали правильним варіант "прийти".

Однак слово "прийти" все ж вибивається із загального ряду скоєних дієслів, утворених від "йти" за допомогою додавання приставки. Адже змінюючи по обличчях інші дієслова, ми говоримо "зайду", "дійдеш", "обійде". Тобто в слові присутній як кореневої "й", так і Інфікси "д". Але коли додаємо до "йти" приставку "при;", говоримо все ж "прийду". В даному слові є тільки Інфікси, а кореневої приголосний "й" загублених.

Мабуть, автори реформи 1956 року побажали хоча б в слові "прийти" зберегти кореневої приголосний, адже в варіанті "прийти" залишилися б тільки приставка, Інфікси і суфікс.

Так що пишіть "прийти в себе", "прийти до тями" і так далі.

Прочитайте інші статті на орфографічну тему:



Увага, тільки СЬОГОДНІ!